fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Tudomány

Amikor a Mátrix film a mozikba került, a fél világ el volt ragadtatva attól, hogy Neo és csapata másodpercek alatt képes volt megtanulni bármit. Harci helikoptert vezettek, és jobban harcoltak, mint Bruce Lee. Ahogy a technológia fejlődik és egyre gyorsabban tanulhatunk, a film mind közelebb kerül a valósághoz.

 14 lépés, hogy gyorsabban tanulj meg egy új képességet, mint ahogy azt el tudod képzelni

Az interneten keresztül is megtanulhatunk bármit, és minden kérdésünkre kaphatunk választ is. Nem kell zseninek születni a sikerhez, hiszen a tanulási képességet is maximálisan ki tudjuk használni.

14 lépés, hogy gyorsabban tanulj meg egy új képességet, mint ahogy azt el tudod képzelni

1. Szétbontás

Ne az “egészet” akard megtanulni, hanem az apró részeket, egyszerre csak egy részterület szakértőjévé válj. Amikor a kis részeket már tudod, akkor áll össze az új készség. Például, amikor gitározni tanulsz, tanuld meg, hogyan kell az akkordokat lenyomni pengetés nélkül. Amikor képes vagy az akkordok közt váltani, akkor kezdj el csak pengetni.

2. Pareto-elv

A Pareto-elv kimondja, hogy a befektetett munka 20%-a adja az eredmények 80%-át.  Amikor nyelvet tanulsz, észre fogod venni, hogy sok olyan szó van, amivel állandóan találkozol. Csináld azt, hogy először a leggyakrabban használt szavakat tanulod meg, és csak utána a többit.

3. Fogadj

Találj ki valamiféle “büntetést” magadnak arra az esetre, ha valamit nem tanulsz meg időre. Például a mozira félretett pénzedet add egy jótékonysági szervezetnek. De ha ez nem szimpatikus, fogadj egy barátoddal, és ö szabja meg a számodra azt, hogy mit kell tenned, ha nem jársz sikerrel a saját hibád miatt.

4. Rögzítsd magad

Visszanézni magadat egy videón: nagyszerű módja annak , hogy meglásd azokat a hibákat, ahol még sokat kell javítanod. Ez nagyon hatékony módszer: zenészek, színészek, előadóművészek, sportolók és a táncosok is használják.

5. Csatlakozz egy csoporthoz

A csoportos tanulásnak óriási előnyei vannak. Nem csak hogy képes vagy másoktól tanulni, de ösztönzően hat az együtt haladás. Legyen szó sakk klubról, vitacsoport, vagy akár személyiségfejlesztésről, kerülj kapcsolatba olyanokkal, akik hozzád hasonló gondolkodásúak.

6. Időutazás

Menj el egy könyvtárba. Bár szinte minden információ fent van a neten, még mindig léteznek könyvtárak. Legyen szó városi könyvtárról vagy egyetemi könyvtárról, meg fogsz lepődni, hány olyan könyv létezik, ami az interneten nem hozzáférhető. A nagyon régi könyvek tele vannak rejtett kincsekkel, és sok különleges bölcsesség található bennük.

7. Légy kaméleon

Kövesd a legnagyobb példaképed életét. Nézz meg egy videót róla, a munkájáról és utánozd, amit látsz. A vizualitás ugyanis nagyszerű módja annak, hogy felgyorsítsd a tanulási folyamatodat. A Youtube-on több ezer videó van minden egyes témában, használd ki.

8. K.O.N.C.E.N.T.R.Á.L.J

Járj addig tanfolyamra, amíg nem éred el a sikert! Amikor önerőből tanulsz, könnyű az első nehézségnél bedobni a törölközőt, pláne, ha tanulás közben nem zársz ki minden zavaró tényezőt. A mulitaskingról már sokszor bizonyították be, hogy nagyon káros hatással van a tanulás folyamatára. Egyszerre csak egy dologra koncentrálj, csak az új képesség elsajátítására összpontosíts.

9. Képzeld el

Az elme nehezen talál különbséget a valóság és a képzelet között. Ezért van az, hogy a sportolók gyakran előre is lejátsszák fejben a meccseket. Képzeld el magadat, hogy már sikeresen elsajátítottad az új készséget, és “emlékezz vissza” minden egyes lépésre, ami a sikerhez vezetett.

10. Keress egy Mentort

A siker nyomot hagy. Leghamarabb úgy válhatsz szakértővé, ha keresel valakit, aki már sikeres, és megnézed a példáján, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetned. Megtalálni azokat a hibákat, amiket nem szabad elkövetni: szuper gyors tanulást és fejlődést tesz lehetővé.

11. A 20 órás szabály

Josh Kaufmann szerint a tanulás megalapozásához szükséges mágikus órák száma 20. Ez azt jelenti, hogy ha egy képesség elsajátítására már 20 órát ráfordítottál, ezzel megalapoztad az igazi elköteleződést. Kaufmann szerint a 20 órás szabály nagy segítség a kezdeti nehézségek legyűrésében is.

12. Gyakorlás

Nem nagy kunszt olvasni és információt gyűjteni, azonban nem kerülheted meg, hogy gyakorold is a tanultakat. Függetlenül attól, hogy felkészültnek érzed-e magadat (vagy sem), győződj meg róla, hogy a gyakorlati rész is jól megy. Kutatás … gyakorlat … kutatás … gyakorlat…

13. Rövid sprint

Ahelyett, hogy egyfolytában hosszú órákat tanulnál, 20-30 perces tanulási blokkok után kelj fel, és sétálj kicsit. Az agy sokkal jobban működik, ha adott időközönként rövid szüneteket iktatsz be. Ne “idő” alapon tanulj, hanem “hatékonyság” alapon.

14. Ünnepelj

A tanulás során, amikor győzelmeket érsz el, minden alkalommal ünnepeld meg. Amikor boldog vagy, az agyad endorfint és szerotonint szabadít fel. A pozitív érzések pedig lendületet adnak és ösztönöznek a célod elérésében.

És a legfontosabb: érzed jól magadat közben. Megtanulni egy új képességet, izgalmat kell, hogy adjon. Akkor haladsz jó úton, ha mindig alig bírod kivárni, hogy ismét gyakorolhass. Ez ad motivációt és turbó lökést ahhoz, hogy szeresd az életet, folyamatosan új dolgokat tanulj meg; kihívd saját magadat és le is győzd.

Sok sikert!

És ha tetszett a poszt, oszd meg a többiekkel is -nyomj egy lájkot!

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!