fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Tudomány

Bármennyire is minimalizálhatják a harci robotok a saját veszteségeket, tisztában kell lenni azzal, hogy alkalmazásuk milyen egyéb veszélyekkel jár.

Napjainkban az egyes államok részéről teljesen elfogadott dolog, hogy harci drónok éles bevetéseken vesznek részt és az irányítóközpontoktól több ezer kilométer távolságra lévő célpontokat semmisítenek meg. Számos hadipari konszern kísérletezik autonóm robotokkal és ezeket különböző feladatokkal bízzák meg. Az ENSZ egy több napon át tartó konferencia keretében tárgyalt szakértőkkel és döntéshozókkal, s ezután jutott arra a következtetésre, hogy be kell tiltani a harci robotokat. A nemzetközi szervezet arra akar rámutatni, hogy a kialakult helyzet mennyire kritikus.

A szakemberek számos veszélyre hívták fel a figyelmet. Az első ezek közül, hogy a hadviselő felek még gátlástalanabbá válhatnak. Ugyan könnyen elképzelhető lesz, hogy míg az egyik oldalnak egyáltalán nem lesz vesztesége, a másik kénytelen lesz gyorsan feladni a küzdelmet, de ha mindkét félnek lesznek robotjai, akkor a "háború teljes automatizálásának" veszélye fenyeget. Mindezt Noel Sharkey professzor, a Sheffieldi Egyetem munkatársa fejtette ki.

Emellett felmerülnek etikai kérdések: mi történik, ha egy harci robot meghibásodik? Ilyen esetekben a gyártó vagy az adott egység parancsnoka viseli a felelősséget? Szintén kérdéses, hogy a harci robotok képesek lennének-e "tiszta háborúra". Nyilván nem fordulnának elő erőszakos cselekmények vagy a polgári lakosság elleni atrocitások, de kétséges, hogy minden helyzetben megfelelően tudnák-e azonosítani az ellenséget. Az ENSZ úgy vélte, ezekre a kérdésekre mindenképpen választ kell találni, csak ezután engedélyezhető a harci robotok alkalmazása.

Észak- és Dél-Korea határán már szolgálatot teljesítenek a Samsung harci robotjai, amelyek egy 2,5 mérföldes területet ellenőriznek, s beszédfelismerési képességgel, kamerákkal, mikrofonokkal, hő- és mozgásérzékelő szenzorokkal, valamint egy 5 mm-es könnyű géppuskával és egy 40 mm-es gránátvetővel rendelkeznek. Egy ilyen SGR-A1 típusú modell 200 000 dollárba kerül, Dél-Korea ezer ilyen harci robotot rendelt. Az új egységek fő feladata az Észak-Koreából érkező illegális menekültek, valamint a dezertőrök feltartóztatása.

Oroszországban automatizált robotdzsipek védik a rakétabázisokat. Christof Heyns, az ENSZ jelentéskészítője már tavaly júniusban azt szorgalmazta, hogy világszerte hirdessenek moratóriumot a harci robotrendszerek gyártása kapcsán, hogy így adjanak időt az egyes nemzeteknek arra, hogy megvitathassák a fejlesztésekkel kapcsolatban felmerülő jogi és etikai kérdéseket.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!