fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Tudomány

Az, ami forradalmasítaná az oktatást, azzal nem foglalkoznak. Helyébe viszont hoznak 100 új rendeletet, ami leépíti az iskolákat, a tanítást és a tananyagot. Szándékosság áll a dolgok hátterében!

A gyerekek imádták, a szakma szintén, de a magyar közoktatásban mégsem jutott sokra az a találmány, amely alapjaiban változtathatta volna meg az általános iskolai matematikaoktatást – számol be a HVG.

A sokak által utált matematikaoktatást reformálná meg egy pécsi találmány oly módon, hogy a tananyagban se kell miatta kompromisszumokat kötni.

A jelenleg Matherminds ( kb: Matekmesterelmék) néven futó találmány története 2004-ben kezdődött egy külvárosi pécsi általános iskolában. Itt tanított Auth Andrea, aki az iskola-összevonások kapcsán vette észre, hogy a hagyományos oktatási módszerek csődöt mondtak.

A tanítónő szabadidejében kitalált egy olyan kártyajátékot, amelyben a teljes tananyag szerepelt, ám az alapműveletekkel is küszködő gyerekek ezt mintegy „mellékesen”, a játék során sajátíthatták el.

Az iskola is támogatta a módszert, amelynek híre terjedni kezdett, és az előző évtized végén több tankönyvkiadó is megkörnyékezte a feltalálót.

Ezekből a tapogatózásokból végül nem lett semmi, de 2010-ben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is fantáziát látott a történetben: az Arató Ferenccel kiegészült csapat több mint egymillió forintot nyert az egyetem innovációs pályázatán arra, hogy professzionális terméket készítsenek a találmányból. Már a nyomdai munkálatok is megkezdődtek, amikor a Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett oktatási reformok több lépésben mattot adtak a projektnek.

Hogyan működik?

A játákos módszernek köszönhetően a korábban a legegyszerűbb feladatokkal is kudarcot valló diákok az órai munkában és a munkafüzetek kitöltésében is óriási fejlődést értek el.

Az első, a „huszonegyezés” szabályait felhasználó, illetve a mínusz számok fogalmát bevezető játékot bonyolultabbak követték, amelyek többek között az osztás-szorzás, majd a mértékegységváltás és törtek titkaiig vitték el a gyerekeket.

A titok leginkább abban rejlik, hogy a módszer a gyerekek számára vonzó játékos forma mellett valódi sikerélményt kínál, mondja a HVG-nek Arató Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Neveléstudományi Tanszékének adjunktusa.

A játékos forma a tananyag szempontjából azonban nem jelent könnyítést, sőt: Auth Andrea olyan alkalmakat is fel tud idézni, amikor a találmányt bemutató továbbképzéseken a felsős matektanároknak is meggyűlt a bajuk a mértékegységváltós játékkal.

Ha az emberek összedobják a pénzt, lesz forradalom

Időközben a találmány bölcsőjéül szolgáló Felsővámház Utcai Általános Iskola megszűnt, Auth Andrea pedig munka nélkül maradt, miután első körben napközis tanárrá fokozták vissza, és a játékok folytatására sem kapott lehetőséget. A történet azonban szerencsére nem ért véget ezen a ponton.

Most az utóbbi időszakban népszerűvé vált közösségi finanszírozással (crowdsourcing) próbálkoznak. A találmányt ugyanis több európai országban is nagy sikerrel mutatták be, többek között finn kutatók és pedagógusok elismerését is kivívta. A matematika ráadásul univerzális nyelv, így csak az instrukciókat kellett lefordítani angolra.

A cél 26 ezer font (mintegy 11 millió forint) elérése a december elején induló kampány során, a támogatók pedig a kész terméket kedvezményes áron kapják meg pénzükért cserében.

Bár a magyar tapasztalatokból okulva a külföldi piac meghódítása a cél, a fejlesztők számára az is fontos, hogy a magyar diákok is részesüljenek a találmány előnyeiből.

Videó arról, hogyan is működik a játékos tanulás:

 


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
0 # Lívia 2015-12-28 01:05
Kedves Fénybenjáró! Hungarian Real News oldalt ajánlanám még figyelmedbe, esetleg őt felvenni "testvéroldalak" közé! Üdvözlettel: Lívia
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Somogyi Mihály 2015-12-29 01:24
Ez csak egy azon találmányok közül,amelyek jobbá könnyebbé szebbé tehetnék életünket.Magyarországon sok találmány pihen a sublótfiókokban megvalósításra várva.Nem túlzás azt állítani,hogy ha csak a tíz százalékukat megvalósíthatná nk,Magyarország az egyik leggazdagabb ország lehetne.Onnan tudom,hogy az utóbbi években sokat foglalkoztam a témával.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!