fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Egészség

A Calisthenics tulajdonképpen testsúllyal végzett tornagyakorlatok rendszerét jelöli.

Az olyan gyakorlatokkal, mint a fekvőtámasz, felülés, lábemelés, húzódzkodás, guggolás, hátsó híd, már mindenki találkozott élete folyamán valahol. A Calisthenics gyakorlatok gimnasztika néven ma is részei az iskolai oktatáson belül a testnevelő óráknak, és szinte az összes olyan sportban használják kiegészítő edzésként, ahol fontos a jó kondíció (ez a sportok minimum 90%-a). Természetesen az alapvető gyakorlatokon kívül a variációk számának -az anatómián kívül- egyedül az emberi fantázia szab határt. 

 

 

Ez az edzésforma egészen az ókori időkig nyúlik vissza. A legenda szerint a thermopülai csatánál a perzsa felderítők azt látták, hogy a spártai katonák furcsa mozdulatokat végeznek a táborukban. Az ókori görögök is meglepően izmosnak tűnnek, a megmaradt domborműveken mai szemmel nézve hihetetlenül izmos, tornázó embereket láthatunk. A saját testsúllyal való edzés egyszerűsége folytán mindvégig része volt az ember történelmének. Néha háttérbe tolták a kornak megfelelő edzési divatirányzatok, de csodálatos egyszerűsége miatt kiszorítani igazából sosem tudták. A középkorban is használták ezeket a nagyszerű gyakorlatokat: a bizánci és arab katonai táborokból terjedt át a keresztes háborúk által Európába. A páncélviselés,  a kétkezes pallosok és az óriási íjak korában el lehet képzelni, hogy az akkori harcosoknak milyen izomerejük lehetett. Egy-egy ilyen fegyver mai szemmel egyszerűen kezelhetetlennek tűnik, pedig abban a korban teljesen természetesnek számított a használatuk. Persze jobb helyeken már gyermekkortól kezdve készítették fel a lovagokat, katonákat a harcra. Ne feledjük, ebben a korban még nem voltak súlyzótárcsák, tudományosan megtervezett étkezés vagy éppen dopping, ha már itt tartunk. A régi íjak húzóereje akár a 900 Newtont is meghaladják, ami kb. 90kg-ot tesz ki. Nem sok ember van ma, aki képes ekkora erőkifejtésre. Később a háborúmentesebb időkben ezeknek a katonáknak jó része mutatványosnak állt, vásárokban fellépve kápráztatták el a többi embert elképesztő erejükkel. A XX. században az ipari forradalom és a technikai fejlődés hatására újabb és újabb módszerek jelentek meg kinyomva a testedzés ezen formáját a köztudatból. Ennek a hatalmas erőnek egy része ma is a cirkuszi világban él tovább, ahol az artisták mutatják be hihetetlennek tűnő képességeiket. Gondolom senkinek sem kell bemutatni Eugene Sandow-t, akiről formálták a testépítés "Oscar szobrát", vagyis a Mr.Olympia testépítő verseny mindenkori főnyereményét. Sandow ereje szinte a mai napig egyedülálló! 82 kilós testsúllyal 140 kg-os "súlyzókat" nyomott a feje fölé..egy kézzel!! Egy táplálékkiegészítő csodák, doppingszerek és genetikai sebészet nélküli korszakban. De megemlíthetem a magyar Rippel fivéreket is. Komoly show-műsorral, számtalan fellépésen keresztül mutatják be fantasztikus erejüket a nagyközönség számára. A másik olyan terület, ahol a testsúllyal való edzés került a középpontba a szertorna világa. Az olimpiai tornászok gyakorlatai lenyűgöző testi erőről árulkodnak. Egyes országokban bajnokságokat is rendeznek a különböző testsúllyal végzett gyakorlatokból. A 21. század hajnalán ismét reflektorfénybe kerültek a testsúllyal végzett edzésrendszerek, köszönhetően nagy részt az aktuális divatnak, másrészt a tudományos nézetek gyors fejlődésének. Nem ragoznám tovább a Calisthenics történetét, a gugliban rákeresve szinte kiapadhatatlan információkat találhatunk a témáról. Beszéljünk inkább az edzésmódszer legnagyobb előnyeiről és természetesen a hátrányairól is.

 

 

Előnyök:

 • A testsúllyal végzett gyakorlatok első és legfontosabb előnye, hogy a testünk mindig, minden körülmények között kéznél van! Gyakorolhatunk bárhol és bármikor, nem kell hozzá edzőterembe járnunk, nem kell eszközöket vásárolnunk. Utazás, költözés, megváltozott körülmények, időhiány, stb. nem befolyásolja a gyakorlatok végrehajtását. Ez egy olyan előny, amivel semmilyen más edzésmódszer nem versenyezhet!

 • Megfelelő gyakorlatok alkalmazásával minden korú és edzettségi szintű ember számára elkezdhető és ajánlható ellenjavallat nélkül

 • A saját testsúllyal végzett gyakorlatok elsősorban a mindennapi élet során használható erőt adnak. Mindennapi városi életvitelünkben ritkán fordul elő, hogy nehéz tárgyakat kéne mozgatni. A saját testünket viszont számtalan módon igénybe vesszük. Nem megyek bele a gyakorlati példákba, mindenki tudja mi a különbség egy asztal fej fölötti felemelése vagy egy magas lépcsőn való felmászás között. 

 • Az erő relatív, és ezt a calisthenics-en keresztül láthatod leginkább. Ki az erősebb? Aki nagy súlyokkal nyom fekve padon vagy az, aki képes szabályos egykezes fekvőtámaszokat csinálni?

 • A testsúllyal végzett gyakorlatok segítenek az egészséges testösszetétel kialakításában. Ez olyan egyszerű, mint az 1x1. Hájas pocakkal is képes lehetsz nagy súlyokkal nyomni, de például kézenállásban fekvőtámaszozni csak akkor tudsz majd, ha a rajtad lévő "felesleg" arányban áll az izmaid erejével

 • A saját testsúllyal végzett gyakorlatokkal juthatunk legközelebb a fittség fogalmához, mert -egy jó edzéstervvel- alkalmas mindhárom készség arányos fejlesztéséhez (erő, állóképesség, hajlékonyság)
 • Mivel nem használunk nagy súlyokat, a sérülések kockázata jelentősen lecsökkenthet
 • A saját testsúllyal való edzés kellően megerősíti az inakat és ízületeket, ami elengedhetetlen a nagyobb terhelésű (pl. súlyzós), sérülésmentes edzésekhez.

    

 Hátrányok:

 A legtöbb hátrány általában a hozzá nem értésből és az emberi butaságból adódik, ez persze az összes edzésmódszerre igaz. Nézzük a konkrétumokat:

 • Pavel Tsatsuline szerint -akit a Kettlebell modern királyaként ismerhetünk- a legnagyobb hátránya abban rejlik a saját testsúllyal végzett gyakorlatoknak, hogy csak korlátozottan végezhetünk olyan típusú mozgást, amikor teljes testtel húzunk. Sok sportban edzünk ilyen mozdulatokkal.
 • A testsúllyal végzett gyakorlatok csak korlátozottan alkalmasak az izomépítésre. A jelenlegi állás szerint ebben a súlyzós edzés verhetetlen.
 • A calisthenics gyakorlatok során nem valósítható meg a terhelés olyan pontos meghatározása, mint például a súlyok esetén. Mindenkinek más a testfelépítése, ezért azonos gyakorlatok során más a terhelés mindenkinél. 
 • Nehéz az optimális terhelés növekedést behozni az edzésekbe (többek között ebben is rejlik a FEGYENCEDZÉS nevű edzésmódszer legnagyobb átütő ereje, de erről majd később)

Napjainkban az új edzésmódszerek forradalmát éljük, új elvek és módszerek alakítják át az az edzésről vallott nézeteinket. Komoly nézőpontbeli változás zajlik, mely minden edzésmódszerre hatással van! A CALISTHENICS gyakorlatok kiemelten fontos helyet foglalnak el a különböző edzésmódszerek között. Aki a saját testét uralni tudja, az a legmagasabb testi-lelki összhangot valósítja meg.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+1 # Y 2012-08-13 14:21
Örülök, hogy egy ilyen cikk is felkerült az oldalra, én már egy néhány hónapja foglalkozom edzéssel és ilyen gyakorlatokkal és valóban nagyon hasznos. Szerintem sokkal hatékonyabban tudjuk használni az így edzett izmainkat, a súlyzósokkal ellentétben, mint ahogy azt a cikk is írja.
Most kérlek titeket hogy nézzetek meg még néhány ilyesmi videót és aztán hasonlítsátok össze a "mindennapos testneveléses" tv hirdetéssel. Most az előbbieknél az jut eszembe, hogy "ez igen, én is edzeni/futni/tornázni akarok", ezek tényleg olyan motivációs jellegűek. Viszont az utóbbinak furcsa, bizarr hangulata van.. az egész sötétben játszódik, ez valahogy egyáltalán nem illik a sporthoz és egy életvidám atléta helyett egy ijedt gyereket mutatnak benne. Ezt a baljós érzést igazolja, amikor az elején premier plánba mutatják.. Nem értem, hogy mi van mögötte, de nekem nem tetszik.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2012-08-14 22:36
Nekem is ez az edzésforma a szimpatikusabb, mert sokkal életszagúbb, mintha vasdarabokat emelget az ember. Ráadásul nem kellenek milliós fekpadok, nem kell kondibérlet.

Csak jókedv, hogy csinálja az ember. :)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Y 2012-08-14 23:00
És arról a reklámról amit az m1-en szoktak mutatni, a jövőre az iskolákban bevezetésre kerülő mindennapos testnevelésről.. arról mi a véleményed?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2012-08-15 22:22
Nem nagyon nézek tévét. nem láttam még. Ha nem silányítják el a dolgok kivitelezését, akkor nagyon jó dolog lenne.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Y 2012-08-16 00:20
http://www.youtube.com/watch?v=bU4zjwZZJaA

Szerintem kicsit ijesztőre sikeredett..
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Fénybenjáró 2012-08-16 18:40
Saját maga bajnoka a kisfiú? Miért nem a 15 millió magyaré, mint Gyurta Dániel?

Na jó nem akarok kötekedni. Jó dolog, ha gyerekek többet mozognak.

Érdemesebb lett volna a győztes olimpiai sportolókkal csinálni ezt a reklámot, példaképként állítani a fiatalok elé a győzelmeiket, hogy ők is olyan ügyesek és tehetségesek legyenek.Amilyen az alkotó lelkülete olyan a reklámfilmé is.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!