fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Tudomány

Sokkal több elektronikai eszközt cserélünk le meghibásodás miatt, mint néhány éve.

Egyre rövidebbé válik az elektronikai eszközök élettartama, derül ki egy német környezetvédelmi szervezet megbízásából készült tanulmányból, amit a termékek tervezett elavulásával kapcsolatban készítettek.

 

aepulet_muszaki.jpg

 

Sokkal több eszköz romlik el...

A német Öko-Institut kutatói az elektronikai eszközök vásárlásával kapcsolatos szokásokat vizsgálták meg, és megállapították, hogy 2004 és 2012 között 3,5 százalékról 8,3 százalékra növekedett azoknak a készülékeknek az aránya, amelyeket meghibásodás miatt kellett újra cserélni - írja a Guardian.

Jelentősen nőtt azoknak háztartási nagygépek - például hűtőgép, sütő vagy mosógép - aránya, amelyeket a vásárlás utáni öt éven belül le kell cserélni. 2004-ben a berendezések 7 százaléka szorult cserére, 2013-ban viszont már 13 százalékuk. Az arány növekedését a tanulmány szerint az okozza, hogy jelentősen emelkedett a nem sokkal a vásárlás után meghibásodó eszközök aránya.

...de az emberek is felelőtlenül vásárolnak

Nem csupán az idő előtt tönkremenő eszközök jelentenek problémát, a tanulmányból ugyanis az is kiderül, hogy sokan egyszerűen azért cserélik le például meglévő hűtőgépüket, mosógépüket, mert egy új, tetszetősebb vagy modernebb készülékre vágynak, miközben a meglévő berendezésnek semmi baja.

Kiemelten igaz ez a laposképernyős televíziókra: a 2012-es adatok szerint a vásárlók 60 százaléka annak ellenére vett új tévékészüléket, hogy a meglévőnek semmi baja nem volt. Sokan nagyobb képernyőméretre, jobb képminőségre váltanak.

A laptopokat már nem cserélgetjük eszetlenül

Ugyanakkor például a laptopok esetében csökkent a nem feltétlenül szükséges készülékek cseréje: egy-egy szebb, könnyebb vagy másért jobb modell megjelenése már nem elég erős inger a váltásra. Az utóbbi években a noteszgépek negyedét cserélték le meghibásodás miatt. Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy évekkel ezelőtt stagnált az alapszintű internetezés rendszerigénye: egy hat-hét éves notebookkal is gond nélkül lehet használni a szolgáltatásokat különösebb kompromisszum nélkül. 

Az Öko-Institut szakértői folytatják a kutatást, amelynek célja az, hogy azonosíthatóvá tegye azokat a lehetőségeket, amelyek révén az elektronikai eszközök élettartamát jelentősen meg lehetne növelni - írja a Betanews.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!