fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Egészség

Ez egy alapmű az egészséges táplálkozás szempontjából.

 

A halál legyőzése
Az élet könyve és Gondolaterők hatalma

A reform életmódról
könyvei és az Internet alapján

 

Bicsrdy

 

 Tanításaim során főként azt kell megérteni, hogy az ember valamennyi életfeltételének egyforma fontossága van. Úgy a táplálkozás, mint a mozgások és a folyamatos ismeretszerzés. A felületes törvénykövetések ezért vezetnek kudarchoz.

Az emberek többsége annyit ért meg a tanításaiból, hogy böjtölniük kell és nyerset enniük, akkor meggyógyulnak. Nem koncentrálnak a helyes életmód (mértékletesség, testedzés, tanulás-ismeretszerzés) tartós folytatására, és midőn a betegség elmúlt, hosszabb-rövidebb habozás után visszatérnek a „moslékos csöbörhöz”.

A célra irányuló állandó gondolatkoncentrációra van szükség. Ha a célra irányuló állandó koncentrációval életmódját tökéletesíti és állandósítja, életműködése mesterévé fejlődik.

A bicsérdyzmus a nyers táplálék kizárólagos fogyasztása mellett a testedzésre és tudásunk kiegészítésere is nagy hangsúlyt fektet. Nem fogadta el sem a főzést, sem a sütést.

A természet törvényeit mindenben betartó életmód követése, megvalósítása az elérendő cél. Szerinte az ember letért a paradicsomi útról, ugyanis az ősember csak gyümölccsel táplálkozott.

A „Ne ölj” parancs a legnagyobb és legerősebb parancs. A természetes életmódhoz való visszatérést hirdette. Véleménye szerint fel kell szabadítanunk a szervezetünkben lévő újraalkotó,

öngyógyító erőt.

Bicsérdy Béla életrajza

Mindaddig, amíg az orvosláson belül nem kerülhetett túlsúlyba a másik két terápiás irányzat, a sebészet és a gyógyszeres kezelés, az életmód megváltoztatása volt a legkézenfekvőbb lehetőség, hogy az ember beavatkozhasson egy betegség lefolyásába, vagy megakadályozhassa kialakulását.

A magyar eredetű életreformer mozgalmak közül Bicsérdy Béla (1872–1951) [1951-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol egyházat alapított és saját templomában egyik híve agyonlőtte.] irányzata a legérdekesebb. Bicsérdy fiatal korától aktívan sportolt, és atlétikai versenyeket is nyert. 1899-ben azonban Bicsérdyt egy akkoriban gyógyíthatatlannak számító kór támadta meg: a szifilisz. E betegség leküzdésére dolgozta ki rendszerét. Visszaemlékezése szerint 1900. április 8-án tért át a kizárólagos növényi étrendre, s kezdett hozzá saját szisztematikus filozófiai, nyelvi képzéséhez. Megtanult franciául, németül, angolul, sokat utazott, és táplálkozástani kutatásokat is folytatott.

Bicsérdy is azt vallja, hogy a helyes táplálkozással és az ezt kiegészítő tornával az élet időtartama meghosszabbítható. (Bicsérdy meg volt róla győződve, hogy akár több száz évig is elélhet.) Tanítása nem engedélyezi a főzést és a sütést, sőt fűszerezést sem. Nagy hangsúlyt fektetett a sportra, testmozgásra, tiltotta a dohányzást, a kávé- és az alkoholfogyasztást is.

Bicsérdy 1944-ben Németországba, majd az Egyesült Államokba távozott, ettől kezdve mozgalma lassan feledésbe merült.

Érdeklődése a természettudományok iránt már 10 éves korában megnyilvánult, amikor asztronómia, fizika, geologia, állattan szakkönyveket olvasott szülei tiltásának ellenére, akik az iskolai tanulást kívánták szorgalmazni.
Alaposan áttanulmányozva Görögország történetét, megtudta, hogy a babérkoszorút elnyerő olimpiai bajnokoknak fejlett testfelépítésük volt, ezért már 13 éves korában elkezdte kitartóan edzeni testét nap mint nap. 19 éves korában már cirkuszi erőmutatványosokat győzött le. Fizikai erejének rendszeres növelésével párhuzamosan folyamatosan bővítette ismereteit is. Tanulmányainak elvégzése után, munkahelyét csak ugródeszkának tekintette céljának életcéljának beteljesítésében. Minden pénzét könyvekre költötte az élet örök filozófiai problémáinak megoldását keresve. Nagybátyja, a tudós Kun Sámuel támogatását élvezte, aki a Sorbonne egyetem filozófia tanszékének tanáraként rendelkezésére bocsátotta 6000 könyvből álló magán könyvtárát. 20 éves korában szerzett egy súlyos nemi betegséget, mely megváltoztatta életét. Miután 16 éven át az akkori orvostudomány képtelen volt kigyógyítani öt betegségéből, 1900-ban áttért a nyers gyümölcs és zöldségfélék, nyers tej fogyasztására és 1922-ben eme életmódnak és a mindennapi edzéseinek köszönhetően, Kolozsváron súlyemelésben világrekordot döntött. Siebert, Europában egy elismert német testedző szerint, az akkori világ négy legerősebb emberének egyike volt. A szellemi és fizikai teljesítményének csúcsaira, ismereteinek folyamatos bővítése mellett jutott fel. Hogy időt nyerjen, sikerült 15 éven keresztül minimális alvás idővel kutatnia. Egyik magas kormány tisztviselő segítségével, ezt az időt Európa leghíresebb könyvtáraiban való búvárkodással töltötte. Naponta 20-22 órát töltött tanulással, annyi ismeret anyagot halmozva fel amennyi normális körülmények között élő embernek 200 évet vett volna igénybe. Ismereteit egyéni felfedezéseievel egészítette ki.

Esettanulmányok


Berti Gyula
Egyik Marosvásárhelyi barátom, Berti Gyula 8 hétig böjtölt 4-5 almát fogyasztva el naponta. Az első napokban gyengeséget érzett azonban az 5. napon már erejének megnövekedését tapasztalta, 20 km-t sétálva naponta. Eme időszak után minden betegségéből kigyógyult, testsúlya 20 kg-mal csökkent.


Gallo Mihály szobrász – Petrozsényből,
8 éve szenvedett nemi betegségben. Véget akart vetni életének, amikor kezébe került könyvem. Gyakorlatba ültetve módszereimet, pár hónap alatt meggyógyult. Gyalog jött el hozzám Fogarasra, hogy megköszönje nekem majd egyik leghűségesebb tanítványom lett. Eredményt csak azoknak a betegeknél értem el, akik felvilágosításuk után gyakorlatba ültették módszeremet, saját erejükre támaszkodva. A kevésbé intelligens vagy gyenge akaratú betegeknek családjuk segítségére van szükségük.

dr. Josif Vancea
Egyik Marosvásárhelyen tartott előadásom után, átadtak nekem egy levelet az egyik helybéli ügyvédtől dr. Josif Vancea -tól, azzal a kiegészítéssel, hogy nyilvánosságra hozhatom vallomását. Íme mellékelem levelét:

"Ezt a levelet a szenvedő embereknek ajánlom. Évtizedeken át nagy húsfogyasztó voltam. Naponta háromszor húst a hússal ettem. Ráadásul szeszes italokat is fogyasztottam és dohányoztam. 1920 júniusában kezdtem nagyon rosszul érezni magam, fejfájás, gyomor fájás, szívtájéki fájdalmak gyötörtek és erősen szédültem. Naponta többször is elájultam. 4 éven keresztül az orvosi rendelők rendszeres látogatója voltam. Dr. Samson, a híres kalsbadi orvos közel természetes módszerekkel kezelt, megtiltotta a dohányzást, a szeszes ital fogyasztást, azonban a hús fogyasztást nem tiltotta meg számomra. Mindenben betartottam az orvos utasításait, azonban alvászavarokkal küszködtem és leírt tüneteim egyáltalán nem enyhültek....
1924. szeptember 25-én megkezdtem a nyers étkezést: gyümölcs, saláta, dió és kenyér. Az első napokban erőfeszítést kellett tennem, azonban egy hét után már nem kívántam a főtt ételeket és gyógyszereimet sem szedtem tovább. 2 hónap után, 90 %-ban gyógyultnak éreztem magam. Ma 8 heti nyers táplálkozás után kijelentem, hogy nagyszerűen érzem magam. Naponta 4-5 órát tudok folyamatosan dolgozni, bár ezelőtt 15 percnyi munka után már szünetet kellett tartanom. Szédüléseim elmúltak, normálisan alszom, légzésem könnyű, szaladva megyek fel a lépcsőn a második emeletre. Annak köszönhetem ezt, hogy kiiktattam étkezésemből a hús és a főtt ételek fogyasztását. Íme napi étrendem: Reggel nem eszem. Délben 2-3 alma, 3-4 dió. Este vajas kenyér mézzel (só kizárva) és egy gyümölcs. Néha eszem hagymát vagy fokhagymát is kenyérrel. Mindenkinek ajánlom Bicsérdy módszerét én, akit 4 éven át, eredménytelenül kezeltek az orvosok. Most teljesen gyógyultnak érzem magam. Tudatában vagyok annak a ténynek, hogy folytatnom kell eme életmódot, különben régi betegségeim ismét rám törnének. Saját felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy soha nem vagyok éhes és ételeim elfogyasztása örömet jelent számomra. Szívesen eszem almát. Vizet csak ritkán iszom és a kávéházban limonádét szoktam inni cukor nélkül.
Tisztelettel, szeretö híve: dr. Josif Vancea advocat"


Újjászületésem,
Bicsérdy mester tanításainak alapján
A kételkedés a megismerés kezdete! 1923 telét Szovátán töltöttem a Szentiványi villában. A postás ekkor meghozta a könyvét, melyet középen nyitottam fel. Nagy böjtölők voltak itt heringekhez hasonlatos zsúfoltságban feltüntetve, böjtös módszereik részletes leírásával, mely addigi ismereteimnek teljesen ellentmondott. Erősen kételkedtem abban, hogy valaki képes 40-60 napon keresztül ilymódon böjtölni, végzetes következmények nélkül, azonban a kezemben tartott könyv teljes bizonyítékot szolgáltatott erre, állítva, hogy még regenerálja is az emberi szervezetet, jótékony hatásaival.
Mivel kételkedtem, azonnal böjtbe kezdtem, ígyhát megismerésem kezdetét vette. A dolog napról napra jobban ment, hangulatom jó volt, fizikai és pszichikai munkavégzésben fáradhatatlan voltam. Böjtöm 8. napján 32 km gyalogoltam hóviharban, könnyű ruhában és ekkor eldöntöttem, hogy napi 3-4 almával nyugodtan folytathatom a böjtöt 20-30 napon keresztül. Korrigálnom kellett eddigi böjtről szóló ismereteimet. Időközben alkalmam volt részletesen is elolvasni Bicsérdy könyvét. Bevallom őszintén, hogy a könyvben talált információk feje tetejére állították tisztes polgári életmódomat, vegetáló életmódomat teljesen meg kellett reformálnom, annak ellenére, hogy egy ideje már antialkoholista, dohányzás-ellenes voltam és vegetáriánus módon étkeztem. A 9. naptól napi két alkalommal ettem gyümölcsöt. Konyhában főzött étel azóta sem járt a számban! Eme életmódot már egy éve folytatom. Mivel tél volt, amikor kevés a gyümölcs, időnként kenyeret ettem hagymával. Azonban megjött a tavasz és kiélvezhettem a megjelenő friss gyümölcsök fogyasztását. A hús, a mészárszék, valamint a húsfogyasztó emberek szaga azóta elviselhetetlenek tűnik számomra.
87 kg-os testsúlyomból 29 kg-ot égettem el, ígyhát 1924. augusztus 20-án, gyümölcs fogyasztással 56 kg-os voltam. Ettől kezdve nem csökkent tovább a testsúlyom és mostanra már felszedtem 14 kg-ot, vagyis 73 kg-os vagyok. Megállapítottam tehát, hogy a Mesternek minden egyes szava igaz. A nyers gyümölcsből és korpa kenyérből álló étkezés, az emberi szervezet legnemesebb alap anyaga. Aki nyers növényeket fogyaszt, sokkal nyugodtabb és hangulata hasonló ahhoz, amikor holdfényben evezünk egy tiszta tavon. Fizikai és szellemi munkavégzésben fáradhatatlan vagyok, a betegségek, a banális meghűléstől kezdve teljesen elkerülnek engem. Volt egy időszakom, amikor tudatosan kívántam megbetegíteni magam, a jeges vízben fürödve, miután fiaim feltörték előzőleg számomra a jeget... azonban nem sikerült nekem ez a dolog.
Kiegészítve könyvét, hozzá tenném, hogy eme életmód költségei sokkal alacsonyabbak a megszokott életmód költségeinél. Egy étkezés nem kerül többe 6-10 lejnél személyenként(1924). Nyers étkezéssel teljesen megszűnt a konyha igénybe vétele, berendezései is fölöslegessé váltak. Életünk annyira leegyszerűsödött, hogy behívhattam végre kedves feleségemet a szobába, onnan, ahol már 12 éve szakadatlanul főzött. Természetes táplálkozással felszabadul a nő. A konyhai tűzhely mellett hosszú időn keresztül, e csodálatos, kristályos nevetésű, hófehér, pirospozsgás arcú teremtés, elszürkült múmiává válik. E kormos oltáron, ahol levesfazekak rotyognak állandóan, az ember feláldozza a szépséget, fiatalságot, szabadságot. Szekrényeink tele vannak szóló szőlővel, mosolygó almával, csengő barackkal. Kamránkban virágméz van és a városka piacai tele vannak olcsó gyümölcsökkel: alma, szilva, körte, dió, mogyoró, málna, citrom... Eme gyümölcsök fogyasztása korpa kenyérrel, messze, meghaladja a véres konyha élvezeteit. A gyümölcsfogyasztó embernek étrendje nem szegényes: aromák, illatok, zamatok töltenek be, miközben lelkünk kapuit szélesre tárva olyan magaslatokra emelkedhetünk, ahol sokkal szebb az élet. Egy séta a hegytetőn, Anatole France vagy az útleírások olvasása, levelek írása tölti be napjainkat. Az élet igazi életté válik, ha kioltjuk a tüzet konyhánkban és feleségünket behívjuk a szobába, magunk mellé ültetve a kanapéra. Lemondunk szeszélyeinkről és gyermekeinknek amikor éhesek, kezükbe adunk egy szóló szőlőt, mosolygó almát vagy csengő barackot...

Japán és orosz katonák táplálkozása
Japán 1905-ben az oroszok felett aratott győzelmét annak köszönhette, hogy növényi táplálékot fogyasztó katonái közül csupán 2% volt a megbetegedési arány, míg a hatalmas orosz hadseregben 33%. Ez utóbbi csapatok napi adagjai között a hús és alkohol játszottak fontos szerepet. A japán katona megkapta a saját egy font rizsét és a hozzá tartozó tea adagját.

Baeltz professzor megfigyelése a kocsihúzókkal
Baeltz profeszor érdekes megfigyeléseket tett Tokióban. Kocsihúzónak két erős fiatalembert fogadott fel: 22 és 26 éveseket. Mesterségüket évek óta gyakorolták. Napi megszokott étrendjüket gondosan kimérte nekik minden reggel és azt ajánlotta nekik, hogy őt, egy 80 kg-os testsúlyú embert naponta 40 km távolságra húzzák kitartó futással, 3 héten keresztül. 14 nap múlva egyikük testsúlya változatlan maradt a másiké félfont gyarapodást mutatott. Ekkor a növényi táplálék mellé kevés húst is felajánlott nekik, amit ők el is fogadtak, mivel náluk a hús ritkaságszámba ment. 3 nap múlva mindketten húsadagjuk kiiktatását kérték azzal indokolva, hogy azóta nem bírják a futást. Ekkor nem adott többé húst nekik és a kísérletet sikeresen befejezték testsúlycsökkenés nélkül.

Forralt tejjel végzett kísérletek
Kellog, Selz és a karlsbadi orvos Dr. Lorand véleménye a nyers tejjel kapcsolatosan. " A tejet annak forralása sok hatásos tulajdonságától fosztja meg. Míg a friss nyers és még meleg tejet élőtejnek nevezhetjük, addig a forralt tej a holt jelzővel illethető. Behring vizsgálatai alapján bebizonyosúlt, hogy a főtt tejjel tartott borjak egytől-egyig elpusztultak. Behring e kísérleteit Magdeburgban valamint cseh és magyarországi birtokain végezte. A forralt tejjel táplált borjak angolkóros elváltozásokat mutattak sőt skorbutszerű állapot is fellépett náluk, egyes esetekben meg végnélküli hasmenés végzett velük.

Mac Crain
A skót Mac Crain 207 évig élet. Naponta egyszer táplálkozott. Erejéről és kitartásáról volt híres. 157 éves korában sikeresen birkózott erőteljes ifjakkal. Akkor étkezett, ha nagyon éhes volt és gondos rágás mellett lassan evett. Vaj, sajt, kevés kenyér és gyümölcs szerepelt napi étlapján.

Parr Tamás
Parr Tamás, 1483-ban született. Angol paraszt volt, aki 1635-ben hunyt el 153 éves és 9 hónapos korában. 80 éves korában gondolt először nősülésre, azonban nejét túlélte. 105 éves korában törvénytelen viszonyt kezdett egy 17 éves leánnyal, Milton Katharinával, amiért megbüntették. 120 éves korában elvett egy fiatal özvegyet akit szintén túlélt. Második házasságából született fia 123 évet ért meg apja nyomdokaiba lépve. Parr Tamás 152 éves koráig naponta 9-10 órán át erős fizikai munkát végzett, a nehéz cséphadarót órákon át fáradhatatlanul kezelte. Akárcsak a sókt Mac Crain, ő is naponta egyszer étkezett rendszerint kenyeret vagy sajtot. Soha nem evett másegyebet.
1635-ben meghívást kapott I. Károly udvarába, ekkor kénytelen volt faluját elhagyni mivel nyugdíjat és ellátást kapott a királytól. Több orvos rábeszélésre ekkor megváltoztatta étrendjét és a boncolási jegyzőkönyv alapján bővérűségben hunyt el. Harvey profeszor, aki a boncolást végezte rámutat arra, hogy valamennyi szerve egészséges állapotban volt és szokott étrendje még több évtizedes életet biztosított volna számára.
Erejének és munkaképességének 152 éves koráig megőrzését a tűz hozzájárulása nélkül élvezett tápanyagok, valamint mértékletessége tehették lehetővé. Továbbá az erőteljes naponta végezett mozgások.


Íme az angol, 169 éves Jenkins hiteles életrajza:
Ellentonban született 1500 május 17-én, Jorkshire grófságban és Boltonban hunyt el 1670 dec. 6-án.
Életmódja a legegyszerűbb volt: soha nem reggelizett. Ebédjét sajt vagy vajas-mézes kenyér és gyümölcsök alkották. Este gyümölcsöt evett. Gyomrát soha nem terhelte meg. Ha közérzetében rosszabbodást észlelt azonnal böjti napokat iktatott be magának.
Amikor 160. Életévét betöltötte II. Károly angol uralkodó kocsit küldött érte, hogy udvarába vitesse azonban Jenkins a 200 angol mérföldet inkább gyalog tette meg.
II. Károly királynak azt mondta, hogy azért van ilyen jó erőben még 160 évesen is, mert mértékletesen él. A királyt azonban nem vonzotta a mértékletesség, mégis nyugdíjjal jutalmazta meg őt, mely sajnos nagyban hozzájárult életének megrövidítéséhez.

Orvosok, akik böjtöltetéssel gyógyítanak
Az amerikai Dr. Tanner után, az angol Kheit, a német Dr. Mayer Adolf, Dr. Möller, a svajci Dr. Bircher-Benner és sokan mások felismerték a tápmegvonás óriási regenerációs hatásait. A böjtökkel gyógyító szanatóriumok száma pedig a világ minden részében gombamódra szaporodik különösen a New York-I Bernarr Macfadden felvilágosító küzdelmei óta. A drezdai Dr. Möller nehéz betegségek esetében 60 sőt 70 napos tápmegvonások (böjtök) révén ért el eredményeket. A fent nevezett orvosok szerint már közönséges polgári módon étkezők körében is bárki képes hetekig élelem fogyasztás nélkül élni.
Dr. Mayer megjegyzi egyik könyvében, hogy bár szép eredményt ért el a tápmegvonással a betegségek gyógyításában azonban az emberek többségét erre egyéni erőfeszítéssel képtelennek találta, ezért a külvilágtól elszigetelt intézményeket ajánl erre a célra.

Dr. Edward Hooker Dewey amerikai böjtorvos
Dr. Dewey (Meadville, Pensilvania), orvosi praxisának utolsó 26 évében csak kizárólag böjtöléssel gyógyított és a drezdai Dr. Möller kivételével az e téren működött orvosok között a legtöbb tapasztalattal rendelkezik. Következik
Dr. Edward Hooker Dewey amerikai orvos tapasztalatainak bemutatása. Nagyon jó megfigyelő volt. Iskoláinak elvégzése után a michigani orvostudományi egyetemre iratkozott be, hol kiváló eredménnyel szerezte meg diplomáját. Nemsokára detroiti tengerészeti kórházba került segéd orvosként. Már tevékenységének kezdeti szakaszában megtapasztalta, hogy a gyógyszerkezelés többet árt, mint használ és ezirányban folytatott kutatásai eredményeként bizalma a természet gyógyító erejében egyre növekedett. Gyakorlati évei után Pensilvania Meadville nevű városában telepedett le.
Már praxisa kezdetén egy súlyos tífuszos betege gondolkodóba ejtette. A munkásnegyed egyik szegény családjához hívták. Betege egy magasra nyúlt kamaszlány volt aki elhanyagolt tífuszos megbetegedésben szenvedett már három hónapja. Dr. Dewey megjelenése előtt már 3 héttel semmilyen táplálékot nem vett magához a gyógyszereket sem tűrte. Mivel a kényszerű gyógyszer adagolás csak a beteg szenvedését fokozta, ezért beszüntette és nyugalmat rendelve számára a természet erejére bízta. A szobát gyakran szellőztették és a beteg szervezetet semmilyen külső beavatkozással nem zavarták. Két hét után a leány folyadékot kért majd állapota bámulatosan javulni kezdett. 30 napnyi mérsékelt folyadék fogyasztás után a beteg arcszíne pirospozsgássá vált, majd böjtjének 35. napján természetes éhség érzete is jelentkezett.
Dr. Dewey orvosi gyakorlata során azt tapasztalta, hogy a betegség tüneteinek első jele az étvágy elvesztése, majd egy bizonyos idő elteltével az egészség állapotának visszatérését, az éhség érzet jelzi. A betegség ideje alatt erőszakolt táplálás minden esetben a beteg állapotának rosszabbodását hordozza. Íme a jelenség oka: az emberi szervezet egyszerre sikeresen csak egyféle munkát végezhet. Míg erőit a betegség legyőzésére kell fordítania, addig a természet rendje ellen bevitt tápanyagok feldolgozására képtelen, mivel a gyógyuláshoz szükséges életerőket ezek kiküszöbölése köti le. Ilymódon sem a gyógyulás sem a kiküszöbölés tökéletesen nem mehet végbe és a beteg ereje és ellenállóképessége napról-napra csökken. A különböző gyógyszerek romboló hatásának hozzájárulása legtöbb esetben a halál gyorsulását eredményezi. A Dewey által kezelt betegek testsúlyukból keveset veszítettek és begtegségükből minden utókövetkezmény nélkül kilábaltak.
Diphteritisben szenvedő 3 éves kisfiától is minden tápanyagot megvont és a gyermek bámulatos gyorsasággal meggyógyult. Különben is semmilyen erőfeszítésébe nem került betegeit böjtölésre fognia, mivel azok semmilyen hajlandóságot nem mutattak az étkezésre.
Íme egy 45 napos böjt eset leírása az előbbi orvos praxisából: Egy jó családból származó lány 22 éves koráig 3 éven át, nehéz idegbajban szenvedett mely súlyos depresszióban nyilvánult meg. Orvosai nyugalmat és bőséges, napi ötszöri táplálkozást írtak elő számára. Az elmegyógyintézetet azonban e kúra után még betegebben hagyta el. Ekkor kereste meg Dr. Deweyt, aki azonnal böjtöt írt elő számára. Az első 24 órában jelentkezett egy kellemetlen éhség érzet és bágyadtság, mely az első 10 nap alatt ágyhoz kötötte. A 11. Napon már félórai sétát tett, majd a tápmegvonás 24. Napján 8 angol mérföldnyi utat tett meg. Ettől kezdve állapota egyre javult, vidám, kiegyensúlyozott lett. Rendbejövetelét böjtje 45. napján erős éhség érzet jelentkezése jelezte. Táplálkozását óvatosan kezdte meg és 20 fontnyi testsúly csökkenését 2 hónap alatt visszanyerte. Egy év múlva értesítette Dr. Deweyt kitűnő egészségi állapotáról, közölve vele, hogy 13 éve hordott szemüvegét nem kell már viselnie.

Más alkalommal egy súlyos ízületi csúzban szenvedő nőhöz hívták. Dewey a beteget, mivel étvágya amúgy sem volt, csekély vízzel végbeviendő böjt folytatására beszélte rá.
Az asszony mozgásai napról-napra könnyebbekké váltak és böjtjének 46-ik napján már egészségtől sugárzott. Eztán óvatos táplálkozással erőit és mozgási képességeit néhány nap alatt visszanyert.

Dewey ezen módszer segítségével nagy sikerrel gyógyította a különféle gyomor és rákbajokat, diphteritist, sebeket, maláriát, fejfájásokat, csúzt, köszvényt, szívbajt, mindig a legnagyobb sikerrel. Vakbélgyulladásos betege böjte révén egészségét 15 nap alatt nyerte vissza. Próbált gyógyítani tüdőbajokat is. Tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás minden esetben szépen sikerült, a tüdővész azonban módszere útján ritkán gyógyult meg. Okát ennek művem olvasása, illetve alapos áttanulása után mindenki megállapíthatja.
Dewey nem ismerte a természettörvényeket, sem a szervezetben végbemenő folyamatokat, - ezokból azt sem tudhatta, hogy az ilyen beteg az egyedüli fejlesztő és átépítő mozgások nélkül nem gyógyulhat meg. Nagyon leherdált tüdőbajosnál a tápmegvonást csak óvatosan és csak rövidebb ideig szabad alkalmazni, mert a természetének nem megfelelő anyagoktól áthatott sejtjeit életműködési láza hamar leégeti. Ilyenkor sok nap és vízfürdő fokozatosan gyakorolt úszással, gyümölcs és kenyér táplálkozással, amikor enni csak kifejezett éhségre szabad, hozzák vissza életerőit a betegnek. Ha a beteg testsúlya valamivel nagyobb, vagy még aránylag tetemes úgy, hogy 10-15 vagy 20 kg leégését is előnyösen bírja, ezesetben a tüdőbajnál is tápmegvonással érjük el a legnagyobb eredményt.

Bizonyítja ezt Fancsaly Nándor villanygépmunkásnak a Halál Legyőzésében is közlésre került szép esete. Nevezett előrehaladott tüdőbajában 72 kg testsúllyal vetette alá magát a tápmegvonásnak. Nehéz munkáját azonban nem hagyta abba. Böjtjének egész ideje alatt csak némi citromos vizet fogyasztott. Tizenhetedik napján orvosa teljes gyógyulását konstatálta és élénken érdeklődött az iránt is, hogy módszerét honnan vette. Fancsaly erre az asztalán heverő könyvre mutatott reá...
Az energikus gépmunkás kúráját még négy napig folytatva böjtje 21-ik napjáig. Ezen utolsó négy napon munkáját a szabadban végezte. Testsúlya a 21 nap alatt kilenc kilót apadt. Azóta tápanyagát kenyér és gyümölcs, hagyma és némi vaj képezi. Szezonszerinti táplálkozása mellett nehéz munkáját könnyedén és nagy kitartással végzi.


Schroth kúra
Íme néhány példa hogyan hat a tápmegvonás az emberi szervezet megújulására. A lindeswiesei Schroth kúra évkönyveiben számos ilyen hosszas böjtkúrának alávetett beteg megújulását írja le. Idős korban régóta hiányzó fogak helyett mások nőnek, kopasz fejeken új hajzat sarjadt, a petyhüdt arcbőrt rugalmas, üde életszínben pompázó arcbőr váltotta fel. Hasonló esetek leírásait találjuk Mehlis 1838-ban megjelent neves munkájában.


Dr. Weber

Sir Dr. Weber arábiai tanulmányútja során a datolyával és kevés rizzsel táplálkozó arabok között sokszor találkozott 200 évnél idősebb emberekkel. Tevéjét egyik alkalommal egy magas, szikár asszony vezette napokon keresztül. Pihenőik alatt miközben az orvos európai szokásos táplálékát fogyasztotta, az asszony kopott kendőjéből penészes sajtdarabkákat és kevés datolyát vett elő, ám ebből is nagyon keveset fogyasztott. Naponta egyszer, estefele étkezett rendszerint, ám csütörtökön soha nem evett. Az orvos kérdésére elmondta, hogy már leánykorától megfogadta e böjti napot és most 198 éves korában is erősnek és életképesnek érzi magát. Dr. Weber idáig nem is gondolt az asszony életkorára mivel nagyon keveset beszélt és tökéletesen ép fogsora 156 éves korában már harmadszor nőtt újból. Az életkor olyan soknak tűnt az orvos számára, hogy hiteles forrásokat keresett erről, majd igazságáról meggyőződhetett.

K. István - vízmérnök
K. István vízmérnök megújulása:
"Hála az égnek jól érzem magam, hosszasan folytatott gyümölcs étrendem eredményeként összes betegségeim elmúltak, sőt egy idő óta magamon a megújulás jeleit fedezem fel: hajam megbarnult, lábaim ruganyosakká váltak, arcom megfiatalodott, sőt 3 új fogam is keletkezett(70 évesen).

Következik Márkus Ignác levele:
"77 éves nagyváradi ember vagyok, városomban mindenki ismer. Betegségeim, orvosaim kezelése mellett, csonttá sorvasztottak, pedig a gyógyulásra szánt költségeket nem kíméltem. Egyik orvosom bő étkezést és húsféléket ajánlott. Ez arra volt jó, hogy testem a mikrobák és baktériumok tenyésztalajává lett. Amikor már a gyengeségtől alig tudtam vonszolni magam, a köhögés is állandóan kínzott, kezembe kerültek a Mester könyvei és két heti Bicsérdy kúra után, légzésem szabályossá vált, köhögésem elmúlt. Sétáim közben a legkisebb fáradságot sem érzem. Négy hét után mintha tüdőm kicserélődött volna, mellem szélesebb, domborúbb lett. Erőm olyan mértékű növekedését tapasztaltam, mint eddigi életemben még soha. Izmaim megacélosodtak, arcszínem pirospozsgássá lett, eme rövid idő (5 hét) alatt testsúlyom 8 kg-mal növekedett. Ezelőtt 80-100 lejt költöttem ételre, jelenleg 15-20 lejből pompás lakomát rendezhetek. Mivel táplálékaimat a természet tiszta termékei képezik, tökéletességük miatt kevesebbre van szükségem belőlük. Szervezetem ezen újjáépülésével kapcsolatosan minden korábbi betegségeimet elveszítettem. E tények igazságát bármikor bárki előtt hajlandó vagyok igazolni. A Mesternek minden szava igaz, ha az ember tanításait betartja évszázadokon át is megőrizheti egészségét. Bicsérdy Könyvei tanulmányozása és tanainak követése alapján a betegek erőt és egészséget szerezhetnek. Ő nem orvos, gyógyítások céljából senkit meg nem látogat, sem lakásán nem fogad. Könyveiben ama ismereteket adja, melyek útbaigazító erejéhez alkalmazkodva orvosilag évtizedekig hasztalanul kezelt betegségéből maga is rendbejött.
Az alapos tanulás, a felvilágosodás és az eredmények elérésére vezető erőösszeszedés, valamint a megvalosításban való kitartás a könyvekhez hozzájutó egyén dolga. Óhajtom, hogy példámon okulva útbaigazításainak bátor és öntudatos követésére mások is erőt merítsenek.
Nagyvárad 1924, május hónap. Márkus Ignác

Dr. M. Birhcer-Benner, Debove, Chittenden kísérletei
A legtöbbnyire rossz megélhetésről panaszkodó ember, energia forrásainak nagyrészét állataival eteti meg, hogy az ölés bűnének elkövetése után hulláikat saját szervezetébe temetve életműködésében elrothadásuk révén ő maga is halálával adózzék. Íme a hivatalos orvostudomány haladó szellemű képviselőinek álláspontja: A zürichi Dr. M. Birhcer-Benner saját tapasztalatai és kísérletei alapján hirdeti, hogy azok az emberek akik gyümölcsök, diók, magvak, olajok és kenyér felhasználásával tűz hozzájárulása nélkül táplálkoznak, az úgynevezett nyerskosztosok, bámulatos szellemi és munkabírásukkal tűnnek ki. Ezen táplálkozási mód gyakorlásával többnyire súlyos betegségekből gyógyultak ki. A párizsi klinikus Debove, valamint az amerikai Chittenden idevágó kísérleteikkel ugyanezt állítják. Híres atlétákat sorol fel megemlítve, hogy maga is súlyatlétikában és a vízalatti búvárkodásban világrekordokat állított fel reform táplálkozásának eredményeként (Health and strength 1904. Év, 10 szám).
A chicagói Yale egyetemen, prof. Fischer 9 hallgatón végezett hat hónapos kísérleteinek eredményeként megállapította, hogy a nyerskoszt következményei a kilenc egyén fizikai erejének és kitartásának 50%-os növekedését eredményezte

Hauser Gáspár esete

16 éves koráig egy alig másfél négyzetméternyi helyiségben tartották. Tápláléka kevés kenyérből és vízből állott. Rettenetes helyzetéből egy emberbarát könyörületességéből szabadult meg 1828-ban. Magas és erős csontozatú volt már ekkor is. Érzékei nagyon élesek voltak, valamint emlékezőtehetsége bámulatos volt, mindaddig amíg a polgári életmódhoz hozzá nem szoktatták...

Bicsérdy Gyerekei
Gyermekeim két éves koruk óta hetenként egy gyümlcsnapot tartanak. Vasárnap délben és este esznek ilyenkor 2-2 almát.

Ehret Arnold tápmegvonási kísérlete
Ehret főiskolai tanár vesebajából gyógyult ki.
„Mivel több nevezetes orvos segítségét hiába vettem igénybe, természetes gyógymódokban kerestem kiutat. Vegetáriánus lettem. Ez kicsit segített. Aztán gyümölcsdiétára tértem, de mert a kelleténél többet fogyasztva sohasem böjtöltem, sikereim nem lehettek. Ugyanekkor kisebb tápmegvonásokkal is próbálkoztam, de a legtöbb ember számára legyőzhetetlen krízis miatt sokat szenvedve mindig megszakítottam ama téves nézetem alapján, hogy gyengeségemet a táplálkozás hiánya okozza. Még nem tudtam, hogy oka kitartásom hiányában rejlett és a böjtök megszakítása miatt nem szerezhettem meg azt a legfontosabb tapasztalatot, hogy pár napi mozgás és tápmegvonás után egészen eltűnnek és a gyengeséget erősödés követi.

Egy napon azonban éhségemet legyőzve jelentkező gyengeségem és rossz hangulatom ellenére a böjtöt tovább folytatva, kerékpárra ültem és egy félórai haladás után bámulattal láttam, hogy gyengeségem szűnik, hangulatom és életkedvem pedig minden megtett kilométerrel emelkedik, éhséget egyáltalán nem éreztem. Negyvennyolc kilométer út után Blida városába értem, ahol vidámnak, erősnek és újjászületettnek éreztem magam. A táplálkozásról a tudomány alapján alkotott nézeteim nagyon is ingadozni kezdtek.

Szolgálatomba visszatérve újból táplálkozva betegségem visszatért. Ekkor egy fiatal barátommal keményen elhatároztuk, hogy hozzátartozóink befolyása alól magunkat elvonva, saját veszélyünkre életre-halálra fogunk böjtölni.

Hét napi tápmegvonás és egyszeri gyümölcsétkezés után bőröndjeinket a másfélórányira lévő vasúti állomásra vittük. Aztán kilencnapi böjt és két nap gyümölcsétkezés után Milánó felé gyalogoltunk. Az éj közeledtével járási kedvünk is nagyobbodott, óráról-órára emelkedő életkedvünk pedig mesés magaslatig fokozódott, annyira, hogy titokzatos varázserő birtokában kezdtük magunkat érezni.

Szinte hihetetlennek tűnt fel előttem, hogy én ki nemrég gyógyíthatatlannak tartott halálos betegségben szenvedtem, semmi fáradtságot nem érezve végtelen menetekre vagyok képes. Este 11-kor egy citromos víz elfogyasztása után éhségünk eltűnt, utazásunkat tovább folytattuk egész éjjel, a következő egész napon át, sőt éjjel is, mialatt csak kevésszer és rövid ideig pihentünk, kis adag limonádé és gyümölcs élvezete mellett. Éjfélkor alig fél óra alvás után, mert ennyi elég volt, oly erősödést tapasztaltunk, hogy magunkat a menetelésünknek a bekövetkező fáradtságig leendő folytatásra határoztuk. Kimerülés 56 óra múlva sem jelentkezett. Egy hirtelen kezdődő zápor miatt vonatra szálltunk. Aztán Génua felé ismét gyalog mentünk. A szabadban végzett rövid alvások és kevés gyümölcskoszt után erőnk és életkedvünk soha sem sejtett magaslatra hágott. Itt azonban uticsomagjainkra kellett várni és a nagyváros rossz példája újból a jóevésre csábított bennünket. Táplálkozásunk következményeként előbbi erőnk és életkedvünk vidám hangulatunkkal együtt elenyészett és a régebben mindig tapasztalt kényelmetlenségi érzet váltotta fel.

Ezután Capri szigetét látogattuk meg, ahol mindenáron bizonyosságot akartam szerezni, hogy mi az igazság. Fiatal barátom a szigeten 13 napig böjtölt, miáltal betegségétől és gyógyíthatatlan dadogásától végleg megszabadult. Én 21 napig tartottam ki, majd három napi enyhe gyümölcskoszt után vesebajom véglegesen eltűnt. Nemsokára a fizikai és szellemi produktum oly sorozatát vittem véghez, melyekről erőtől duzzadó ifjúkorom húszas évében még álmodni sem mertem volna. Tizenegy napi igen mértékletes gyümölcskoszt után minden tréning nélkül két és egynegyed órát futottam, mire az orvos vizsgálatai szerint pulzusom csak kilenccel emelkedett, míg azelőtt mindig szívműködési nehézségekkel küzdöttem. Hét napi tápmegvonás és egy napi gyümölcskoszt után egy marselli céllövöldében oly biztos találataim voltak, hogy a tulajdonos kijelentése szerint még ilyet sohasem látott.

Aztán három napon át erős mezei munka mellett csak kevés vizet fogyasztva, versenyrekelt társaimnál sokkal kevésbé fáradtam el. Nemsokára egy 20, 23 és egy 42 napos nyilvános böjtkísérletnek vetettem magam alá. Minden esetben kizárólag csapvizet ittam. Eztán Kastan panoptikumában egy közjegyző által lepecsételt üvegfülkében, állandó őrzés mellett 49 napot böjtöltem. Az egészségtelen viszonyoktól sokat szenvedtem...
A gyengeségi állapot többnyire a 11-től 13-ik napon ismétlődik. A kezdőkre nézve azt a veszélyt rejti magában, hogy lehangoltságával összefüggő félelmében az evés kísértését nem tudja legyőzni.”

Böjtjeim előtt négy hétig csak gyümölcsöt ettem.

A 83 éves Hamman böjtje

1911-ben Hamman Frigyes meglátogatta Ehreth Arnold szanatóriumát, ahol a gyümölcskoszt regenerációs erejét akarta kipróbálni. Tapasztalatai a Lebenskunst újságban jelentek meg, mely cikket saját kezűleg írta:
"Ehreth Arnold ama állítása, hogy az ember tiszta gyümölcskoszt és gyakori hosszabb böjtölések folytatása mellett egészségesebbé és erősebbé válik, kétséges volt számára, ezért közelebbről akartam megismerni a dolgot. Nevezett természetgyógyász vezetése mellett 1911 június közepén a kizárólagos gyümölcstáplálkozást kezdtem meg. Július 4-én szigorú böjtnapot tartottam, mely alatt semmilyen tápanyagot sem folyadékot magamhoz nem vettem, utána e hónap 22-ikéig ismét kevés gyümölcsöt fogyasztottam. Július utolsó hét napját teljes böjtben húztam ki. Vizet sem ittam. Ezen táp és folyadékmegvonás utolsó napján unokám kíséretében 30 kilométeres gyalogoltam rossz terepen, hegyekkel és 27 Réaumur-fok (l °R = 1,25 °C; 27°R = 33,75°C) hőség árnyékban. Ennek ellenére azonban pompásan éreztem magam, lábaim frissek maradtak és a szokatlan erőltetett menetnek másnap semmilyen következményét sem tapasztaltam. Utána még egy egész hónapig tartó gyümölcsdiéta következett augusztus végéig, amit a legpontosabban betartottam. Mivel bizalmatlanul fogtam hozzá, erőim csökkenésétől féltem, bámulatomra azonban könnyűségérzetem, rugalmasságom és erőim fokozódását kellett tapasztalnom. Ekkor új próba alá kerültem. Augusztus 29-én Ehreth erősödés céljából szigorú böjtnapot csináltatott velem, melyre augusztus 30-án 55 km távolságra terjedő kitartó gyaloglás következett. Kísérőim fiatal, vegetáriánus és erős távgyaloglók voltak. Útközben háromnegyed órát pihentünk és egy csésze feketekávét ittunk semmi nélkül. Minden pompásan, simán és vígan ment az üres gyomorral. A fiatalok nem voltak kénytelenek miattam menetlépéseikből engedni, mindenütt egyformán haladtunk és mindennel együtt 11 óra alatt tettük meg az 55 km-t. A következő napon semmi utófájdalmat nem éreztem.

82 éves sziléziai községi tanácsos

A münsteri tudós orvos Dr. Cohausen egy sziléziai községi tanácsos történetét mondja el, ki hosszasan átszenvedett nagy betegségek utolsó három hónapja alatt a vizet is kénytelen volt mellőzni és 82 évesen, csonttá aszott állapotban még az élet jelei mutatkoztak rajta... ezen naptól az öreg egyetlen táplálékát a tej képezte. Egészségének rohamos helyreállásán kívül egy-két hét múlva a megújulás sajátságos tünetei is jelentkeztek rajta, ősz haja barnulni kezdett, fejének kopasz helyein pedig életképes fekete hajszálak növekedtek, izmosodásával mozgékonysága is visszatért és három havi ilyen táplálkozás után évtizedekkel azelőtti fiatalos külsejét nyerte vissza. Kompaktabb táplálékok utáni vágyának napjától rendes étkezését is megkezdte, mi erőinek olyszerű fokozódását okozta, hogy nősülésre érzett hajlamot. Egy fiatal 27 éves özvegyasszonnyal eztán össze is házasodott és még 20 évig élt boldog házaséletet.


86 éves asszony

Mehlis az 1838-ban megjelent munkájában a regenerációs megújulásnak számos esetét közli. Többek között egy 86 éves asszonynak hat éves betegsége után, melynek utolsó nyolc hónapjában csak kevés vizet ihatott, új fogai keletkeztek, haja megsűrűsödött és színét nyerte vissza, arca megfiatalodott. Ez időtől kezdve még 23 éven át egészségesen élt.


Krisztus 40 napos böjtje
Krisztus a pusztában folytatott 40 napos böjtje után tanítványai közé tért vissza. Azok a kinézetében történt változások miatt alig ismertek rá. Haja az alkonyat homályában fénylett, szemeiben maga az élet ragyogott, egész egyénisége egy a Földön időző magasabbrendű lény benyomását keltette.


Juhok böjtöltetése

Dr. Seeland időszakonként juhokat böjtöltetett, melyek erősebbek és nehezebbek lettek.


Dr. Louis és a 180 éves ember
Dr. Louis meglátogatott egy jó erőben lévő 180 éves embert, akit épp kerti munkája közben lepett meg. Egyenes és magas termete nem csekély fizikai erőnlétről tanúskodott. A község négy 90 év fölötti lakója bizonyította, hogy már gyerekkorukban is ilyennek ismerték, az egyházi iratok alapján még két évvel idősebb is volt. Állítása szerint hosszú életét tudatosan folytatott mértékletes életmódjának köszönhette. Naponta egyszer evett a délutáni órákban és ezt a rendet 54 éves kora óta tartja be. Tejterméket fogyaszt, kenyérrel vagy banánnal. Meggyőződött róla, hogy az emberi szervezet tökéletesen nem dolgozhat fel többet, mint amennyit naponta egyszer félórai rágás mellett magához vehet. Elsején és 15-én böjtöl, ez alkalmakkor csak vizet iszik.

Ez alapján napi egyszeri étkezés délután négy óra körül javasolt, ami lehet gyümölcs, kenyér vagy valamilyen tejtermék igen kevés mennyiségben. Hetenként pedig böjtöljünk 48 órát.

Egy angol kereskedő esete
A tudatlan beavatkozás káros hatása
Egy angol kereskedő tönkrement és öngyilkos akart lenni úgy, hogy a közeli erdőben éhen akart halni. Az elgyengült embert koplalásának 17. napján találták meg. A meghívott orvos erősre főzött húslevest készíttetett, melyből egy jó tányér elfogyasztása után a beteg még aznap örökre lehunyta a szemeit. Az érzékennyé vált szervezetre a húsleves mérgei voltak végzetes befolyással.
Tudatlanságának köszönhette tehát a vesztét. Mivel nem volt semmi tudása sem, ezért hite sem lehetett, mert hitünknek alapját csak tudásszintünk képezheti. A böjt regeneráló hatásáról, sem a mozgások életerőfokozó befolyásáról halvány sejtelme se volt. Ezen gyógytényezők tudatos igénybevétele nélkül, a tudás ismeretének hiányában alsóbbrendű gondolatai a halálba kergették.
A törvényszerű tudás -mely ezen könyv lapjairól szívható fel-, forrása a hitnek, meggyőződésnek és az ebből fakadó tájékozódási képességnek és annak a biztonságérzetnek, melynek megfogó és lekötő hatalma munkára kényszeríti az ember megsegítésére kész természeti erőket.
A tudatlanságból adódik a félelem, az aggodalom, bizonytalanság, tétovázás és kételkedés.
A tökéletesedésre irányuló gondolkozásával és cselekedeteivel kell a természeti erőket szolgálatára kényszeríteni az embernek.

Ha tudatosan vethette volna magát alá egy regenerációs böjtnek, erői és képességei fokozódását tapasztalhatja. Viszont, ha a leírt végső állapotában egy haladó gondolkozású találhatta volna meg, a szükségszerű felvilágosításokkal párhozamban egy pohár limonádé, majd egy gyümölcs elfogyasztása után nemcsak visszanyerte volna még aznap életképességét, hanem egy-két óra pihenő után 50 kilométeres gyaloglásra is képes lett volna.

Az a böjt, melynek nem a kellő tudás képezi alapját, eredményes nem lehet.

Gaspari nevezetesebb kísérletei

Egy 50 éves kapitány a kísérlet 75 napja alatt gyümölcskosztot és napi 4-5 deka hámozott mogyorót evett a folyamat alatt. 13 kg-ot fogyott (súlya az 50. nap után stabilizálódott), de fizikai ereje megnövekedett.

A második kísérletben Mann Károly és I. B. urakkal végezte, kik mindketten az 1902. május 18-án megtartandó Berlin-Drezda távgyaloglási versenyre készültek. Mann Károly a tej és tejtermékek szigorú kizárása mellett másfél éve vegetáriánus nyerkoszton élt, I. B. pedig hússal is táplálkozó vegyeskosztos volt. Noha mind a ketten kiválóan erőteljes, szép testalkatú egyének voltak, Mann óriási fölénnyel győzött. A mintegy 70 versenyzőt néhány órával előzte meg, I. B. pedig félút előtt kimerülés miatt feladta a küzdelmet. Mann a nagyutat (201 km) gyorslépésben egyfolytában fáradtság nélkül tette meg, óránként 8,2 km-es gyorsasággal.

Az 1905. évi teljes katonai felszereléssel eszközölt távgyaloglás győztese Ráth Imre volt, ki vegetáriánus életmódját már hat éve folytatja. Az 50 km-ert katonai öltözetben, 62 font megterheléssel, 6 óra 31 perc alatt tette meg, tehát óránként 8 km-es gyorsasággal.
Tehát az ember képességei mértékletes, tiszta vegetáriánus táplálkozással nemcsak fenntarthatóak, de nagy magasságig fokozhatók is.

50 atlétával végzett kísérlet is a vegetárizmus javára dölt el. Tréninggel egybekötött vegetáriánus táplálkozás eredményeként az athléták erői minden irányban 30-40%-al növekedtek.

Néhány ember tudatlan böjtölései

Febrice de Hilden hiteles forrásokból: Flegen Éva hat évig semminemű tápanyagot, sőt vizet sem vett magához. 1836-ban egy 52 éves nő étkezését 18 hónapig 1 pohár tejre redukálta, majd a következő öt hónapban még vizet sem vett magához.

A tizenkilencedik század leghitelesebb "tápmegvonása" Furthner Mária esete. Egyszerű földműves család gyermekeként 1822-ben született. 12 éves korában himlőt kapott. Előtérbe nyomuló étvágytalansága néhány év alatt oda fejlődött, hogy a házuk melletti erdő hegyi forrás vizének kivételével minden más tápanyagot visszautasított. Tizenhat éves korától kezdve kevés víznél többet nem fogyasztott. Testsúlya megszokott házimunkái, sétája és jó arcszíne mellett színvonalon maradt. Szülei és a falusi nép lassanként beletörődött a változhatatlanba, a rendkívüli jelenség híre azonban lassanként kiszivárgott. Így esett meg, hogy tiszta víztáplálkozásának hatodik évében megfigyelés céljából a müncheni professzor Schafhautl klinikájára került, hol azután egy hatóságilag ellenőrzött szobában két felesketett nővér őrködött felette.

Tápláléka a müncheni vízvezetéki víz volt. A német tanár pedig kénytelen volt meggyőződést szerezni arról, hogy életműködése ennek kizárólagos felhasználása mellett folyamatban maradhatott.

Dr. Pieiderer táplálkozási kísérlete az első világháború miatt kialakult „éhínség” miatt.
(A német kormány, hogy a háború alatti ellátást biztosítsa, kénytelen volt a tápanyagok elosztását szabályozni.)
Azt bizonyítva, hogy milyen kevéssel beéri az ember 1914. december elsejétől egészen 1915. decemberéig, tehát egy teljes évig hideg, főtelen anyagokkal táplálkoztam, melyek gyümölcsök, kenyér és vízből állottak. Ehhez jött az év egy részében naponta egy-egy marék 8-10 dió vagy 20-25 db mogyoró. Zab és búzapely is ettem, de ezen kívül semmiféle zsíradékot nem fogyasztottam. Tejet és tejtermékeket sem fogyasztottam. Naponta két ízben táplálkoztam. Testsúlyom nem apadt, erőm viszont nőtt. Beteg ezen év folyamán nem voltam, kevésbé is fázom mint előző években. Ezen év alatt orvosi munkámat néha éjfélig folytattam.

Paskus Adolf – 1928 augusztus 12.
A "Halál legyőzése" alapos áttanulmányozása után annak tartalmát megértettem, pár hónapi követés után minden betegségemből teljesen kigyógyultam. Ugyanezen idő alatt nőm gyomorbajából, kislányom viszketegségétől szabadult meg. Tizenkilenc hónapos Helenkám főttet még nem evett, miokból semmi baja se lehet, oly víg és vidám, hogy eddig a tollat is kétszer ütötte ki a kezemből.

Mayer László bátaszéki erdőmérnök – 1926. január 09.
A természetes életmódra 1925. március havában tértem át. Kezdetben két hónapig kenyér nélkül kevés gyümölcsöt fogyasztottam, mely idő alatt többször néhány napos böjtöt tartottam. Gyógyulásom gyönyörűen haladt, úgyhogy ezen két hónap után táplálékaim közé felvehettem a kenyeret is.

Itt falun is érdeklődés tárgyát képezte ezen eszme, különösen a nők szerették volna lerázni a háztartás sok fölösleges gondját és munkáját. A közbejött disznótorok, farsang és bálok alkalmából azonban a has istenének új áldozatokat hozva, tisztább gondolataik a chaosz mocsarába fulladtak, ők pedig nyögve vonszolják tovább évezredes bűneik rozsdás bilincseit.

Bulgárok
A 110 éves és azon felüli életkort elért bulgárok a joghurt mellé csupán nyersburgonyát, paradicsomot, dinnyét, és télen aszaltszilvát vagy kenyeret fogyasztottak és a főttek közül ritka esetben csak kásás ételeket vagy burgonyát. Mert ilyen egyszerű életmód mellett megkevesbedett alsóbbrendű folyamatok megapasztják a degenerációs jelenségek számát és azok romboló hatásait is enyhítik.

A "Hotel-Dieu" orvosa
Uraim és hölgyeim! Engedjék önöknek megmondanom, miként cselekedtem, mikor a "Hotel-Dieu" orvosa voltam. Évente 3000-4000 beteg került kezeim közé. Három osztályba soroztam őket. Az első részt a gyógytárak szereivel kezeltem és anélkül, hogy sejtelmem lett volna róla, miért és miokból a közönséges gyógyszereket adtam nekik.
A másik résznek színes vizet és kicsiny kenyérpirulákat adtam anélkül, hogy erről tudtak volna. Egy harmadik osztályt is létesítettem, kiknek nem nyújtottam semmit. Ezen utóbbiak bosszankodtak, szerencsétlennek és elhanyagoltnak érezték magukat, hogy nem tömik gyógyszerekkel őket. Az ostobák így saját magukat izgatták fel, míg valóban meg is betegedtek. A harmadik osztály összes betege mégis meggyógyult. Azoknak a halálozási aránya, kik kenyérpirulákat és színes vizet kaptak, elenyésző volt, legnagyobb volt a halandóság azok seregében kik a gyógyszereket vették be.


Bicsérdy apjának böjtölése
Hogy mi kihágást követ el életében egy 80 évig terjedő életkort elérhetett ember, atyám életének utolsó 35 évében figyelhettem meg. Halála előtt már 4-6 évvel mértékletesebb volt, főzelékekkel estére pedig tejeskásával érte be. 74 éves koráig azonban paprikás pörkölt és halászlé volt a kedvenc eledele, míg 74 éves korában fellépett rákos gyomordaganata a legnagyobb mértékletesség módjára nem kényszerítette.

1906-ban rákos gyomorbántalmai annyira elfajultak, hogy a vég közeledését érezte. Akkoriban a böjtkúrák gyógyító és szervezetújító hatalmáról már sokat tudtam. Apámnak 78 éves korában még élénk felfogása volt, beszéltem előtte a dolgokról és mivel gyomra már semmiféle tápanyagot még a leveseket sem tűrte meg, nem sok rábeszélésembe került meggyőznöm őt arról, hogy fölösleges magát a táplálkozással kínoznia. Mindenekelőtt több, hosszabb tápmegvonási esetet és a folytatásuk révén bekövetkezett eredményeket ismertettem. A példák valóban hatottak reá. Csak vizet ivott és azt is csak akkor, ha szomjas volt. A böjtölésen kívül mozgásokat is ajánlottam. Naponta végezzen fűrészeléssel lélekzésfokozó mozgásokat is.

Mindenben szót fogadott. Tisztán víz mellett 25 napig húzta ki. Böjtje alatt nem egyszer gyengeségi rohamok lepték meg. Ilyenkor néha tántorogva bár, de erejét összeszedve a levegőre ment és nemsokára hallhattam a fűrészelés monoton hangjait. Ezen mozgásai után mindig valamennyire megerősödve jött be.

Ez a 25 napos tápmegvonás, úgyszólva a halál körmei közül ragadta ki. Mielőtt böjtjét megkezdte, már néhányszor halálán volt. Ha ezen böjtöt nem csinálja, egy héten belül feltétlenül elpusztult volna. A betartott 25 napi tápmegvonási pihenő életműködést oly jótékonyan befolyásolta, hogy még két teljes évig élhetett.

Szervi bajom volt, mondja Olasz János, aki Bicsérdy személyes tanítványa és már két év óta követője. Egészen hiányzott a szaglásom és ízlésem. Ma semmi bajom. Amikor hitetlen Tamásokkal vagyok együtt, erőpóbákat teszek. Egy óráig futok mezítláb a hóban és utána hófürdőt veszek. 29 éves vagyok, de egészen gyermeknek érzem magam. Mozgékonyságom és kitartásom gyermekkorom boldog éveire emlékeztet.

Magyar Endre gépszerelő távollátó volt, szemüveget használt és ha lámpánál olvasott, szédülés fogta el. Három havi nyerstáplálkozás után, -mondja- szemüvegemet az édesanyámnak adtam és akár egész éjjel olvasok.

Egy csinos hölgynek gratulálnak ismerősei. Bizony -mondja-, most egészen más formám van. Szívburokhájasodásom volt, kezem-lábam dagadni kezdett és 72 kilót nyomtam. Ma 52 kg vagyok, és versenyt tudnék futni. Három hónapja kezdtem az új életmódot s közben 15 napot böjtöltem.

Én már az öngyilkosság gondolatával foglalkoztam -meséli egy szabómester-. Szívbaj, gyomorfekély, érelmeszesedés, reuma gyötört. Két hónapi gyümölcskoszt megmentett. Most meggyőződéssel folytatom és hetenként 48 órán át koplalok.

Gyomorfekélyből, aranyérből gyógyultam ki -folytatja ezután Tokos Lajos műszaki tisztviselő, aki november közepén kezdte s februárban három hetes böjtöt tartott.- Kitűnő a közérzetem s a télikabátot könnyű felöltővel cseréltem fel.

Steffler Dezső gyógypedagógiai tanárjelölt június óta Bicsérdysta. Azt mondja, hogy ideggyengesége és gyakori szívdobogása elmúlt amióta gyümölcsön és búzakenyéren él, heti 36-48 órás böjtökkel.

Egy asztalossegéd, akinek a gyomra és feje fájt, karja pedig megbénult, mondja most: "Halott voltam már és nem is volt emberi ábrázatom. Öt napi nyerskoszt, majd nyolc napos böjt mely alatt vizet sem ittam és nem kell már a klinika.

Végül Tersánszky János a mai összejövetel előadója mondja el, hogy mindössze öt hete Bicsérdysta és bemutatja fiatal feleségét, aki vele tart. Gyomorbaj és idegesség után, ma kitűnő kondíció, nevetnek büszkén. Kisebb böjtjük után ma ebédelnek először. Narancs és alma volt a menüjük. És így sorba, mindenki eltűnt betegségekről, jókedvről, életszeretetről beszél és mindenki szentül hiszi, hogy új életét Bicsérdynek köszönheti. Okoskodni, polemizálni, cáfolni, nem lehet, itt mindenki hisz. Eddig a cikk.

Sütő István földbirtokos gyógyulása
Chaotikus vergődéseim közepett betegségekben szenvedve hiába kerestem a gyógyulást. Tájékozatlanságom bukásomat okozta volna, ha Bicsérdy Mester könyve a „Halál legyőzése” nem kerül a kezembe. Az élettörvények titka ezen mű útján táratott fel a szenvedő emberiség részére.
A kúrámat átmeneti vegetarizmussal kezdtem meg. A Mester könyvének alaposabb tanulmányozása meggyőzött arról, hogy a főzés útján elértéktelenedett tápanyagokat feltétlenül el kell hagynom, ha betegségeimtől tökéletesen szabadulni akarok. A napi kétszeri mértékletes nyerskosztos táplálkozásra áttérve, tapasztalataim nemsokára meggyőztek az igazságról. Szervezetem lassanként megszabadult minden méregtől, melyek néhány évtizedes természetellenes életem következménye gyanánt benne felhalmozódtak és szenvedéseimet okozták. Eleinte elkövetett kihágásaim visszaeséseket idéztek elő, így szerzett tapasztalataim azonban még jobban megerősítettek az igazságban és végre be kellett látnom, hogy csak a főtt és sült anyagok végleges elhagyása révén tehetem jóvá és állandóvá egészségemet.

A könyv iránya szerinti nyerskosztos táplálkozás ételeinek egy minimális mennyisége elegendő erőm, munkaképességem valamint ideális egészségem fenntartására. Ezen étkezés mellett kitartásom fokozódását is örömmel konstatálom.

Többnyire egynemű tápanyagokhoz ragaszkodom, naponta két étkezéssel. A délutáni órákban ugyanazt veszem magamhoz, amit első ebédem alkalmával. Életképesség terében ma már ott tartok, mint 18-20 éves koromban.

Sikerek elérése céljából a tisztán nyerskosztos táplálkozás végleges elfogadását ajánlhatom. A szükséges tájékozódási képesség megszerzése azonban csakis a "Mester" könyvének többszöri alapos tanulása révén lehetséges.

Zabola, 1926. március 06.

Deák Károlyné gyógyulása 15 éves reumája és egyéb betegségeiből

A "Halál legyőzése" című könyv tanulmányozása után a természettörvények betartása mellett teljes gyógyulásom következett be. Napi két deci vízzel egy nyolc napos tápmegvonást végeztem, mialatt sétáltam és úsztam is napi rendszerességgel. Ezek után a "Mester" könyve szerinti táplálkozást elfogadva, azt heti 48 óra tápmegvonásokkal folytatom. Tápanyagaim naponta két ízben, délben és este, kenyér mézzel és gyümölcs. Néha vajaskenyeret vagy tejfelt is fogyasztok. Teljes gyógyulásomig ezen táplálkozásom alatt még egy négynapos böjtöt is csináltam. 15 évi szenvedés után egészségem és életkedvem visszatért, munkabírásom állandósult.

Jellasics teljes gyógyulása súlyos reumájából

A "Halál legyőzése" című könyvének hírét hallva azt rögtön meg is vettem. Átolvasása után azonnal egy 50 órás tápmegvonást végeztem. Táplálékomat gyümölcs és kenyér, méz, hagyma, paradicsom, uborka vagy vajaskenyér képezik. Ezen étrend mellett továbbra is ki fogok tartani. Étrendem betartásának előnyös következményeit betegségeim gyors eltűnésében tapasztalom. Jobb lábam reumája már két nap múlva engedett. Kúrámat két hónapja folytatom és a korábbi betegségeimnek már nyoma sincs. Mozgásaim, futásom, járásom tejesen szabaddá váltak. Munkakedvem és munkabírásom sokkal nagyobb mint ezelőtt, türelmem és kitartásom is kifejezettebb. 50 éves korom ellenére eddig sápadt arcom is természetes színt nyert.

Anvens, 1926. október 07.

Ványai Zoltán teljes gyógyulása
az orvosok által hosszú kezelés után feladott hat súlyos betegségéből (vérbaj, tuberkolózis, érelmeszesedés, szív, gyomor és bélbetegségeiből)

Életem megmentőjét kell tisztelnem önben. 48 éves koromban egy féltucat betegségtől megtámadva egészségem teljes tönkretétele mellett az orvostudomány részéről már már halálra voltam ítélve. Napjaim meg voltak számlálva, szívverésem másodpercenként állandóan 120 volt. Éreztem, hogy szervezetem ezt sokáig nem bírhatja ki, ezokból a halálra teljesen fel voltam készülve. Ekkor jelent meg a "Pesti Hírlapban" az Inkey Lászlónéval kapcsolatban egy interjú, ki több nehéz betegségéből a "Mester" tanításai alapján teljesen kigyógyult. Ezen utolsó reménysugárba kapaszkodva Inkey Lászlótól a "Reforméletmód Prospektusa" című művet kaptam meg, melyben több nehéz beteg gyógytörténete is közölve van. A helyes tápösszetételekkel foglalkozó fejezetek és magyarázataik áttanulmányozása után megkezdtem a természetes táplálkozást. Hála az égnek és önnek kedves Mesterem, életmódváltásom harmadik hetében már bizonyos voltam felőle, hogy életem megmenthető, sőt erős hitem támadt a tapasztalatok után gyógyulásomban is. Érütésem 75-80-ra csökkent, közérzetem megjavult.

Állapotom egyre javult úgy, hogy ma már nehezebb munkára és 3-4 órás gyaloglásra is vállalkozhatom.
Tök, 1926. december 06.

Galló Jean gyógyulása hiába kezelt 7 éves súlyos gyomorbajából. (Franciaország)

Köszönetemet fejezem ki gyógyulásom alkalmából, melyet az ön könyvében foglalt tudomány segítségével küzdöttem ki. Csak hamarabb tudhattam volna meg mindezt, nem kellett volna évekig szenvednem a tudatlanságban és sötétségben.

Elismerem, hogy az ember csakis az ön könyve alapján szerezheti vissza egészségét, másként nem. Ezt ma büszkén mondom és agitálok az ön iránya mellett Párizsban is.

Az ember minden nyomorának a tudatlanság az oka. 7 éves gyomorbajomat ezen idő alatt kezelő és kórházi orvosaim annyira elrontották, hogy már véglegesen a halál zsákmányának tekintettem magam. Ekkor kaptam meg az ön könyvét, amely szerint betartott hosszabb gyümölcstáplálkozásom az előírt mozgásokkal együtt teljesen visszaadta egészségemet. Megmentésemet tehát az ön tudásának köszönhetem. Most teljesen egészséges vagyok és kétszer annyit vagyok képes dolgozni, mint régebben.

Szemere Dániel és felesége (Debrecen)

Feleségem 20 éve a legsúlyosabb gyomorbetegségben, magam pedig 25 év óta szervi szívbaj és érelmeszesedésben szenvedtünk. Ezen hosszú idő alatt orvosi kezelésre és gyógyszerekre egy vagyont költöttünk el eredménytelenül. A "Halál legyőzése" című könyvének alapos áttanulmányozása után magunkat a napi kétszeri nyerskosztos táplálkozás folytatására erősen elhatároztuk, kisebb 36-48 órás, majd később nyolc napos böjtökkel.

Ma már teljesen visszanyertük egészségünket és a legnagyobb örömtől áthatva kell elismernünk, hogy ezt a "Mester" tanításainak köszönhetjük.

Szatmáry Sándorné gyógyulása
(idegesség, álmatlanság, gyakori heves fejfájás)

Budapest, 1926. március 22.
5 hónapja vagyok a követője és mióta a nyerskosztos táplálkozást folytatom, minden betegségem megszűnt. Böjtjeim alatt 6 kg-ot fogytam, de rövid időn belül normális testsúlyomat ismét elértem. Tápanyagaim: füge, alma, méz, narancs, citrom, datolya, tejtermékek, hagyma és korpáskenyér. Egyszeri étkezésre lehetőleg csak kétféle gyümölcsöt eszem. Hetenként 36-48 órát böjtölök. Leghosszabb tápmegvonásom 4 nap volt. Kenyértelen gyümölcsböjtöt öt, később nyolc naposat tartottam. Naponta kétszer étkezem. Korom 36 év, azonban csak 30-at szoktam bevallani kúráim után. Kinézetem annyira javult, hogy bátran 25-öt is mondhatnék...

Már a 10. hónapja élek a könyve szerint. Október 9-én Amerikába utazom. Minden betegségtől megszabadulva egészségesen és boldogan, sok hittel és reménnyel és nagy munkakedvvel indulok új hazámba. Eddig nem volt sem bátorságom, sem erőm, hogy eltépjem a láncokat, melyek a lelkemtől teljesen idegen környezethez kötöttek. De most hogy egészségessé lettem, és ereimben friss vér csörgedez, elég életerősnek érzem magamat arra, hogy a múlttal szakítva új életet merjek kezdeni.

Feleségem anyja súlyos betegségéből gyógyulását a "Mester" tanításai szerinti életmódján kívül egyidejűleg közbeszúrt 2-3 napos tápmegvonásainak köszönhette, mert a gyakrabban folytatott rövidebb böjtöknek is, ha egyébként életmódunk mértékletes, nagy gyógy és újító hatásai vannak. Gyógyulását a nőm a következőképp meséli el:
"Leány és fiatalasszony korában nagyon szerette a friss édes forralatlan és aludttejet, a gyümölcsökért pedig valósággal rajongott. Gyakran hónapokig ezen tápanyagoknál egyebet nem is evett. Harmincötéves volt, mikor véletlenül egy orvosi könyv jutott kezeibe, mely az egyszerű életmód hátrányai mellett a bő és sok táplálkozás előnyeit dicsőítette. A megszorított étkezéstől mindenkit óva intett. Mama a könyv magyarázatainak hitelt adva rögtön bőven kezdett táplálkozni és ezen naptól kezdve a sültkacsák, rétesek stb. kerültek az asztalunkra. Ezen életmód következményeiként öt év alatt súlyos tüdőgyulladásban háromszor szenvedett és rendbejövetelét csak rendkívül erős szervezetének köszönhette, ezen kívül minden tavasz és ősz meghozta a maga hűléses bántalmait. Mindezen bajokat mama a tudományos mű nyomán előző mértékletes életmódja gyengítő hatásainak tulajdonította és annál nagyobb buzgalommal tömte magát minden jónak képzelt erősítő táplálékokkal. Így reggeli kávéjába 5-6 tojást kevert, délben levesét 5 kg marhahúsból kivonatolta, melyet könyve kiváló erőleves gyanánt jelölt meg. Ezen levesébe ismét hat toját tett. Bő életmódjának romboló következményei nemsokára erős szívbajában mutatkoztak meg, mely miatt se éjjele se nappala nem volt. Legkisebb mozgásai is nagy szívdobogást okoztak. Piócáit utazási közben is magával kellett vinnie és az utolsó évben nem volt nap, hogy nélkülük ellehetett volna. 15-20-at is felrakott, és ha ezek magukat nagy buzgalommal teleszíva lepotyogtak, ajkait a megkönnyebbülés sóhaja hagyta el. A vérlevezetéssel természetesen a szervezetét terhelő idegen anyagokból is sok távozott. Bő táplálkozása azonban örökforrása volt a rossznak és a fájdalomnak. Ilyen körülmények között szenvedései mellett vénülése is rohamosan haladt. Ötvenhét éves korában teljesen előszülve, ráncos és petyhüdt arccal lézengett, míg egy súlyos köszvénnyel kevert ízületi csúz végleg ágyhoz szegezte. Minden ízülete csomós lett és izmai mozgásokra képtelenné váltak. Sok ízzasztó fürdő baján valamit enyhített úgy, hogy bottal a ház körül nagy nehezen járhatott. Gyöngesége azonban fokozódott és 63 éves korában valósággal a sír szélére jutott. Ekkor bátyám Gerber Sándor, ki a "Mester" tanításai révén 14 napi citromos vízzel eszközölt szigorú tápmegvonása segítségével egészségét teljesen visszanyerte úgy, hogy rövidlátása is elmúlt, az "Életművészet könyvét" juttatta hozzám. Ez volt a "Mester" első könyve. Pontos tanulmányozása után azonnal a cselekvések terére léptem és noha eleinte anyám élénken tiltakozott, őt is a reforéletmód elfogadására kényszerítettem. Sokáig tartott, míg végre hosszas magyarázataim alapján a bő táplálkozás rögeszméjétől valahogy megszabadítottam. A kezdet öt hónapjában csak az egyszerű vegetáriánus táplálkozást gyakorolta. Reggel egy csésze nyers kecsketej, délben törtkrumpli hagymával vagy tejberizs, este pedig tisztán gyümölcs minden nap. A menü csekély változtatással majdnem minden nap ugyanaz volt. A koszt hatásai meglepőek voltak. Csomói elmúltak, merevsége engedett, szívbaja megszűnt. Közérzete és rugalmassága azonban még sok kívánnivalót hagyott hátra. Ekkor fogott hozzá vezetésem mellett a böjtölésekhez. Hetenként 48-75 órai tápmegvonásokat végzett. Már a harmadik böjt is sok eredménnyel járt. Tagjai nemcsak teljes mozgékonyságukat nyerték vissza, hanem úgy gyaloglásait, mint házi munkáit is frissebb erővel bírta teljesíteni, mint fiatalkorában. Hatvanöt éves korában Olaszországba vittem őt, ahol tartózkodásunk három hónapja alatt néhányszor egy és két hetes narancskúrákat is tartott. Ősz hajszálai közt számos új fekete szál sarjazott.
Tápláléka egyébként gyümölcs és kenyér volt. Magam ugyanekkor két hónapos narancskúrát tartottam, mely négy súlyos betegségemből gyógyulásomat véglegesen befejezte. Tüdőbajom és gyomorfekélyeimen kívül ekkor múltak el teljesen hat évig hiába kezelt csonthártyagyulladásom és lábelfagyásom tünetei is.
Hazajövetelünk után itteni gyümölcs és kenyér táplálkozásunk mellé vajat vagy tejfelt fogyasztottunk. Azóta is így él és ha magára hagyatva a mértékletesség határait át nem lépi, soha semmi baja sem lehet.”

Mikor Buday János pápai kamarás 20 évig hasztalanul kezelt cukorbajával fogarasi lakásomon jelentkezett, egy már mindenről lemondott, ólomszínű, dúlt arcú ember állott előttem, ki mint egy utolsó szalmaszálba, kapaszkodott a bicsérdyzmusba. Két órai lényegi áttekintés nyújtása után 8 napi böjtölést javasoltam, még pedig teljes tartózkodással. A bágyadtag, alig járó, hamar fáradó ember még aznap hozzáfogott a tápmegvonáshoz. A szemközti ferencrendi kolostor szerzetesei vendégszeretetét élvezve naponta meglátogatott, ereje nagy csodálkozására a tápmegvonás minden napjától fokozódott, akarat és tudás-erősítő előadásaim életkedvét is fokozták. Ahogy erejének növekedését tapasztalta, mozgásait és sétáit is nagyobb kedvvel végezte és kint a fogarasi néptelen mezőkön egy-egy száz méteres futást is megeresztett. A nyolc nap leteltével nyerskosztos táplálkozását kezdte meg, mely napi két táplálkozás mellett délben egy-két narancs és kenyérből, este ugyanabból állott. Ehetett egyes napokon a változatosság kedvéért vajas kenyeret is, a narancs helyett almát. Sok mozgás és ezen diéta mellett, öt hét alatt teljesen helyreállt.

Ama sok ezer gyógyult ember közül, kiknek tanításaim alapján különféle orvosilag lemondott betegségekből egészségüket visszanyerniük sikerült, többnyire 3-4-5 napi böjtök után tértek reá arra a néhány heti gyümölcstáplálkozásra, mely mozgásaik mellett szervezetüket egészségessé tette.
Négy-öt napi teljes tápmegvonás, utána négy heti napi kétszeri étkezéssel folytatott gyümölcskúra egy-egy evésre legfeljebb 300 gramm nedvdús gyümölccsel és mozgásokkal, közben hetente egy-egy teljes böjtnappal olyformán, hogy az ember 36 órán keresztül semmit se vegyen magához. A gyógyulás és átépülés titka abban áll, hogy az embernek gyümölcskúrája után állandósított reform táplálkozása folyamán magát túlennie sohasem szabad, sőt, ha érzi, hogy ebédje egy-két falattal több volt, azesetben vacsoráját hagyja el, végezzen helyette mozgásokat vagy ha már enni óhajt, akkor elégedjen meg némi gyümölccsel. Jó közérzete és munkakedve állandóan meglesz, kedélye gyermeteg és optimista lesz. Jó példájával, valamint az egész emberiséget felölelő szeretetével sokakat meg fog nyerni az igazság számára.

Vass János moroeni asztalos:
Tisztelettel jelentem, hogy könyve alapján már nyolc hónapja a nyerskosztra tértem, noha mesterségem elég nehéz, semmit sem gyengültem, sőt kezdeti tüdőbajomból is teljesen kigyógyultam.

Jakab Gyula
Baloldali agyvérömlés ért és ennek következtében teljes jobboldali bénulás (kéz, láb, arc és beszélőképesség teljes megszünése). Amikor már gondolkozni bírtam hozta Zoltán István erdőmérnök barátom a Halál legyőzése című könyvét. Oly nagy hatással volt fogékony lelkemre, hogy az igazságban való teljes meggyőződésem pillanatától azonnal a követéshez fogtam hozzá. Pár heti, napi kétszeri gyümölcs és kenyérkoszt után négy és fél napos böjtölést végeztem. Mozgási képességeim napról-napra tértek vissza. Amint erőm engedte minden nap sétáltam is.
Rendbejövetelem után heti 48 órát böjtölök. Napi 100 gramm kenyeret és gyümölcsöt eszem.

Tóber Rudolf
Előbb két napi, majd 5 napi teljes tápmegvonás után heti 40 órás böjtökkel 6 hétig folytattam a kenyér-gyümölcs étrendet. Tornázom, súlyzózom, napi 6-10 kilométert gyalogolok 3-400 méteres futásokkal közben.

Gáll József súlyos ízületi reumáját 4 napos tápmegvonása utáni nyerskoszt, majd nyolc napos tápmegvonását követő természetes életmód mulasztotta el.

Magyar József Brasilia, Sao Paolo
1925. február 04-én jutott kezembe a Mester könyve. Ízületi reumában, tüdőgyulladásban és szemrenyheségben szenvedett. Összes bajából kigyógyulva szemüvegre sincs többé szüksége.
„A mendemondákkal és rágalmakkal mit sem törődve haladtam megtalált utamon és noha számos böjtöm következményeként eleinte sovány és csontossá váltam, a mértékletes nyerstáplálkozás erőssé és pirossá tett. Ma egészséges vagyok, mint a makk. Eredményeimen felbuzdulva családom is a gyümölcs és kenyér kosztot fogadta el. Tizenhat éves Erzsi leányom nagyfokú vérszegénységéből athleta termetű nővé alakult. Növekedésében gyümölcs-kenyér életmódja mellett, havi két-három kiló gyarapodást ér el. A gúnyolódók irigykedését csak a lapok szennyirodalma harsogja túl. A természetességgel nincsenek kibékülve, mert rájuk nézve az nem üzlet.
Magyar József még megírta, hogy a körülötte lakó kivándorolt európaiak, sőt a benszülött brazíliaiak közül többen mindenféle trópusi nyavalyákban pusztulnak el, ők azonban szezonszerinti táplálkozásuk mellett teljesen egészségesek. A nők és kislányok is a hideget és a meleget is könnyű lepelben tűrik. Mindig egyformán jól érzik magukat.”

Varga István idővel végleg lemondott gyomorrákja és tüdőbajától kínoztatva fogott hozzá a könyvem szerinti kivitelezéshez. Több hosszabb tápmegvonása után böjtökkel elmésen variálva nyerstáplálkozása gyógyította ki. 162

Egy lesorvadt parasztlegénynek rövid találkozásunk alkalmával, mindössze néhány szóban adtam át a tudnivalókat. Béreljen csónakot, menjen a Dunára, töltse ott a nyarat fürdőnadrágban, evezzen és ússzék erői szerint. Eleinte az erőltetésektől óvja magát, éhsége szerint mértékletes nyerskosztot fogyasszon. Éhség nélkül ne egyék, dolgozzék erői visszaszerzése arányában minél többet. Az értelmes román fiú két hónap múlva napbarnított erős emberként tért haza és folytatta munkáját.

Étrendünket erőink visszatérésének arányában izommunkával kötjük össze.

Mozgás, találékonyság, gyermeknevelés

Mici nővéremnek van egy kétéves nagyon szép kisleánya, ki kezdettől tisztán növényi táplálkozás mellett fejlődött, születése után pedig 14 hónapig nyerstejből, gyümölcsből és datolyából képződött anyatejet ivott, mert fogai csak ennyi idő után bújtak ki. A nyerskoszt előnyei, ereje, szépsége és okosságában mutatkoznak annyira, hogy etekintetben minden más hasonkorú gyermeket felülmúl.
Friss tehéntej kevés vízzel keverve, puha, omlékony gyümölcsök, kevés jól készült kenyér lehet naponta kétszer, háromszor a gyerekek tápláléka.
Egy egyszerű nőnek csak pár mondatban adtam át a vonatkozó útbaigazításokat és addig taknyos, minden betegség, hűléses bántalmak nem egyszer veszélyes kríziseken átesett gyermekei, attól kezdve pár napos sírás és dacoskodás után megszokták a rendet. Napi kétszeri mértékletes étkezés, és egész nap tiszta orral soha többé betegek nem lehetnek.

Beszélgetés a világ legöregebb emberével Zaro aga-val

Hatósági és orvosi okiratok arról tanúskodnak, hogy 1775-ben született és 150 éves. 300 dollárt és teljes ellátást kap, hogy a világ minden táján megcsodálhassák. Orvosok vizsgálgatják és teljes egészségről adnak tanúbizonyságot. Útközben azonban megszökik, mivel több kellemetlensége is adódik. Az ő szavaival:
- Nos és azok az ételek, amit ott adtak! Makaróni! Makaróni!... Meg hús és csupa más európai kotyvalék. Ezt nem bírtam. Ettől beteg lettem, ez volt a legborzasztóbb! Higgyék el, 150 éven keresztül sohasem fájt a fejem se, semmi bajom nem volt, a kórháznak táját sem ismertem és most egyszerre folyton fájt a gyomrom. Ez azért volt, mert én mást, mint hagymát, meg kenyeret, soha életemben nem ettem!
A vége az lett, kórházba vittek, mert a makarónitól meg a hústól nagyon beteg lettem. Éreztem, hogy gyengülök és estéről-estére fogy az erőm. Egy óvatlan pillanatban otthagytam Rómát, lemondtam Európáról, Amerikáról, a dicsőségről, a népszerűségről... és a makaróniról.

Bartalisné kúrája

Beszédem hatása alatt arcán átszellemülés mutatkozott. Leánykorának éveire emlékezett vissza.

A böjtölő egyén anyagcseréjében, tisztulással egybekötött átépülési folyamatnak kell végbemennie, melynek eredményeként, ha kúráját táplálkozási vagy egyéb kihágásokkal meg nem rontja, egész testének, különösen női bájainak (keblek is) rugalmasabbá és üdébbekké kell válniok, mint azelőtt.

Bartalisné kúráját egy nyolc napos böjttel kezdte meg, mely alatt csak kis mennyiségű folyadékot (citromos vizet) fogyasztott. Pár napi gyümölcs táplálkozás után két hétig mellőzött minden kompakt anyagot. Testsúlya rohamos apadásnak indult és kb. két és fél havi tápmegvonásokkal variált könnyű diétái segítségével 25 kilót szerencsésen leadta. Ezen idő folyamán szervezetműködésének megfigyelésével értékes tapasztalatokat szerzett. Kísérleteit a megkezdett mederben tovább folytatta a kitűzött cél, a leánykori 50 kg-os testsúly elérése felé, hova egy küzdelemteljes fél év után, győzelmesen elérkeznie sikerült. Izma, bőre rugalmas és szilárdakká váltak, testének anatómiai domborulatai leányos formáikat nyerték vissza, miről a nyári strandolás folyamán magam is meggyőződést szerezhettem.
Azóta nyolc év telt el és Bartalis Ferenc volt vármegyei főjegyző (jelenleg egy gyár igazgatója) nejével együtt az életművészet terén időről időre nagyobb jártasságra tesznek szert. Bartalis Ferenc úr 1925 tavaszán egy nyolc napos teljes tápmegvonásra (víz nélkül) határozta el magát, mit a hivatásával járó napi nyolc-tíz órai munka folytatása mellett, hősiesen egyetlen korty víz nélkül végbe is vitt. Testsúlyvesztése 10 kg volt, mely a következő hetekben mértékletes táplálkozása révén nemsokára visszatért.

Egy hatvan éven felüli németországi tisztviselő

érelmeszesedés és epekövei miatt úszógyakorlatokkal egybekötött gyümölcs-kenyér kúrát kezdett meg. Naponta egy vagy két ízben csak kifejezetten éhségre evett.
Az első hét letelte után mozgásait már sokkal könnyebben végezte. Amikor a tükörbe nézett új hajszálak sarjazását észlelte. Meglepetésteljes öröme határtalan volt.
Új lehetőségek kibontakozását látta maga előtt és tudta, hogy ezen regenerációs tüneteknek nyerskosztjával és testedzéseivel kell összefüggésben lenniük. Rugalmassága és mozgékonysága is ifjúságának éveire emlékeztette. Részt vett a strandfürdő futóversenyein is. Hajának kiegészülése szépen haladt előre és a nagy változást családja is örömmel vette tudomásul. Két lánya apja nyomdokaiba lépve a gyümölcskúrához fogott hozzá.
A hivatalnok ősz végéig sok száz új hajszálat nyert és meggyőződött róla, hogy életmódjának fenntartása szervezetműködésének nemcsak javítását, de sejtjeinek regenerálását is lehetővé teheti.
Ezután minden év nyarát fokozott mozgásokkal töltötte, a nyerskosztot télen is mindvégig megtartotta. Ő volt egyike azoknak, aki könyvem elolvasása céljából a magyar nyelvet önerejéből, autodidakta tanulta meg. Berlini tanítványaim révén, annak tartalmáról tudomást szerezve, nem bírta bevárni német nyelven a megjelenést.

Európa legöregebb emberének, William Smith tanácsai:
Mindenkinek a lelkére kötöm, hogy hatvanadik életéve előtt ne nősüljön, én is így tettem és nem bántam meg sohasem. Továbbá, ha valaki sokáig akar élni, akkor nagyon mértékletesnek kell lennie.
Enni csak ritkán és keveset kell. Aki sokáig akar élni az a bosszúságoktól is óvakodjék és örvendjen minden csekélységnek.
Több évtized óta falun élek és igyekszem az életmódomat a legegyszerűbbre redukálni. Olyan kevés ruhát hordok, amennyit csak lehet, reggelim csak egy csésze tea, délben is keveset eszem, sült krumplit, sajtot és gyümölcsöt.

Egy német orvos 1916-ban egy magazinnak összefoglalta a vegetáriánus nyerskosztosok ama ideig elért legutóbbi sportgyőzelmeit és felsorolja azon eseteket is, amikor a régi életmód mellett évekig eredményekre törekvők képességei a mértékletes nyerskoszt mellett kibontakozásnak indultak és akik azelőtt díjnyerésekre nem gondolhattak. Az új étrend gyakorlása, győzelmek kivívására képesítette őket.

A cikkíró Heinrich Meng stuttgarti orvos maga is nyerskosztos, közleményéből néhány tudnivaló adatot idézek: Az a tény, hogy a vegetáriánus és különösen a nyerskosztos életmód az egyént kiváló fizikai eredmények elérésére képesíti, ha helyesen van folytatva, a legutóbbi években a vegetáriánusok útján elért sportverseny-győzelmekben táblázatilag is kimutatható.

Emerich Ráth Németország 1912. évi boxmester-bajnoka , ki vegetárius életmódja alapján elért nagyobb sikereivel ezen életmódját állandósította. Több mint 100 elsőrangú sportversenyből futó, gyalogló, evező, birkózó, korcsolyázó és sí-bajnok gyanánt győztesen került ki. Harmincegy éves életkora és a rövid idő ellenére, melyet kereskedői hivatása mellett gyakorlataira leköthetett, 1914. február havában az először hócipőkkel rendezett katonai versenyen (teljes felszerelés) nagy fölénnyel győzelmet aratott.

Az osztrák alpesi vadászok teljes katonai felszerelésében kellett a versenyen résztvenni, 56 futó, köztük 50 katona, kik valamennyien elsőrangú sportemberek voltak. Emerich Rath a 25 km távolságot 2 óra 46 perc alatt kiváló kondícióban futotta meg.

Románia nehézsúlyú birkózóbajnokságát tanításaim útján nemrég kigyógyult Lutz Sándor nyerte meg.

Mikor Ehret Arnold 1909 júliusában 49 napos, napi 1500 gramm vízzel végzett böjtölése után egy ideig nyerskosztos volt, ezen életmód mértékletes folytatása mellett első kísérlete két és fél órán át szaladt, noha azelőtt e nemben 10 perces teljesítményre sem lett volna képes. A dolog magyarázata egyszerű, mert a természetének inkább megfelelő táplálkozás mellett az emberi szervezet a mozgásban őt gátló idegen anyagaitól megszabadulva, ezen tehermentesült állapotában kitartó fizikai tevékenységet fejthet ki anélkül, hogy a normális mértéket meghaladó mozgásai életműködési összhangját megzavarnák.
Ennek lényegi értelme az, hogy tüdejének és egyéb nemes szerveinek, valamint izomcsoportozatainak működését terhelő idegen anyagok hiányában a mozgás megkövetelte nagyobb oxigén, illetve levegőmennyiséget könnyen felveszi és feldolgozza.

Terheltségi állapot jelenléte mellett ez lehetetlenség, mert a vérben létező gennysejtek és az egyén természetének nem megfelelő más idegen anyagok alsóbbrendű folyamatai a beáramló légtöbbletből tápot nyernek, annak jó részét lekötik. A mozgással kapcsolatban erősödött életfolyamat ezokból nem kap elég levegőt, tehát a beteg elfullad. Ha erőlködését ezen állapotában akarása révén törekszik állandósítani, könnyen összeomlása következhetik.

Kara Ahmed
Kara Ahmed az 1890-es évek végén az európai birkózóversenyeken felbukkant és sokáig legyőzhetetlen török birkózó.
26 éves koráig Konstantinápolyban élt. Hagymán és kenyéren táplálkozva, néha napokig koplalva, hébe-hóba, de semmi esetre sem gyakran, birkózással foglalkozott.

Itt fedezték fel, jó jövedelmi forrás sejtve, Európában léptették fel.

Növényi életmódját ide is áthozta, sőt birkózásai előtt 24 óráig minden táplálkozástól tartózkodott. Érdeklődők vonatkozó kérdéseire azt felelte, hogy konstantinápolyi kényszerkoplalásai alatt tapasztalta, hogy ilyenkor a birkózásba belejőve lélegzéssel sokkal jobban bírja.

A 24 órás tápmegvonás vérének és sejthalmazainak tehermentesülését eredményezte, mi a birkózás folyamán felvett levegőtöbblet könnyebb munkáját és kitartásának állandósulását tette lehetővé.

Mindaddig, míg eszerint járt el, győzelmei egymást követték, verejtékben úszó társa mellett még 2 óra múlva is a frissesség és fölény képét mutatta. Bukását nagy tudatlanságának köszönhette. Szép jövedelmein kívül ama időkben számottevő díjakat nyert. Az európai vendéglői élet csájainak nem-bírva ellentállni, különböző főtteket, húsokat és söröket fogyasztott. Életmódjának ezen irányban történő megváltoztatása után egy fél évre, 1902-ben gutaütést kapott. Ilyen esetekhez nem kell bővebb kommentár.

Sarvis, Afrika kutató elcsodálkozott növényevő vaganda hordárai erején és kitartásán. Soha eszükbe sem jutott hústáplálékhoz nyúlni, sőt iránta a leghatározottabb ellenszenvet tanúsították. Egy ízben jutalmak és ajándékok révén kettőt sikerült rábeszélnie, hogy bizonyos ideig kísérletileg a vegyeskosztra térjenek. Az eredmény már rövid idő múlva a gyümölcs táplálkozás óriási előnyeire, viszont a hústáplálkozás kifejezhetetlen hátrányára jelentkezett. A két vagandának három nap múlva tevékenységét be kellett szüntetnie. Már a teljes munkaképességüket megelőző estén bágyadtan, fáradtan ténferegtek, míg másnap reggel lázban égő szemekkel előbbi tápanyagaikat a batátákat és a banánokat kérték. Az expedíció orvosa mindkét néger alapos vizsgálata után húsmérgezést állapított meg. Öt-hat napra volt szükségük míg élet és munkaképességüket visszanyerhették. Összes isteneikre keményen fogadták, hogy soha többé ilyen bolond kísérletbe nem mennek bele.

Scheiler Ernest
berlini életművész áttérésének története:
A különböző vegetáriánus iratok szorgalmas tanulmányozása azt a meggyőződést érlelték meg bennem, hogy az ember leghelyesebben teszi, ha minden állati tápanyag elhagyására törekszik napi szükségleteit fedezni. Midőn ezen felismerésre jutottam, a leölt állatokból származó összes tápanyagok mellőzése mellett a fűszerek és szeszes italok élvezetével is felhagytam.

Eredményeim meggyőződésemet még fokozták és a megkezdett út folytatására bátorítottak. Nemsokára az élő állatokból származó tápanyagok, mit a tej, vaj, tejfel és ezek termékei és a tojás teljes elhagyására határoztam el magam. Az eredmény közérzetem olyfokú javulása volt, melyet szavakkal nem is ecsetelhetek, noha ekkor tápanyagaim egy részét még a sütés és főzés megrontó hatásainak tettem ki.

Amikor arra gondoltam, hogy ez nem lehet okos és egészséges, tápanyagaimat úgy választottam meg, hogy étkezéseimet a hő révén előállított ételek teljes mellőzésével végezhessem. A kiválasztás után csak a gyümölcsök maradtak fenn, melyeket már régóta az ember legfontosabb tápanyagainak tartok.

A tiszta gyümölcstáplálkozást minden utógondolat nélkül fogadtam el és mások lebeszéléseit teljesen figyelem nélkül hagytam.
A tél közepén a szó teljes értelmében nyerkosztossá váltam.
Ételem és italommá a gyümölcsöt tettem meg. Diók, banánok, nedvdús hazai és déli gyümölcsök szellemi és fizikai munkaképességemet teljesen fenntartották. Az eredmény várakozásomat nagyban felülmúlta. Közérzetem a lehető legjobbá, munkaképességem úgyszólván végnélkülivé vált.

Minden tekintetben fáradhatatlan vagyok. Egész nap talpon lehetek anélkül, hogy fáradtságot éreznék, irodai munkámat is állva végzem. Hajnaltól éjfélig dolgozhatom anélkül, hogy a pihenés szükségét érezném. Ehhez járul az a pompás tudatos érzés, hogy az embernek megfelelő legjobbat viszem magamba, mit a természet részére nyújt és hogy szervezetemet nemcsak munkaképesen tartom fenn, de ellentállóvá teszem az összes betegségekkel szemben.

Scherler Ernst, amint egy másik hosszabb cikkében ismertette, 56 kg testsúlya mellett naponta két táplálkozást tartott be. Déli étkezésére néhány banán, dió, fügék, három-négy narancs vagy alma, este körülbelül ugyanaz volt tápláléka. Ha szomjas volt vizet ivott. Naponta egyszer tornagyakorlatokat is végzett.

Ha nagyobb és hosszasabban tartó fizikai munkára vállalkozott, néhány szemmel több diót vagy több cukros gyümölcsöt (fügét, datolyát) evett, egy pohár vízzel többet ivott meg és táplálkozási szükséglete teljesen fedezve volt.
Kitér arra is, hogy ha a táplálkozás kitartó folytatása révén a tápfelvétel az emberi életműködés szükségleteinek megfelelően szabályozódik
Ajánlja azonkívül egy 8-10 napos tápmegvonás közbeeső folytatását is, melynek nevelő és határszabó tulajdonsgait nem győzi eléggé kiemelni.

Csiky János vegyész gyógyulása 9 éves tüdőbajából

5 hónapi bicsérdysta életmód után: Kilenc éves lappangó tüdőbajom az utolsó két évben ágyhoz szegezett és mialatt a kórházakat és szanatóriumokat jártam és otthon a drága gyógyszereket szedegetve hónapszámra mozdulatlanul feküdtem ágyamban, gyógyulás helyett betegségeim szaporodtak. Így lassanként lép, máj és szívtágulást, gyomorbajt, székrekedést és aranyeres bántalmaimon kívül nagyfokú idegbajt is kaptam, úgyhogy lassan bár, de biztosan a vég felé haladtam.

A Mester könyvének 2 havi lelkiismeretes tanulmányozása után tanításait teljesen akceptálva, magamat a radikális követésre határoztam el.

A kezdet nehézségein és a tisztulás kellemetlenségein átesve, böjtömnek már a hatodik napján lényeges javulást éreztem, utána 12 napig tisztán gyümölcs, ennek lejárta után 14 napos gyümölcs-kenyér diétát tartottam, melyek egész ideje alatt a szabadban mozgásokat is végeztem és végzek azóta is minden nap.

Egészségem 2 hónap alatt oly szép javulásnak indult, hogy napi 15-20 km sétákat tehetek hegyek közt is.

Ma már 12 órai katonai gyaloglás sem fáraszt ki.

Két havi diétám és böjtölésem folyamán testsúlyomból (elhízott tüdőbeteg voltam) 25 kg-ot veszítettem, melyből tisztulásom után természetes életmódom révén 5 kg-ot nyertem vissza. Testsúlyom ma 65,5 kg. Közérzetem kitűnő, aludni jól tudok, testi és szellemi munkát bármennyit végezhetek, azóta még fejfájást sem kaptam. Nőm és kisleányomon kívül anyám és összes nőtestvéreim is így élnek.

Példámon okulva több beteg és egészséges család bicsérdysta lett és igen széles körben keltettem komoly érdeklődést.

...Ilona (Bicsérdy feleségének az anyja) tehát elhatározta magát. Nagy nehézségek közt vonatra ülve a félnapi utat csak három nap alatt tehette meg, pihenés céljából több helyen ki kellett szállnia.

Megérkezett. A kb. 35 éves fiatal és 15 évvel ezelőtt nagyon szép nő, vén banyává aszott össze. Beszélni is alig bírt. Ha ajkait mégis szóra nyitotta meg, fuldokló sírógörcs mellett gennyes vércafat szakadt ki melléből. A Mester reánézett és ezen bűzös gennyváladékokkal telített oszlófélben lévő húsroncs láttára valóban el kellett szomorodnia.

Nem mondta néki "kelj fel és járj", hanem beszélt órák hosszat hasznos dolgokat, - és Ilona bágyadtag szemeiben felcsillant a remény. E pillanattól kezdve ügyesen, az esetnek megfelelően alkalmazott rövidebb tápmegvonások és erői kibontakozásának arányában folytatott mozgások és diéták egészségét három hónap alatt helyreállították.

Hogy a fejlődésre alkalmatlanságát illető nyilatkozataimban mennyire igazam volt, nemsokára a tények is igazolták. Ilonának rendbejövetelével egyidejűleg újból fellobogott hiúsága és érzékisége a hatásom alatt valamennyire működésbe jött akarását más irányba terelte. Fecsegései közepett olyan szavak is hangzottak el, hogy ittidőzését csupán kúrának tekinti és egészsége visszaszerzésével nem fog magától semmit elvonni. Önként értetődik, hogy elutazása után gyors züllése és halála következett be.

Gerber Sándor – sajtkereskedő

32 éves. Szélütést kapott. Az orvosok nem tudták talpra állítani. Az öngyilkosság gondolatával foglalkozott. „Ekkor akadt kezembe Bicsérdy Béla munkája. Olvasgatni kezdtem és áttértem a nyers főzelék és gyümölcsevésre, később már csak a gyümölcsevésre. Három hónap alatt fogytam 20 kilót, aztán böjtöltem vízen két hétig. Újra fogytam. Végül a harmadik hónap végén apránként visszatért a testsúlyom. Most 76 kiló vagyok.

Naponként csak egyszer eszem, két-három almát és egy darabka kenyeret, kéthetenként egyszer pedig 10 szem diót. Életkedvem visszatért, és megfiatalodtam. Futni egyfolytában két óra hosszat tudok. Szervezetem annyira ellenálló, hogy öcsém, aki orvos, saját kérésemre beoltott tífuszbacilussal. Bebizonyítottam, hogy három nap alatt minden orvosság nélkül meggyógyultam.

Naponta nincs többre, mint négy órai alvásra szükségem. Minden nap, amikor felébredek, mintha újjászülettem volna, olyan ruganyos erővel fogok megint munkához. Testi erőm hihetetlenül fokozódott.”

Előttünk fekszik egy 40 kilós súlyzó, amilyennel cirkuszi atléták szokták produkálni magukat. Felemeli cipőorrtól fejfölötti magasságig tizenhatszor egymásután. Huszonhat éves, húsevő, izmos kísérőm is megpróbálja. Nem megy, csak kétszer, remegő karokkal.

Olasz János – marosvásárhelyi asztalos

1924 augusztusában Önről és a reform-eszme követőiről hallottam beszélni, mire beszereztem a könyveit, melyek többszöri alapos átolvasása után megértettem az igazságot.

1924 október 1-től, mondhatni máról holnapra hagytam el napi 20-30 cigarettát, reggeli helyett tornászom, délben nőmmel együtt 3-4 almát, este 3-4 deci tejet, sótlan kenyeret, 1-2 darab almát illetve hagymát fogyasztunk, néha egy pár szem dióval.

Szívbajom megszűnt, ízlelő képességem és szaglásom visszatért.

Bicsérdy Béla_1 a kezdetek kezdetén
Ungváron, a hivatalomból hazajövet megvettem egy liter írót 6 fillérért és otthon egy darab katonakenyérrel felét megebédeltem, másik felét vacsorára eltéve ugyancsak egy darab ilyen kenyérrel ettem meg és néha ezen egyszerű étrenddel 2 hónapig is beértem. Ezen egész idő alatt a szokott módon majdnem egész éjszakán át szellemi munkával foglalkoztam és naponta athlétikai gyakorlataimat grammokig terjedően ugyanazon erővel végeztem.
Az egyszerű és egynemű táplálkozás jótékony és kitartásfokozó hatásairól itt sikerült első ízben meggyőződést szereznem.
Az író az élet hőfoka mellett készült tápanyag és kenyérrel már elegendő az ember erőinek fenntartására. A nyári szezon alatt vajaskenyér, gyümölcsök és zöldségféleket ettem. Néha 3 tojásból tojásrántottát vagy dinnyét kenyérrel.
Éjfélkor feküdtem le és reggel három órakor keltem fel. Csupán a tojás okozott némi zavart. Fogyasztásának következményeként már este 11-kor álom borult a szemeimre. A tojást ezokból tanulmányaim során el is hagytam.

Bicsérdy Béla_2
Athletikai erőmnek megfelelő termetem mellett, annak idején úgy rendszabályoztam meg magam, hogy jó ideig kimért nyerstej és füge adagok kétszeri fogyasztásánál maradtam. A tej délben 500 gramm, a füge 150 gramm volt. Este ugyanannyi. (Ez összesen egy napra kb. 900 kCal) Dolgaimat és testgyakorlataimat zavartalanul folytattam. Akkor 96 kilós testsúlyom (háj nélkül) lassacskán apadásnak indult, eleinte rohamosabban, később napi 200-300 gramm fogyás mellett szépen lefelé ment.
A fügét két hónap múlva datolyával cseréltem fel, a tejadagokat egyenként 350 grammra szállítottam le. (700 kCal / nap) Athlétikai erőm hónapról, hónapra csökkent valamit és mikor testsúlyom 80 kilóra apadt le 140 kilós súlyzóval még mindig végezhettem naponta néhány emelést.
Az igaz, hogy azelőtt 180-nál is több ment, de kúrám kezdetén nem reméltem, hogy három havi ilyen redukált koszt után erőmből még mindig annyi marad. Mikor testsúlyom 75-76 kg-ra apadt, néha könnyű szédülések fogtak el, ezek azonban a szabad levegőn végzett mozgásaim és mélylégzéseim révén rendeződtek. Egy év leforgása után mikor 70 kg-ra mentem le, ami csontalkatomhoz képest már kevésnek bizonyult, némi kenyéradagot is csatoltam a tejhez.

Néha délben helyette 2 tojásból hígra készült rántottát friss salátával vagy zöld hagymával is fogyasztottam. Ezen két évre terjedő mértékletességi gyakorlataim folyamán vizet szomjúság szerint vettem magamhoz. Este jó ideig aludt tejet vacsoráztam kenyérrel és hagymával. Egészségem tökéletessé vált és testsúlyom is jó ideig 70 kg-on állandósult. Ekkor próbát tettem a felépítési kúrával. Fokonként naponta valamivel több tejet és kenyeret fogyasztottam, de mindig csak étvágy szerint és ezen étkezés mellett három hét alatt testsúlyom felment 89 kilóra.
Ekkor határoztam el magamat nagyobb tápmegvonó kúráim folytatására, melyekről a vonatkozó fejezetekben fogok beszámolni.
Vajaskenyér hagymával és friss salátával, vagy más szezonszerű nyers zöldségfélével szintén nagyon alkalmas a kezdeményezéshez.
A fődolog az, hogy az időközi sokevéstől és más gyomorkihágásoktól tartózkodjunk, mert ha nem írtjuk ki magunkból a rendetlenkedésre irányuló hajlamot, életműködésünk egyensúlyát megteremteni soha sem bírjuk. Nyerskoszt mellett az ember testsúlya a természetének megfelelő normális nívón szabályozódik és mellette minden tekintetben a legpompásabban érzi magát.
Mostanában nálam ez a norma meztelenül mérve 77 kg, egy görög akrobata athlétikai termetével és 178 cm magassággal.
Évente egyszer-kétszer izzasztó fürdők és redukált diéták segítségével lefogyasztom magam 66-67 kilóra, ezt a testsúlyt azonban legfeljebb két-három hétig tartom meg. Valamivel több tápanyag és folyadék felhasználásával még a folytatott izzadások során is felemelkedik 80-ra.

Bicsérdy_3 A Gondolaterők hatalma c. könyve írása közben
Mostani táplálkozásomról kívánatra valamit írhatok is. Most október 17-én vagyunk, augusztus 1-től ebédem két-három nyersparadicsom kevés száraz kenyérrel, este egy-két fürt szőlő kenyér nélkül. A kenyeret nem egyszer délben is mellőzöm, a paradicsom vagy más gyümölcs mennyiségét azonban nem emelem. Néha délben és este is hozzájön 6-8 szem dió.

Ezen táplálkozás mellett 72 kg testsúlyt tudok fenntartani. Ha öt napon keresztül némi sima vagy aludt tejet veszek magamhoz némi kenyérrel, testsúlyom felugrik 78 kg-ra.

Regenerációs testsúlyom 68-72 kg. E fölé csak rövid időre szabad mennem.

I. A főtt és sült ételek fogyasztásának hatásai

A hústáplálkozás káros hatásairól.
Kísérletezők növényevő állatokat hosszas vesződség után főzött és sütött vegetabiliák fogyasztására szoktatták rá. Az ilyen állatok nemsokára bekövetkezett betegségeik súlya alatt rövid időn belül elpusztultak. A főtt vagy sült húsra rászoktatott már ezen idő ötöd része alatt megölte őket.

Ne temess magadba holt tetemeket!

Belül telve vagytok holtak tetemeivel és minden undok ragadmánnyal. Minden sejthalmaz, amiben állati élet volt és amiből az élet eltávozott, a gyomorban rothadást okoz, oszlást indít meg, ami azt jelenti, hogy a vérbe idegen anyagok kerülnek. A testben lévő idegen anyagok betegségek forrásává lesznek.

A magas hő elöli az életsejteket, megindul a szétesés processzusa, és a rothadás fel nem oldható, asszimilálhatatlan termékei az összes bajok, bacilusok és mikrobák tenyészetének melegágyává lesznek.

Ha a szervezet megszabadul a szennytől, amely a gyomor falain keresztül a vérbe is eljut – a betegség le van győzve.

A „könnyű csirkehús, a jó húsleves”, sár és piszok, mely hullagázszerűen szívódik a vérbe, és halálát idézi elő azoknak az energiáknak, amelyek menteni akarják a szervezetet.

A mai ember teste -jelenlegi életmódjánál fogva- a betegségek mikróbáinak szennytelepe, évszázadok óta adnak talajt ama rettenetes betegségeknek, amelyek az emberiséget megtizedelik.

Megszűnik minden betegség, ha a mai táplálkozási módszereinkkel felhagyunk, és oly természet adta ételeket veszünk magunkhoz, amelyek hullaszerű bomlási folyamatnak nem indulnak és így nem képezik talaját a különféle betegségek bacilusainak.

Több mint 15 000 évvel ezelőtti kínai dokumentumok bizonysága szerint az emberi evolúció történetének volt egy hosszabb tisztán gyümölcs fogyasztói időszaka, mely korban a gyümölcsevő ember több száz vagy ezer évet élt betegség nélkül. Az emberrel rokon felépítésű trópusi majmok, fogságban már a hajón elpusztultak amikor főtt rizzsel és hússal táplálták őket. Az embernek nem szabad többé megsemmisítenie különböző sütési-főzési eljárásokkal a természet műhelyében készült élelmet, mely visszafejlődést és korai halált hoz számára. Az emberi fejlődés előrehaladásának feltételei növényi táplálkozást igényel, mely tökéletes vitális energiával tölti fel szervezetét.

A főtt és sült vegetábilák -úgymond- a növényi trágya színvonalán állnak. A főzés tudománya az élet tudományával összeférhetetlen.

A hevített táplálék élettartama a hőfokok időrendjében értéksorrend szerint illan el. A hőemelkedés kezdetén a legértékesebb, legfinomabb életfluidumok távoznak. Minél hosszabb ideig van kitéve hőhatásnak valamely tápanyag, ahhoz mérten kell életadó és fenntartó erejének csökkennie. Az élet hőfokán túlterjedő legcsekélyebb hőemelkedés elegendő ahhoz, hogy az elértéktelenedés eme folyamata megkezdődjön. Az ilymódon lerombolt sejteket szervezetünk átveszi és vérkeringésünk kénytelen az ezekből előállított tápnedvek befogadására és abszorbálására. Az ilymódon épült izmok alacsonyrendűek, durvábbak és egy ideig nagyobb fizikai erő kifejtésére is képessé teszik az embert, azonban az ideg és véredények rovására. A kiküszöbölő szervek igyekeznek egy ideig eleget tenni e folyamatos megterhelésnek azonban erejük egyre csökken, ezzel párhuzamosan meg a vénák, kapillárisok és artériák elsalakosodása zajlik és az elhalt sejtek mennyiségi gyarapodása lassanként megbántják életképességét. Kibontakozik a baktériumok és mikrobák, bacilusok világa, mely lények uralma alatt nemsokára megindul a szétesés...
A mesterségesen (főzés, sütés stb. által) elértéktelenített tápanyagok legcsekélyebb mennyiségének fogyasztásának következménye minden esetben alsórendű folyamatok keletkezésében fejeződik ki. Az életnedvek azonnal lefokoztatnak és a vérsejtek tökéletesítésére az életműködés átszerveződésére alkalmatlanná válnak. Az alsófokú folyamatokkal terhelt szervezet nemi vágyai is intenzívebbek lesznek.
A tökéletesedés útján törekvő embernek nem szabad többé a szerelmet élvezetté lealacsonyítania, hanem a fejlődés nagy céljának szem előtt tartása mellett oly módon gyakorolnia, hogy a legtökéletesebb generációk létrehozására irányuljon.

Csak a tűzön készült ételnek van bágyasztó, álmosító hatása. A haladónak napi egyszeri esetleg kétszeri táplálkozás elegendő, a minőségi táplálkozásban az elfogyasztott étel mennyiség egyre csökken.

Az élet hőfokánál nagyobb meleg minden tápanyagot elértéktelenít, ez alól egyedül a kenyér képez kivételt.

II. A tápmegvonásokról

A Mester kiható fontosságot tulajdonított a böjtnek. Még szigorúan betartott gyümölcstáplálkozás mellett is hosszabb, rövidebb időközökben megtartott böjtök tartják a tisztaság és a tökéletesség medrében az életműködést.

A reforméletmód mellett folytatott tápmegvonások páratlan életerősítő és képességfokozó hatása van.

A többlet vagy nem megfelelő tápanyagot a szervezet részben eltávolítja, részben zsiradék és salakanyag formájában elraktározza, így mérgeződik a szervezet. A salakanyagok lerakódása idővel szinte megkövesedik. A feloldásuk ill. eltávolításuk csak böjttel lehetséges, és minél súlyosabb a baj, annál radikálisabbnak kell lennie a böjtnek.
A böjt előtt fontos a bevezetés: két-három napig lédús gyümölcs fogyasztása, böjt után szintén hosszabb ideig tartó gyümölcstáplálkozás.

A böjt ideje alatt bizonyos böjtszimptómák jelentkeznek: szájbűz, bágyadtság, kisfokú szédülés, gyengeségérzet. Ezek a tünetek általában a harmadik napon megszűnnek. Ilyenkor légzőgyakorlatok, zuhanyfürdő, tornázás, szabadban való séta minden esetben meghozzák a kívánt hatást.
A böjt alatt citromos víz fogyasztható. A böjt feloldja, a jó víz kimossa a lerakódásokat. A böjt egyik fontos feltétele a jó mikrokörnyezet: csend, nyugalom, jó levegő, meleg szoba.

Szép és hasznos a böjt, ha betegek vagyunk, de sokkal dicsérendőbb a mértékletesség.

Az állatok szervezetbeli zavaraik esetén ösztönösen nem esznek. Egy ideig minden tápanyagot mellőznek. Tápfelvételi vágya pedig csak akkor jelentkezik, ha minden emésztéstől és további feldolgozástól felszabadult életerői a szervezetében felhalmozódott kórokozó idegen anyagokat felbontják, mozgásba hozzák és kiküszöbölésre irányítják. Ha eltávozásuk végbement, természetes éhsége ismét jelentkezik. Néha előfordul, hogy nemcsak napokig, de néhány hétig sem esznek.

A vér speciális oldóképessége minden egymás utáni böjt nappal fokozódik. Pl. 48 óráig tartó teljes vagy napi 200-300 grammnyi gyümölcs fogyasztás mellett megfigyelhetjük, hogy vizeletünk 2-3 óra múlva egy üvegben megtörik és 2-3 ujjnyi salak rakódik le az üveg aljára. A betegséget és vénülést okozó anyagokat küszöbölte ki ezáltal a szervezet. 15-20 napos étel szünet után a vizelet teljesen megtisztul salakmentessé válik. E tisztulás után nyers gyümölcs és zöldség étrenddel működésbe lép a fejlődés tökéletesedő iránya.

2-3 gyümölccsel vagy gyümölcs lével nyugodtan böjtölhetünk hosszabb időszakot is. Aki rendszeresen beiktat ilyen időszakokat életében, tudatosítva ennek igazságát, haladéktalanul meggyógyul.

Sötétben nem csírázhat ki a mag sem. Az ember törvénye a tökéletesedés, feltételeinek előteremtését tudatosan kell eszközölnie. Terhelt szervezetében a máskülönben hatékony gyógytényezők tehetetlenek maradnak. Természetes, tiszta, mértékletes életmód mellett életműködésünkbe tisztátalan anyagok, erjedési és rothadási termékek nem juthatnak. Az esetleges bántalmakat maga az anyagcsere teszi jóvá abban az esetben ha idegen anyagok jelenléte nem gátolja meg ebben. Legnagyobb anyagcsere és életképesség fokozó hatása a böjtnek van. Az életerő legtökéletesebb formában a levegőben van jelen. A tanulás, a megértés és a gyakorlás a tanítvány kötelessége. Aki vegetáriánus receptek felől érdeklődik tőlem, semmit nem értett meg könyvemből. A főzés mestersége az élet tudományával összeférhetetlen. Az életművészet emberének elsősorban találékonyságát kell fejlesztenie miközben a könyv lényegi igazságainak megértésére koncentrál a gyakorlati kivitelezés közepette.

Akarásunk leghatalmasabb erősítő eszköze a böjt.

Ha böjtjeink alatt gyengülést vagy bágyadtságot érzünk, okát mindig a törvény valamely követelményének nemteljesítésében kell keresnünk. Ilyenkor a szabadban végzett séta, időnkénti futólépésekkel, könnyű karforgató gyakorlatok erőltetés nélkül, esetleg kevés fekvőtámasz megteremti az egyensúlyt. A vérnek a szervezet sejthalmazaiba arányos elosztása és oxigénnel való bőséges ellátása után az éhség és fáradtságérzet eltűnik. A természet vizeiben 3-4 perc fürdés nagy életképességfokozó hatással bírnak vagy néhány korty víz. Minél gyakrabban ismételjük a böjtöt, ahhoz képest maradnak ki a kezdeti szimptómák és egyre természetesebb tápanyagok fogyasztására érzünk hajlamot.

Minél erősebbek a vajúdási szimptómák, annál több a szervezetben felhalmozódott idegen anyag. Tisztulási gyakorlatai alatt a tanítványnak mindig arra kell gondolnia, hogy itt kifejtett tűrése árán újjászületését küzdi ki. Az évtizedes salakok kitakarodásának arányában enyhülnek a vajúdási tünetei, míg később hosszabb tápmegvonások folyamán is alig észrevehetőleg mutatkoznak és megjelenésük ezesetben csak az időközben keletkezett kevésbé veszélyes természetű változások fokmérője gyanánt tekinthető.

Feldolgozási és felépítési erejét még fokozzuk, ha a nyerskosztot néhány napi tápmegvonás után visszük keresztül. A szokáséhségeket melyek egyeseknél egy ideig úgy jelentkeznek, mint a dohányzást elhagyónál az első időben nélkülönözött nikotin vágya, a szabadban végzett mozgásokkal küzdjük le.

Ha a megújulás feltételeinek magát mindenben aláveti, minden következő átmeneti gyengeségi vagy bágyadtsági szimptoma a regeneráció tünete lehet csak, mely a nemsokára kiküzdendő életösszhangot hozza magával. Sok évtizedes salakok feloldása, mozgásbahozatala és kiküszöbölése egy kissé igénybeveszi az emberi sejtcsoportozatokat, melyek a változások lezajlása folyamán magukat összeszedni törekszenek. Ekkor az egyénnek a tisztulás és épülés feltételei (friss levegő, mozgás, egy pohár víz, egy gyümölcs,) tudatos előteremtésével kell életfolyamatát támogatnia.

Mozgás nélkül nincs élet. Míg az egyén izomcsoportozatai erőfokozó mozgások végzésére képesek, addig ezúton élet és épülési erejének kibontakozását is lehetővé teheti. Életműködése pedig regeneráló hatalmát ezirányban csak úgy érvényesítheti, ha addigi felhasználhatatlan és munkája elé csak akadályokat gördítő terheitől tökéletesen felszabadul. A terhektől vagy az ember természetének nem megfelelő idegen anyagoktól való megszabadulás minden körülmények közt csak megváltást és regenerációt jelent az ember számára, melynek szimptómáit bárminemű formában jelentkeznek is, örömmel kell fogadnia és a segítségére siető természetet munkájában támogatnia.
Ezt tökéletesen elérni úgy lehet, hogy 3-8 napi tápmegvonás után (melyből, ha erői engedi végezhet többet is) gyümölcstáplálkozást végez egy ideig, melyről bátran rátérhet a szezon szerinti nyerskosztra. Ha ezen keresztülvitel közepett sikertelenségei vannak, hibáit kell megkeresnie. Az itt leírt kivitelnek minden esetben meg kell hoznia a maga eredményeit, ha a tanítvány tudásának ezen ismeretek alapján a szükséges kiegészítésre törekszik, mert az elengedhetetlen ismeretszerzés nélkül lehetetlenség tájékozódnia

Súlyos betegségek kigyógyulásához nem mindenkor szükséges a tápmegvonás, sőt az esetek legnagyobb részében a teljes tisztulás és rendbejövetel anélkül is lehetséges. Ha a beteg nyolc-tíz napig vagy néha néhány hétig mértékletes gyümölcsdiétát folytat napi egy, vagy kétszeri táplálkozással, a tisztulás keretében az idegen anyagok kiküszöbölése azonnal megindul, ha a napi nedvdús gyümölcsadagok az 500-600 grammot túl nem haladják.
Vannak azonban olyan betegségi állapotok, mikor az érzékennyé vált életműködés a legaromásabb gyümölcsöt is visszautasítja, ez annak a jele, hogy az idegen anyagok mozgásbahozatalához és kiszállításához összes életerőire szüksége van. Ekkor a körülményekhez képest néhány napi böjt nagy szolgálatot tehet. Ha ilyenkor a szervezetet még folyadékkal (víz) sem zavarva teljesen pihenni hagyjuk, nagy mennyiségű salakot fog kiválasztani. Néha négy, máskor nyolc napi ilyen böjt folyamán az egyén erői varázslatos gyorsasággal bontakoznak ki és ha a napi egy vagy kétszeri mértékletes gyümölcstáplálkozást kezdi meg, kibontakozott felszívó és feldolgozó képessége révén az életműködését mindenütt átható gyümölcsnedvek megrekedt salakjait vagy epe, vese, sőt húgyköveit, idült ásványi anyagait is kioldják. Sok esetben ilyenszerű idült bajok eltüntetésére nem elég egy hat vagy nyolc hetes gyümölcsdiéta sem. Az elfogadott mértékletes nyerstáplálkozás és mozgások révén a végleges gyógyulás útjára jutott.

A legalkalmasabb tisztulásfokozó a részleges böjt. Már akkor is, ha valaki reggeli nélküli életmódját állandósítja, ekkor életébe a részleges böjt enyhébb nemét viszi be. A délelőtt a kiküszöbölés időszaka. Az ember sejtcsoportozatai az éjszakai álom ideje alatt végbement nedvfelszívódás anyagait dolgozzák fel, életműködését ezen időszak alatt étkezéssel és a nyomában járó emésztési folyamatokkal zavarnia nem szabad. A természetes éhség jelentkezését kell megvárni. Ez délfelé vagy valamivel később jelentkezik. Néhány napig még jelentkezhet délelőttönként a szokáséhség is, de a hatodik vagy hetedik napon ez teljesen eltűnik.
A részleges böjt leghatásosabb neme az, ha a tanítások szerinti nyerstáplálkozás menetébe heti egy 48 órás tápmegvonást szúrunk be és utána táplálkozásunkat annak megszokott mértékletes menete szerint folytatjuk. Ilyenkor bontakozik ki a böjt után fokozatosan mindig kifejezettebben szervezetünk ama képessége, melynél fogva életműködésünk a felvett tápanyagokat egészben hasonítja át. Akinek valamely krónikus baját kell leküzdenie, pár hónapig böjtölhet hetenként két napot is. Egy böjtnap tartalma minimum 36 óra.

Tápanyagmellőzés befejezése után első étkezésre nedvdús gyümölcsöt fogyasszunk maximum 200-300 grammot.

Akinek meggyőződése az igazságban kialakult, az olyan egyén a fogyástól és a veszteséggel kapcsolatos szimptomáktól nem ijed meg, hanem örömmel fogadja azokat, mert tudja, hogy szervezete alkalmazkodási képességének csalhatatlan jelei. A bágyadtság vagy más újulást előidéző vajúdási tünet azon okból áll elő, hogy azelőtt a terhek szenvedést okozó nyomása alatt tevékenységüket folytató sejtek a régi állapothoz alkalmazkodtak és rugalmasságukból és alkalmazkodási képességükből ezen helyzetükben veszítettek.

A mentesülés kibontakozó állapota az alkalmazkodás és új elhelyeződés feladatát rója a megmaradt sejtcsoportokra, mely mellett még saját regenerálódásuk munkálatait is folytatniuk kell, ezért egy bizonyos időre van szükségük, míg a természetükkel összhangzó akcióképességüket teljesen visszanyerik.

Először böjtölők hosszadalmas tápmegvonáskora ne vállalkozzanak. A tápanyagok 4-8 napi mellőzése annyi életenergia felszabadítását eszközli, hogy egy további kéthetes gyümölcstáplálkozás, a nyerskoszt elfogadására és tökéletes feldolgozására képesíti az emberi szervezetet.

A 8-10 napos tápmegvonás folyamán kiküszöbölt teher az ember életműködését akadályaitól is felszabadítja és szervezete felvevőképességének kibontakozása lehetővé teszi, hogy sejtépülését és a kapcsolatos tisztulási folyamatokat a természetének megfelelő magasabbrendű élő és a sejtek regenerálódását is lehetővé tevő tápanyagokkal eszközölje (gyümölcsdiéta, később a szezon szerinti nyerskoszt).

A megfelelő képességek és tudás nélkül folytatott hosszas tápmegvonásoknak semmiféle tökéletesítő hatása nem lehet. A kibontakozó különféle szimptómákkal szemben tájékozatlanul álló egyén nagyon könnyen olyan dolgokat követhet el, melyek révén szervezeti állapotának ezen küzdelmei útján elért értékes és további fejlődésre alkalmas kiindulási fokát tudatlanságával szétrombolja.


...böjtjét akkor kellett volna abbahagynia, mikor a gyengeségben és szédülésben mutatkozott tisztulási szimptomái után erősödése következett. Ilyenkor a terheitől jórészt megszabadult életműködés elegendő erővel rendelkezik arra, hogy a természetének megfelelő tápanyagok felszívása és áthasonosítása mellett a maradék idegenanyagok kiküszöbölését is eszközölheti.

Böjtjeink révén tisztulásunkat legkönnyebben úgy érhetjük el, hogy 4-5 napig betartott étlen-szomjazás után megfelelő ideig a szükséghez képest vizet, még pedig folyó vagy esővizet fogyasztunk.

A böjt vagy gyümölcskúra alatt nem egyszer régi elfojtott vagy az új gyógyfolyamat útján kiváltott betegségek jönnek elő. Ilyenkor a tanítvány hitének meginognia nem szabad, mert ezek mint a tisztulást gyorsító gyógyfolyamatok alig észrevehető vagy csekély szenvedés után csakhamar lejárnak, hogy az abszolút egészségnek adjanak helyet.

III. Nyers koszt

Fokozatos áttérés

Reá kell kényszerítenünk magunkat a reggeli nélküli napi kétszeri mértékletes táplálkozásra. Ha ezen új állapotunkhoz hozzáfejlődniük sikerült, kísérletet tehetnek a heti egy nyersnappal és néhány az étrendjükbe befűzött esti nyersvacsorával is, melyet szintén tartósan állandósítaniuk kell.
Ha a tanítvány már három befűzött nyersnap mellett egy-két évig kitarthat, utána nyugodtan áttérhet a teljes nyerstáplálkozásra.

A tej és tejtermékeket még évekig megtarthatja, de tudnia kell feltétlenül azt is, hogy a tisztán kenyér-gyümölcs és idényszerinti zöldségek és néha vajas kenyérrel a tej és durvább (túró, sajtok) termékeinek mellőzése mellett folytatott ilyen táplálkozás már tökéletesebb és regenerációs hatásai is nagyobbak.

Ezen átalakulását az egyénnek annyi idő alatt kell keresztülvinnie, amennyit tudásának egyidejű és folytonos kiegészítse mellett érzékszervi irányítása alapján végbement átépülései igénybevesznek. Vannak esetek, mikor az átalakulás egy-két év alatt lehetséges, más egyéneknél 10-15 évet is igénybevehet.

A fődolog az, hogy a helyes keresztülvitel hétről hétre javuló közérzetében és fokozódó munkaképességében mutatkozzék.

Egy négy napos, kevés vízzel folytatott böjtölés már nagy fegyelmező hatással van az emberre. Az utána megkezdett táplálkozásnál kell magát összeszednie a győzelemre. Sokan ekkor rontanak el mindent. Egy-két étkezés után neki esnek a zabálásnak, melynek révén ismét a rendetlenség lesz úrrá a szervezetükön.


A gyümölcs fogyasztás salakanyag mentes anyagcserét biztosít. Szervezetünk a legádázabb harcot a bevitt salakanyagok kiküszöbölésében fejti ki, mely elvonja az élet energiákat a szellemi vagy fizikai munkától és bágyadtságot okoz. Bemutatja, hogy a tiszta élő gyümölcs táplálékhoz alkalmazkodik a szervezet, így egyre kevesebb mennyiség szükséges belőle idővel. A haladni vágyónak minden gondolatait a tökéletesedésre kell koncentrálnia.

Tévedés lenne azt hinni, hogy több gyümölcs több életerőt és életképességet jelent. Az ember természetének megfelelő tápanyagokból is, a szükséget meghaladó mennyiség nemcsak a feldolgozó szervekre és vérkeringésre hanem az életerőkre is fölösleges terhet ró, a vérben kavargó állandó fölösleg pedig erjedésbe és poshadásba megy át, minek következtében a természetes táplálékok mellett is alsórendű folyamatok keletkeznek, bár sokkal enyhébb romboló hatásuk a konyhai készítményeknél, mégis a szervezet romlását okozzák.
Szervezetünk sejtjei és molekulái folyamatosan cserélődnek az épülés, égés és kiküszöbölés harmóniájában, mi magunk pedig immunissá válunk megőrizve rugalmasságunkat.

Már 100 gramm fölösleges táplálékot is megérez a szervezet.

A rágás törvénye
A szabály így szól: minden szilárd falatot addig kell rágni, míg az folyékony nem lesz, és az ízét teljesen el nem veszti. A folyékony táplálékot, pl. a tejet is addig kell a szájban nyállal elkeverni, forgatni, míg az is íztelen nem lesz.

Kihágások nélküli nyerskosztos életmódját megszakítania, sejtanyagcseréjét értéktelen főttekkel fertőznie nem szabad és ha akarásában művem többszöri áttanulmányozásával kapcsolatban állhatatosságot tanúsít, testének nyolc-tízszeri átépülése az óhajtott eredményeket feltétlenül meghozza. A főttek vagy sültek szaga is kellemetlenül fogja érinteni, sőt a konyhaszagtól valósággal menekülni fog.

Minél több az állat vagy ember testében burjánzó alsóbbrendű folyamat, annál gyorsabban hat a méreg. A növényevő állatok öröklött ragadozási hajlamaik miatt falánkságuk révén rendszerint többet esznek, mint amennyit életműködésük tökéletesen feldolgozni bír, sejtcsoportozataik sok, vérré még nem alakulhatott nedvet tartalmaznak, melyekkel szemben életerőik védelme nem juthat érvényre, miokból jó talaját képezik a rothadási baktériumok elszaporodásának.

A gyümölcsöket három csoportra oszthatjuk
1_Nedvdús, édes és aromás
Almák, krték, szilvák, barackok, szőlök, narancs, citrom
2_Olajtartalmú és csontáros
Diók, mogyorók, mandula, olajbogyó, kókuszdió
3_Szőlőcukorban gazdag édes gyümölcsök
Fügék, datolyák, banánok, malaga

Napi 30 gramm mogyoró. Egy étkezésre 3-4 alma.

Tisztviselő koromban hivataloskodásom első 12 éve alatt napomat a legnagyobb pontossággal a következőképp osztottam be.

Hivataloskodás nyolc óra. Mosdás, fürdés, ebéd, vacsora, öltözés 2 óra. Testfejlesztés 1 óra. Lógás és séta naponta 3 óra. Alvás 5 óra, tanulás 5 óra. Az év 52 vasárnapján és más vörösbetűs ünnepnapokon ehhez még 5 óra tanulás járult hozzá. Tizenharmadik szolgálati évem kezdetétől oly szerencsés viszonyok közé jutottam, hogy naponta csak öt órán át kellett hivataloskodnom.

A sétára és lógásra tehát egy, a tanulásra pedig két órával fordíthattam többet. Nemsokára életmódom tökéletesítésével sokkal kevesebb alvásra volt szükségem és ezt a képességet oda fokoztam, hogy évekig beértem napi két-három órával. Ezúton ismét több energia jutott a tökéletesedési küzdelmekre.

Dolgaim ezen beosztását azért kellett közölnöm, hogy mndenki személyes viszonylatainak megfelelően készítse el a fejlődésének legmegfelelőbb tervet.

IV. A természetes életmód hatásai

Minél természetesebb életmódot folytatunk tehát, annál kevesebb alvásra van szükségünk. Ez személyenként 4-5 órát vagy tiszta gyümölcskoszt esetében 2-3 óra alvás időt jelent. Ezokból célszerű a napi egyszeri étkezés, azonban a napi kétszeri mértékletes tiszta étkezés is jelentős eredményekhez vezet. Bicsérdi saját tapasztalataként említi meg, hogy voltak olyan időszakok életében amikor napi egyszeri gyümölcs fogyasztás mellett napi 1-2 órai alvás elegendő volt számára és három héten keresztül egyáltalán nem aludt, mivel tanulmányai lefoglalták.

Minél inkább természetesebbé tesszük életmódunkat és keretében minél inkább a törvényszerű mértékletesség határai közt mozgunk, annak arányában kevesebb alvásra van szükségünk.

A fejlődés útján tökéletesített életmódját többszöri átépülésével gyümölcskúráit könnyebben és hosszabb ideig bírja. Szervezeti és közérzeti állapotának tökéletesedésével a napi egyszeri gyümölcstáplálkozás már fenntartja. Sejtéletműködésének elemátalakító képessége és építő hatalma oda fejlődik, hogy fokról-fokra prolongáltabb tápmegvonásokat is végezhet. Létösszhangjának csúcspontján alkatrészeit már a környező életelemekből, főként tüdeje révén asszimilálhatja.

Minél többször vetjük alá magunkat hosszabb vagy rövidebb böjtöléseknek, annak arányában fokozódik szervezetünk oldó, bontó és asszimiláló képessége.

Természetes táplálkozása mellett is leginkább a szabadban végzett mozgásai tartják fenn az embert. A már több éves prakszissal rendelkező nyerskosztos tegyen kísérletet azzal, hogy ha este napi második táplálkozása idejében szokáséhsége jelentkezik, végezzen a szabadban lélegzésfokozó mozgásokat. Egy fél órai ilyen erőteljes mozgás után éhsége teljesen el fog tűnni és ha később mégis előjön, egyék kevés gyümölcsöt, de kenyér nélkül.
Nemsokára meg fogja szokni a napi egyszeri táplálkozást és annak előnyei ezerféleképpen mutatkoznak. Lehet, hogy testsúlya valami keveset apadni fog, de szervezetműködése feltétlenül tökéletesebbé válik. Ezt a tanácsomat sem lehet azonban kaptafaként alkalmazni, aki érzi, hogy szervezete az egyszeri táplálkozás folytatására még nem alkalmas, ha ereje, kitartása és munkaképessége ezáltal szenved, egyék továbbra is naponta kétszer. Ez azonban mindenki számára elegendő.
A napi egyszeri táplálkozás szezonként nehány hétig folytatva mindig előnyére válik az embernek, különösen akkor, ha ezen idő alatt fontos szellemi munkák foglalják el. Az ember természetének megfelelő naponta egyszer felhasznált tápanyag a gondolkodási képesség kibontakozását befolyásolja előnyösen és a komoly munkával foglalkozó egyént hozzásegíti céljai eléréséhez.

A munka nemesítő hatásait előnyösen tapasztaljuk, mert az ember akarásának, kitűzött céljának elérésére szükséges koncentrálása az egyébként néha jelentkező alsófokú vágyak teljes háttérbeszorulását eredményezi, és ha hónapokon át ilymódon gyakorlatba vett és kihágások nélkül folytatott kevés táplálkozás az ember fizikai erőinek csökkenését okozza. A szellemi munka befejezése után a kétszeri táplálkozás és a fizikai edzés rövid időn belül visszaállítja testi erőnket.

Vannak szerencsés szervezetek, kiknél a reformútra térés nem jár sem fogyasztó, sem gyengítő változással, az ilyenek áttérésük elején is sok javulást sőt, erősödést tapasztalnak. Valamit fogyniuk kell, mert természetellenes életmód mellett ha kevesebb húst is fogyasztottak, a szervezet fiatal korban is csak terheket halmozhatott. Az építési és átalakítási képességüket megtartott sejtek a kiküszöbölt idegen anyagokat a létfokuknak megfelelő nedvekkel és alkotórészekkel cserélik ki, a néhány kilogrammnyi súlyveszteség pedig azonnal felszabadulást s erősödést jelent az életműködés számára.

Az elfogadott nyerskoszt nagy változást idéz elő életében, mely mindenre kiterjedőleg érezteti jótékony hatásait. Arcbőre nemsokára üdébb, tisztább, szemei kifejezettebbek és életet sugárzóak, addigi bőrtisztátalanságai vagy kiütései, vagy egyéb betegségei néhány hét alatt varázslatosan eltünnek. Az izzadtság nemsokára a természetes emberitest kellemes illatát árasztja, a nők megszépülnek, a hang csengésben, erőben nyer. Szóval az egyén a megújulás minden szimptómáját tapasztalja.

A nők minél inkább a létfokozati természetüknek megfelelő életmódot folytatják, melynek keretében táplálkozásukon kívül tanulásuk, mozgásaik, úszások és tornagyakorlataik betöltésére is tekintettel kell lenniük, ahhoz képest zavarja őket kevésbé menstruációjuk is, míg életmódjuk tökéletesedésével egészen el kell maradnia.

A természetesség útja az igazság tudásán alapul és az ember átalakulását eredményezi.
Tisztulásával és átépülésével egyidejűleg természetellenes vágyai is eltűnnek és bűnök elkövetésére sem érezhet többé hajlamot.

A Mester tanításai megértésére törekvő egyén akarását és kibontakozó egész gondolatvilágát magasabb létfokának kiküzdése képezi. Mivel természetes táplálkozása és egyéb feltételeinek előteremtése mellett mesterséges nemi ingerei vagy természetellenes vágyai többé nem lehetnek, benső összhangjának teljességét a külvilágból származó külső ingerek sem befolyásolhatják. Szép nők testformái, leomló sima, fényes és illatos hajzatuk, meleg, mélytüzű szemeik magasabbfokú életvillanyosságot sugárzó, tisztaságtól áthatott junói (büszke szépségű, hódolatot parancsoló női termet) formák, nemi vágyainak előtérbenyomulására többé befolyással nem lehetnek, hanem legfeljebb szép és művészi érzékét hozzák rezgésbe és ha a szép külső mögött megtalálja a tanítások iránt fogékony lelket is, az ilyen kiválóságokkal felruházott nőt az igazság útján magához kapcsolja.

A kitartással folytatott természetes életmódnak nemcsak életműködés javító és állandósító, de szépségfokozó hatásai is érvényesülnek, különösen ha gyakorlása az egyén természetévé válhatott.

Ha etekintetben átalakulása végbement, fejlődésének is a kibontakozás útjára kell jutnia. Ez a folyamat az egyén életében külső szimptómák alakjában is kifejezésre jut. Ilyenek különösen nőknél: a szépség, báj, kellem és más külső tökéletesedési jelenségek.

Aki tanításaim megértése révén a kísérletezések terére lép, ideális egészségének, izmai rugalmasságának és munkaképessége fokozódása mellett nemsokára arról is meggyőződik, hogy sok mozgás és friss levegő élvezete szervezetének amúgy is kevés tápanyagszükségletét még kevesbíti.

Kezdetben félliter nyerstej délben 100-150 gramm kenyérrel, ugyanennyi este, két hónapig betartva sok mozgással, melyet az ember kötelessgszerű hivatásával kapcsolatban is elvégezhet, elegendő a tisztulás végbemeneteléhez.

Ezen egynemű és a régi természetellenes életmód mellett össze-vissza evett zagyvalékoknál az ember természetének inkább megfelelő tápanyag szervezetműködését nem terheli meg, úgy hogy feldolgozása mellett életerő fölöslegeit, melyek kibontakozását a szabad levegőn naponta legalább 2-3 órán át végzett mozgásai is fokozzák, a régi életmód mellett felhalmozódott ártalmas salakok és mérgek kiküszöbölésére koncentrálhatja. Ezek távozásának arányában épülnek át fokozatosan sejtjei is.

Az egyideig tejet-kenyeret fogyasztott szervezet már képesebb a gyümölcs-kenyér táplálkozás elfogadására és asszimilálására (áthasonítására).

A fent említett mennyiség nem szentírás. Mindenkinek saját maga érzékszervei alapján kell megállapítania. Legjobb a sem nem igen kevés, sem nem igen sok aranyszabályhoz alkalmazkodva táplálkozni.

Vannak finom szervezetű nők, akik egy étkezésre 300-350 gramm friss tejnél és 70-80 gramm kenyérnél többet nem bírnak elviselni, sem mozgásaik révén tökéletesen feldolgozni. Vannak erős férfiak, kiknek tisztulása naponta két ízben fogyasztott 700-700 gramm tej és 150-150 gramm kenyér mellett is végbemegy. Fődolog az, hogy a táplálkozás befejezése után annak sohasem bágyasztó vagy leverő, hanem élénkítő, gondolkozás és munkakedvfokozó hatásai mutatkozzanak.

Fődolog az, hogy figyelmünk minden cselekedetünknél jelen legyen.

Aki fölöslegesnek tartja átvedlését a tej-kenyér diétával megkezdeni, próbálja meg tejjel-datolyával, vagy tej és fügével. Ugyanazon mennyiségű tej és 100-150 gramm füge vagy datolya.

Akit érzékszervei mindjárt a szezontáplálkozás folytatására irányítanak, folytassa azt a zoroaszteri középút betartása mellett. Eredményei, ha egyéb természeti feltételek (mozgások, séták, futás, fürdők) kihasználásáról sem feledkezik meg, pár hónap elteltével feltétlenül be fognak következni.

Most már csak a benne időnként még megmozduló állatot kell mindig éber akarásának megfékeznie. Mikor a konyhaproduktumokkal szemben vágyai a már feledésbe merült utolsó kihágás idejétől végleg megszűntek, szervezetműködését érzékszervei útmutatása alapján saját maga szabályozza. Ízlése, szaglóképessége és anyagcseréje keretében megnyilvánuló egyéb számos jel, mint érütések száma, szellemi munkára vágyó ébersége, felszínre törő tudás éhsége, állandó kitartása és munkabírása, adják tudomására, hogy a követés feltételeinek mindenben megfelel.

Ha a különböző gyümölcsök élvezete mellett gondolatainkat a nekünk megfelelő mennyiségek betartására is koncentráljuk, tökéletesednek az érzékszerveink is, mi szükségszerűleg abban mutatkozik, hogy az ember a konyhaproduktumok iránti undora és iszonyodása következtében többé a hő útján megrontott tápanyagok fogyasztása iránt hajlamot nem érez. Ettől kezdve rossz szokásainak sem eshetik áldozatul, mert azok életéből eltörlődnek.

A nyomott kedély, félelem, évődés, töprengés, bú, gond, harag, irígység, bosszúság és valamennyi más alsófokú tulajdonság is a rendben nem tartott szervezet rossz nedveiből táplálkoznak.

Ha megfelelő akarással térünk az igazság útjára, ott hagyjuk őket ahova valók.

Ha szervezetműködési zavaraiból kifolyólag néha rövid ideig még jelentkeznek, természetes életmódján alapuló fejlődése ilyenek jelentkezését nemsokára kizárja.

A reparáció azonban nem mindjárt megy végbe, szervezetünknek életerőit először tehermentesülésére kell lekötnie. A régi táplálkozás rossz halmozódásainak, idegen és egyúttal destruktív hatású nedveinek kell feltétlenül távozniuk.

Mihelyt a nemodatartozó és rendzavaró anyagok kiküszöbölése végbement és sejtjeinkben uralmát, képződő új vérelemünk kezdi meg, - átépülésünk is kezdetét veszi és életműködésünk regenerációra irányuló törekvései indulnak meg. Ha húsa petyhüdt volt, keményedések, izomsejtépülések keletkeznek, hogyha haja részint kopaszodása, vagy őszülése révén a kiveszés útjára jutott, a simává vált részen vagy az ősz hajszálak között új sarjazások, sárgás, csecsemőhaj szerű gyönge hajtások keletkeznek. A szervezet regenerációra (újulásra) irányuló törekvése tehát külső szimptómákban is kifejezésre jut.

A hajzat életében végbemenő változásokhoz hasonlóan az egész testben mindenütt végbemennek. Az idegrendszer, az agyvelő és az összes izomcsoportozatok, csontozat, bélcsatornázat és bőr sejtéletében a jelenlévő feltételek erejéig szintén újulási jelenségek mutatkoznak.

A szervezet ezen külsőleg is szemlélhető jelenségei a szervezet előhozott létösszhangjának fokozata szerint bontakoznak ki és úgy állandósulásuk, mint tovatökéletesedésük a tanítvány megértése erejéig mehet végbe. Ha megértése tökéletes, akkor új hajsarjazásainak tökéletes hajzattá kell kialakulniuk.

Aki megkezdett négy-öt hónapos tisztító kúrája után újulásokat tapasztal, de gondolatait a tanítások alapos megértésére nem koncentrálja, keletkezett gyenge, új hajszálainak kiégését tapasztalhatja és ezen jelenségek arányában sejtjeinek regenerációja egész életműködésében a stagnálás útjára jut.

Az állandó növekedés és épülés sejtanyagcseréjének életvilágában csak akkor mehet végbe, ha vérképződésünk rendjét az uraló élettörvény rendjével összhangba hoznunk sikerül. Az ember életében ez a folyamat csak a törvényhez szükséges tudatos alkalmazkodás révén mehet végbe.

Ez az alkalmazkodás a törvény ismerése nélkül nem lehetséges.

Hogy az embernek a törvényhez hozzáfejlődése végbemehessen, az uraló hatalom szikráinak kell egyéniségében megfakadnia. Mindentudásra vágyó termékenyülésének kell végbemennie, mert fejlettségének ezen állapotában érezhet impulzusokat tudása mindenirányú kiegészítésére is. Igazság keresésének vágya sarkalja a tanítások tökéletesebb megértésre és teszi lehetővé gondolaterőhatalmának olyszerű állandósítását, hogy követésének a szükséges iránytól eltérülését lehetetlenné tehesse.

Mivel ezen időtől a tanítvány összes törekvései a reparációra és a vonatkozó cselekvésre irányulnak, -megindult regenerációját nemcsak állandósítania, de tökéletesedésre irányítania sikerül, mert a törvény cselekvésén alapuló tudás kiegészítése teszi lehetővé számára a szükséges tájékozódást.

Hogy ilymódon elért eredményei fenntarthatók legyenek, figyelmének mindenre ki kell terjednie.

Életműködési rendjének kibontakozásával képességei is fejlődésnek indulnak.

Küzdelmeinek ama időszakainak folyamán, amikor átépülése kezdeti periódusait chaotikus befolyások zavarják, - akarása a szükséges energiákat meggyőződéséből meríti. Az ilyen tanítványt, ha áttérése első évében konyhaszagok, vagy kirakatok ínyenc falatai csábítják, nem eshetik áldozatul, mert az igazságról szerzett mély meggyőződésén kívül gondolatainak ellenőrző hatalma is jelen van.

Az ok és okozati összefüggés tiszta tudása révén a bűnök következményeit nemcsak átlátni, de mérlegelni is tudja, miokból az ilyen alkalomszerű áldozatulesés helyett a védekezés terére lép, ellentállásának ereje pedig a kínálkozó alkalmak száma arányában a kibontakozás útjára jut, mert minden egyes ellentállása akaró hatalmának növekedését eredményezi.

Néhány év folyamán végbemenő többszöri átépülése sejtéletműködését az átalakulás olyszerű magaslatára emeli, hogy úgy a párolgó ételekkel megrakott asztalokat, meg más bűnözési alkalmat, nemcsak akarásából kifolyólag kerüli, hanem szervezetműködésének mindenirányú védekező hatalma tartja vissza a bűnbeeséstől.

Tessék elhagyni a húst és a tűz útján készült tápanyagokat, gyümölcsön és kenyéren élni. A szervezet tökéletesül, szerezett betegségeit elveszti, a további betegségekkel szemben valósággal immunissá lesz.

Ha pedig ennek az életmódnak követése mellett annyira tökéletesedik, hogy szervezete a környező életelemekből, vízből, meg a levegőből is megszerezni képes a lételemeit, ez esetben meg sem halhat többé és ez az örök élet.

V. Ismereteink folyamatos bővítése

Hiába mondok el egy gyógymódszert, az ember felvilágosodása nélküli alkalmazásával tartós eredményt nem érhet el. Az ilyen tanács csak recept számba menne, értéke tehát nem lenne. A gyógyulni akarónak elsősorban az ok és okozat közötti összefüggést kell megtudnia.
Miből erednek a betegségek, miben áll és mit okoz a természetellenes, mit idéz elő a természetes életmód. Ha könyveim alapos tanulása révén tájékozódása is kibontakozódik, azesetben meggyőződéséből kifolyólag fogja magát a követésre rászánni és teljes átalakulását is tervbe venni, mert az igazságról szerzett meggyőződés nem engedi többé az embert a bűnök fertőjébe merülni.

Az ilyen embernek gyógyulása teljes bizonyossággal már néhány hét alatt is bekövetkezik.

Ahhoz, hogy az ember eljusson az Igazság útjára, állandóan bővítenie kell ismereteit, visszatérve a természet harmóniájához. A megismerés, csak gyakorlatba ültetve nemesít. Sokan nem foglalkoznak önképzésükkel, azt gondolva, hogy elégséges nekik a természetes táplálkozás. Az embernek naponta képeznie kell önmagát, hogy önkontrollra tehessen szert.

A tudatlan böjtölés, az élettörvények tanulmányozása nélkül, veszélyes dolog ezért senkinek nem ajánlott. A haladó embernek a törvény ismeretén át a lassú fejlődés menetét kell mederbe terelnie, saját tökéletesedét fokozva. A művem feltárt igazságaiban bízó egyénnek tisztába kell jönnie azzal, hogy a jövő fejlődésének sorsa saját kezeibe van elhelyezve. A törekvéseiben kitartó egyén haladásának emelkedő útján alsófokú tulajdonságait is levetkőzi. Tanításaim követése alapján az összes betegségéből kigyógyul.

A legtöbb ember azon okból képtelen eredményeket elérni, mert a célra irányuló kitartása állandó nem lehet, ugyanis erre lekötött vagy lekötni szándékolt gondolaterőire a hétköznapi élet epizódjai eltérítőleg folynak be. Szerinte mindazok, akik a természetes életmódtörvények megértése nélkül igyekeznek valamit elérni, tartós eredményeket nem érhetnek el, mert amit egyfelől -böjt, mértékletesség, nyers koszt stb. által- építenek, tudatlanságuk, hitetlenségük másfelől lerombolja.

A helyes magatartás szilárd alapja a tudás: „Megváltó ereje csak a tudásnak van. Az embernek elsősorban az eszme tanítása alapján szellemileg kell újjászületnie, hogy életének tökéletesedésére irányuló kormányát biztos kézzel vezesse.”

A cselekvésnek gondolati és hit (meggyőződés) támogatására van szüksége. Mindezt nekünk magunknak kell létrehoznunk és fenntartanunk.

Az állandó szellemi elfoglaltság a testi vágyak megrendszabályozásának leghatalmasabb eszköze.


Amit öntudatkoncentráció nélkül igyekszünk elérni, tartós eredmény sohasem mutatkozhat, mert amit egyfelől építünk, tudatlanságunk lerombolja.

Ezen könyv igazságaiba kell tehát gondolataitokat koncentrálnotok, a vonatkozó képességeket pedig megadja akaratotok általi cselekedeteitek.

A meggyőződés nélküli böjt hatásai

Ki csak felületes betekintés révén kezd el böjtölni, komoly eredményeket nem érhet el. Cselekvéseinek forrását nem a mindenre kiterjedő figyelem képezi, egyéb feltételekre gondot nem fordítanak (mozgás, lélegzés, fürdők, úszás).

Mielőtt böjthöz kezdenél, vagy étrendeden változtatnál, elsősorban is a szükséges tájékozódást lehetővé tevő tudást kell megszerezniük.

A törvény lényegi értelmének felfogása nélküli törekvéseik eredménnyel nem járhatnak.

Tartós és biztos eredmények csak könyveim alapos és lelkiismeretes tanulmányozása révén érhetők el. A fejlődni vágyó ember kérdéseire már a "Halál legyőzése" is megfelel és a tökéletesedés tanításait minden tekintetben nyújtja. Csak tudni kell kimeríteni belőle.

Itt nem recept hozza rendbe az embert, hanem a tájékoztató tudás. Tájékozódni kell megtanulni. Elsősorban egészségét kell tudni visszahoznia és állandósítania az embernek. Fejlődése azután következik. Egészséges testtel és lélekkel több kedvet fog érezni a test edzésére és tanulásra.

Válaszomban kifejtettem, hogy 4-5 napi tápmegvonás után, sok mozgás és fürdéssel és napi kétszeri táplálkozással folytatott nyerskosztos életmód rendbe fogja hozni, ha türelemmel mennyiségi és minőségi kihágások nélkül folytatja.

Ne a nagy böjttel, hanem tudása kiegészítésével törődjék, hogy tájékozódási képessége kerüljön felszínre.

Könyvem olvasása révén nem bírta megérteni, hogy az újjászületés a törvény mindenirányú feltételeinek betöltése révén következhetik be, melyek között a gondolkodási és megállapítási képesség megszerzése a legfontosabb és ez gyakorlás nélkül nem jöhet fejlődésbe.

Ez az egyén is azok közé tartozik, kik állandóan új könyveket várnak, a nyújtott megváltó igazság felfoghatatlan számukra.

Nevezett mérnöknek is kikerülte figyelmét a könyv ama megjegyzése, hogy általános természettudományi műveltséget kell szereznie, melynek révén hova-tovább érthetőbbé válnak a tanult igazságok.

Az ismeretszerzés célja érdekében kifejtett küzdelem az akaró energiák ébrentartását, ezen erők pedig az életmód helyesebb követését eredményezik.

Az erőit ezúton leköthető tanítványnak lehet csupán reménye az átalakulásra.

A fejlődő embernek az itt lehetséges adatgyűjtés körül kell igazságérzékét foglalkoztatnia.

Minden kezdet nehéz, ha nem képezi forrását a mértéket megütő akarás. Ezen akarás előhozására azonban magatokat energikus gondolatközpontosítás révén kell kényszerítenetek. Az életmódváltoztatás első két hónapjában elegendő lesz naponta 4-5 órát a tudományoknak szentelni. Később bárminemű élethivatásunk vagy foglalkozásunk mellett is hetet vagy nyolcat.

Nem szabad kiaknázatlanul hagyni a cselekvési lehetőségeket, mert a gyengébb képességeket is megerősítheti, sőt kibontakozásra segítheti a gyakorlat.

Akire az igazságra irányuló fejlődés megfakadási képességei jelen vannak, és könyvem olvasása és áttanulása után a törekvések terére lép, és idejét az új úton feltáruló ismeretanyag megértésére, valamint átvételére törekszik felhasználni, mert eredményekre kilátása csak így lehet.

Akinek egyénisége az igazságra vágyó fejlődési törekvésnek csak egy szikráját is tartalmazza és könyvem megébresztő tanításainak hatása alatt az ismeretszerzés terére lép, kibontakozó tudásával nő és fokozódik hite és meggyőződése az igazságban, ami már fejlődést jelent.

A bennünk megfakadó nagy, tökéletes és igaz a tudásból táplálkozik. Kibontakozó áttekintési képességünk arányában jut érvényre mindenhatóságának sokoldalúsága is, ami az ideál felé gravitáló tökéletesedésnek progresszív gyorsulásával egyértelmű.

Az egyén tökéletesedése igazságérzékének megfakadása révén megy végbe, amikor is, ismeretszerzése arányában erősödő hite képezi forrását tökéletesedésének.

Minél inkább természetévé válhatik az egyénnek a Mester tanításai révén asszimiláló tudás, ahhoz mérten van átalakulásához kevesebb időre szüksége.

Az igazság az ember természetévé, a törvény tanulmányozása révén csak a törvénnyel összhangzó megértése alapján válhatik.

Gondolaterőinek áthasonító hatalma révén épp úgy alakulnak át központi szervének fronemasejtjei (gondolkodó neuronok) az átvett és feldolgozott igazságtanítások hatása alatt magasabbra.

Mértéket meg nem ütő meggyőződése hiányában nem válhatik természetévé az egyénnek a követés.

Eredményeit mindenki megértése arányában emelkedő gyorsasággal éri el, mert minél tökéletesebb a megértés, ahhoz mérten lép előtérbe az egyén tanulási vágya és értékeli többre az igazságokat.

A rossz talaj az a meddő ember, ki akármennyit tanulmányozza a Mester könyveit, a józan követés szükségszerű mértékéig nem okosodik ki belőlük.

Az átolvasott ismeretanyagból magáévá csak annyit tehet, amennyit fejletlen értelmi képességei révén felfoghat. Ez a felfogása azonban az igazság útján szükséges fejlődés megindulásától még messze van. Figyelmét tehát nem a dolog lényege, a fejlődés igazi gyökere köti le, mert egyéniségében megértése ilyent nem vethetett, hanem mindenféle jelentéktelenségek foglalják el.

Nincs semmi belátási és átlátási és ezen alapuló áttekintési képessége. Nem bírja megérezni, hogy a tanítvány legfontosabb kötelességének régi rossz tápanyagai kicserélésére kell elsősorban kiterjednie. Új energiaforrásainak felhasználása mellett pedig mozgásai, úszásai és más testfejlesztő gyakorlatai napi végzésére kell gondolatait koncentrálnia, mert terheitől ezúton felszabadult életműködése révén úgy emberi, mint polgári hivatásával járó egyéb feladatainak is inkább megfelelhet.

A tölgyfa fejlődése nagyobb arányokat csak akkor ölthet, ha főgyökeréből táplálékot merítő mellék és hajszálgyökereit minél mélyebben és minél szélesebb körben bocsátja szét. Az embernek tudása az a gyökere, melyből meggyőződését merítheti és ha könyvem ismereteit mértéket megütően asszimilálja, azesetben figyelme létfeltételeinek mindenirányú előteremtésére és felhasználására is kiterjed.

A tanítvány tanulja át évente azt a tíz, húsz vagy ötven tudományos művet, melyeknek tartalma tájékozódásának kiterjedését fokozhatja. Minden egyes kötetsorozat megemésztése után olvassa el ismét a Mester könyveit. Ezen munkájában eltöltött minden két-három éve után tapasztalnia kell, hogy az igazság tanításainak lényegi értelmébe jobban elmerülni, azok gyakorlati alkalmazását is áttekintőbb tájékozódással keresztülvinni képes.

Aki nem így jár el, ha a táplálkozásában egyideig kitartást is tanúsít és ha kitartása hézagos megértésével kapcsolatban három évtizedet is felölelhet, lassanként a chaotikus élet posványába kell visszafajulnia.

Könyveim mindenféle példával annyira fel vannak szeszelve, hogy azok alapján a kivezető út elsőfokú áttekintése és megértése, annak alapján pedig a reformtáplálkozás folytatása lehetségessé válhatik. Itt szokták a megnemértők rendszerint a szúnyogokat megszűrni és a tevét pedig elnyelni. A szúnyog a lényegtelen dolgokkal törődés, ha a kivitel körül főként annak tulajdonít nagy fontosságát, ami egyenlőre mellőzendő, vagy olyan kérdések izgatják és foglalják el, melyek később maguktól is megoldódnak.

Gyakorlati kivitelük keretében az összezavart sok közül annak tulajdonítanak fontosságot, aminek egyenlőre nem kell, -a legfontosabbat pedig vagy teljesen elhanyagolják, vagy hiányosan viszik keresztül.

A rózsának is meg van szabva a maga kifejlődési ideje, mely időn belül a megfakadás, növekedés, bimbóalakulás és virággá kifeslés folyamatainak kell végbemenniök; Ha egy oktalan ember a virág törvényszerű kifejlődésének idejét kivárni képtelen és a még kemény bimbót erőszakkal nyitja szét, a bimbóból rózsa nem lehet, hanem éretlenül kell leszáradnia.

A tudatlanságon alapuló beavatkozások, az ember életviszonylataiban hasonló destruktív elváltozásokat eredményeznek.

Akár a nagy ideál szemelőtt tartása mellett és annak elérhetése céljából a szisztematikus ismeretszerzés terére lépve folytatja valaki a természetes életmódot, akár nem, követésében elsősorban is a legfőbb dolgokra kell tekintettel lennie. Ezek közül első a táplálkozás.

Életfeltételeit a jobbakkal, a tökéletes vérképzésre alkalmasabbakkal kell kicserélnie.

Úgy a személyes tökéletesedését lehetővé tevő követést, mint a környezetéhez szükséges alkalmazkodást, természetes ösztönös megérzéseire hallgatva kell eszközölnie, ügyesen, belátással és okosan, hogy miatta háborúsága ne lehessen senkivel. Ha ideiglenesen fel is merülnek némi ellentétek, szeretetének forrásából táplálkozó önzetlensége és nyíltszívűségének tudnia kell azokat kiegyenlíteni.

Látva az izmaimról és fiatalos kinézésemről meg a hajam kiegészüléséről tanúskodó legutóbb készült nyersfényképeimet, tudni szeretnék a receptet, mely az erő, egészség, ifjúság és életképesség állandósításához vezet.

Ilyet valóban nehezen adhatok. Válaszom csak az, hogy meg kell érteni könyvemet.

Ha az én mai táplálkozásom szerint óhajtana egy kezdő bicsérdysta tökéletesedni, eredményt nem érhetne el. A szezon szerinti táplálkozást, e téren évtizedek óta gyakorolt és tökéletesített szervezetem érzékszerveinek irányítása alapján folytatom.

Az egyénnek személyes életereje, fizikai és szellemi képességein nyugvó életműködési viszonylatainak megfelelően évről évre szerzett tapasztalatai alapján, önmagának kell napi tápszükségleteit megállapítania.

Könyvem a tájékoztató ismereteket adja, a haladásra vágyó embernek új életmódja közepett szervezetműködését kell naponta megfigyelnie. Nincs ennél könnyebb dolog, az érzékszervek elintéznek mindent.

A Zoroaszteri "se nem igen kevés, se nem igen sok"-nak kell szemei előtt lebegnie.

A kihágások következményeit megérzi, megfigyelései alapján a jövőben nem követi el. Pár év alatt életműködését a törvénnyel összhangzásba hozhatja.

Az élet és táplálkozás axiómái a mindennapi olvasmányunkat kell képezzék.


VI. A testedzés fontossága

A követés törvénye

Táplálkozása és böjtjei mellett vérképző mozgásait sem hanyagolhatja el. Céltudatosság alatt itt az erő és egészség visszaszerzésére irányuló gondolatkoncentrációs törekvést értjük.

Friss levegőn végzett mozgások a vérképződést csak víz és levegő kizárólagos élvezete mellett is lehetővé tehetik, ha a szervezet elemátalakító képességei is kibontakoznak.
Furthner Mária az említett módon teljes életet élt 45 éven át kizárólag levegővel és vízzel táplálkozva, mely idő után a lassanként ismét megszokott táplálkozás ölte meg.

Igazi tanítvánnyá válni akaró embernek naponta könyveim tanulmányozásával kell foglalkoznia, hogy elméjében a fejlődése megkövetelte áttekintő képessége alakulhasson ki, mert enélkül tudása sem verhet a valóságban elég mély gyökeret.

A gyógyulás- és a regeneráció folyamata

A betegség gyógyulása csak akkor veheti kezdetét, ha az okozó salakok és tisztátalanságok eltávolítása megtörtént és elég magas energiaszinttel rendelkezünk. Az életerők felszabadulása csak az esetben mehet végbe, ha az egyén chaotikus (természetellenes) életműködését, a tökéletesedés irányába tereljük.
3-8 napi böjt, majd napi 2-3 alma mozgásokkal és tudása kiegészítésével eszközölve, az évtizedes kórokozó és baktériumtápláló salakok eltávozását és gyógyulását-regenerálódását teszi lehetővé.

A legfontosabb, hogy tökéletes vérünk képződjék. Amíg életműködésünk a vérbe jutott tisztátalanságok selejtezésével és kiküszöbölésével van elfoglalva, addig nem koncentrálja erőit a sejtek tökéletesítésére. Míg az ember életműködése alsóbbrendű folyamatokkal van telítve, a természetének megfelelő áthasonosítás nem mehet végbe. A tápmegvonásokat a természettörvények ismerete mellett a rendelkezésünkre álló összes gyógytényező felhasználásával úgy kell igénybe venni, hogy a legrövidebb időn belül a szervezet életképessége kibontakozásra juthasson.
15-20 napi tápmegvonás után a gyümölcsök gyorsítólag és tökéletesítőleg hatnak. Az így végbevitt kúra sokkal hamarabb rendbehozza és regenerálja az embert bármily hosszú üres tápmegvonásnál.

VII. Bicsérdy egyéb meglátásai

Ne szenvedélyeinknek, hanem ideáljainknak, eszméinknek éljünk!

A szeretetre való törekvés, a jóra, szépre, tudatos tökéletesedésre irányuló törekvés, mely a test mindenirányú diszharmóniás kívánsága elleni eredményes küzdelemben jut kifejezésre.


Az ember természetes tulajdonsága a tökéletesedés. A tökéletesedést a nemtermészetes életmód és a táplálkozás gátolja.

Keressétek, hogy ki méltó, ahol méltókra találtok, ott tanítsatok, ahol azonban nem méltók, fordítsatok hátat és a sarutokra tapadt port is törüljétek le. Mert ahol a megfakadás feltételei nincsenek jelen, lehetetlenség eredményt elérni.


Ha a fejlődés útját magunk előtt megnyitni akarjuk, eddigi életünk folyamán elsajátított rossz szokásainktól kell elsősorban szabadulnunk. Ilyenek nemcsak a helytelen táplálkozással váltak természetünkké, hanem mindama élvezetek is hozzátartoznak, melyeket az ember tudatlansága révén, minden gondolkodás nélkül, többnyire a rossz példák hatásai alatt vett gyakorlatba és idővel megrögzött szokásaivá váltak.

Sokan azt is kérdezik, hogy bírhassuk végleg elhagyni? Ennél mi sem könnyebb. Célhoz minden esetben csak a határozott és kitartó szakítás vezet. Az elhagyás ideje arányában távozik a szervezetből a méreg, ennek kevesebbedése pedig a visszapótlás vágyát csökkenti, míg a szervezet teljes tisztulásával a szokás megismétlésének legkisebb hajlama is eltűnik. Kiküzdött győzelme révén az egyén közelebb hozza magát az igazság megértéséhez.

Elromlott zongorából még a legnagyobb művész sem csalhat ki harmonikus-élvezhető darabot.

Ha a fejlődni vágyó tanítvány a tökéletesebb nyerskosztot azonnal nem is bírja folytatni, arra kell törekednie, hogy magát évről-évre finomabb és szervezete számára kevesebb terhet és küzdelmet rovó tápanyagokhoz szoktassa, melyek vére tisztulásával a teljes kielégülés érzetét éppen úgy előidézik, mint ezelőtt a nehezebb, de az életműködés fokozatos rombadőlését okozó tápanyagok. Négy-öt éven belül eszközölt gondolatkoncentrációs törekvés, ha az ember előtt folyamatosan tökéletesedési céljai lebegnek, a legrögzöttebb evőt is haladó reformemberré alakítja át.

Itt is egy folyamat bontakozik ki, mely ha feltételeit nyújtjuk, saját forrásait is önmaga táplálja.

Legszebb eredményeket mindenesetre azok érnek el, kik könyveim igazságaiba vetett mély meggyőződésük alapján magukat a radikális átalakulásra határozhatják el és az új úton mindvégig megmaradnak. Ha ismereteik kiegészítésére is törekszenek, meggyőződésük és hitük az igazságban évről évre mélyebb gyökereket ver és letérésük lehetetlenséggé válik.

A törvény követésének nagy horderejéről meggyőződött embernek átmenetekre sincs és nem is lehet szüksége, mert tudja jól, hogy tűzvész esetében menekülését sem szabad úgy intéznie, hogy a kivezető utat a kisebb tűzön át keresse, mert elpusztulna abban is, - hanem a legrövidebb időn belül a szabadba törekszik.

Csak hasféltő emberek vágynak átmenetre. Aki átmenetet akar, annak figyelme nem a tanultak felfogása alapján áll.
Legjobban előkészíthetjük szervezetünket az új életmód számára néhány napi szigorúan betartott 5-6 esetleg 8 napi tápmegvonással. Ennek tartalmát az egyén diszpozíciója szabja meg.

Ha a szervezetet addigi terheitől lassanként megszabadítjuk, negatív szokásaitól is felszabadul.


Előadásaimnak megkezdésének időszakaitól hét év alatt több mint 5000, jórészt orvosilag lemondott gyógyíthatatlan beteg nyerte vissza egészségét.

12 napos böjtöm során elvesztett 12 kg testsúlyomból nyolcat nyertem vissza. (hagyma, kenyér, puliszka, patakvízet fogyasztott) Aznap délelőtti bélmosásom csak 280 gramm salakot hozott ki, szervezetem tehát mindent életté dolgozott fel.

Az izgató (sós, fűszeres, húsmérges) ételekkel telített szervezet az élet szórására kényszerít.

Az igazság útját megértett egyén gondolatvilágát tökéletesedési vágya tölti be. Ilyen irányú gondolataival kapcsolatban kibontakozó tetterőit ezen a téren óhajtja lekötni. Ha utódok hátrahagyásának óhajai és gondjai nem foglalják el, minden akarását fejlődési célja érdekében használja fel. Aki tökéletesedési erdményei elérése előtt utód létrehozását óhajtja és akarja, az igazság és a létfokának megfelelő fejlődés útját még nem találta meg.

Haladó ember munka nélkül nem élhet. A létfoka szerint megnyilatkozó teremtőhatalmat folytonos tevékenységben kell levezetnie. Dolgozzék azonban maga és mások érdekében bármennyit, az igazság útján kifejtendő tevékenységéről, egyéni műveltségének fokozásáról és a megszerzendő természettudományi ismeretei mellett a Mester könyveinek állandó olvasásáról megfeledkeznie nem szabad.

Az igazi haladó sohasem a receptszerűen alkalmazott étrend betartásától várja gyógyulását, hanem átalakulásának első pillanatától kezdve a megfigyelések terére lép és érzékszervei irányítása mellett a törvényhez úgy alkalmazkodik, hogy eljárásainak eredménye gyógyulás és fejlődésnél egyéb nem lehet.

Igazságérzéke ösztönösen a helyes úton tartja őt, sőt arról letérni sem engedi. Ha érzi, hogy gyógyulása érdekében 8-10 napos tápmegvonásra van szüksége, akkor bátran végigcsinálja azt is, jelentkező szimptómáitól pedig, akár szédülések vagy gyengeségek alakjában mutatkozzanak, egy esetben sem ijed meg, türelmes várakozásait minden bizonnyal eredmények jutalmazzák, mert a természettörvények meggyőződéses követése révén hite és tudása arányában jönnek segítségére.

Aki nem egyéni képességein alapuló megértése és azzal kapcsolatban felszínrejutó önállósága révén igyekszik az igazság útját megtalálni és azon haladva létösszhangját kiküzdeni - elért eredményeit önerejéből fenntartani nem képes.

Aki a tanítások átadása után önálló cselekvésre képtelen, rövid vezetés után sem tudja fenntartani ezt az életmódot. Tessék otthon összeszedni magát és cselekedni!

Tapasztalatból azonban rájöttem arra is, hogy böjtölve, egészen üres gyomorral sem dolgozni, sem tanulni nincs kedve az embernek, ezért a szükség a középút megkeresésére indított.

A reggelit egyszer és mindenkorra elhagyva első étkezésemet fél kettőkor végeztem. Hazafelé útközben vásárolt gyümölcsöm és kenyerem elfogyasztása egy negyedóránál több időt nem vett igénybe, a maradékot estére tettem el. Étkezésem munkálkodási vagy tanulási hajlamomat még fokozta. Úgy az olvasásban, mint a nyelvek tanulásában fáradhatatlan voltam.

Az élet útja csak a szenvedélyek leküzdése révén található fel. A testnek kívánságait ne teljesítsétek.

A rend megbontásának első percétől keletkezett alsóbbrendű folyamatok a vízbedobott kő hullámaihoz hasonlóan sokasodva, a vétkező embert végeredményben a halál világába rántja le. Első vétkéből leszármazott és légióvá szaporodott rossz szokásait kell tehát elhagynia. A természetes életmód elfogadása csak a megvalósítás első hónapjaiban követel némi akarást. Kitartása arányában hova-tovább mindinkább természetévé válik a jobb és az életműködésének is megfelelőbb életmód, melynek előnyei közérzetének mindenirányú javulásában és munkaképsségének fokozódásában is mutatkozik.

Gondolatainak kitűzött céljaira állandósított koncentrálása, úrrá teszi szokásai és szenvedélyei fölött is. Fizikai és szellemi szinten egyre tökéletesebbé válik.

Ha a gyengébb ember az első években néha elkövetett tévedései, vagy időnként kísérő chaotikus szokásai áldozatává válik, szorványos bukásai után gondolatait ismét céljára kell koncentrálnia és magát új kezdeményezése terén nagyobb energiával összeszedve győzelemre segítenie.

A nagyság vize az egyöntetűség, az igazi és helyes mérték, mit a már bűn nélküli ember minden dologban elér, és melynek képe az egyensúlyozódott nagy víz felülete.

A pár év előtt még élvezett főzelékek vagy sülttészták szaga csábító hatással csak addig lehet a gyenge emberre, míg szervezete azok reakciós termékeitől teljesen ki nem tisztulhatott.

Ezen tisztulás menete sokkal lassúbbá válik akkor, ha táplálkozásában folytatott tökéletesedési törekvéseit néha kihágásokkal szakítják meg.

Ilyen esetekben a főttektől még el nem szokott szervezete az értékükben csökkentett anyagok nedveit újból mohón szívja fel és az ilyen kielégülés ugyanazon ételnemű iránt új táplálkozási vágyat kelt az állhatatlan emberben, ki annak a veszélynek teszi ki magát, hogy kihágásai gyakori ismétlése révén ismét visszaesik a zabálások moslékoscsebrébe. Ezért kell erős akarással a táplálkozási kihágásokkal végleg szakítani.

Ha az ember gondolatait az élete célja gyanánt kitűzött munkálatai kötik le, táplálkozását nem az élvezetek keresése, hanem a szükségszerűség szempontjából gyakorolja.

A gyümölcsökből szükségel az ember életműködése legkevesebbet, eme törvény alapján: Minél tökéletesebb valamely tápanyag, annál inkább összhangba hozza az egyén életműködését az uraló törvénnyel és érvényesül ezalapon az emberrel szemben a törvény és idő megtartó hatalma.

Minél tökéletesebb valamely tápanyag, ahhoz mérten szükségeltetik belőle kevesebb az ember életműködésének folyamatban tartására. Legtökéletesebb a gyümölcs.

A bőven táplált gyerekek engedetlenek, feleselők, kötekedők. Hanyagok és rossz tanulók, illetlen magaviseletüek és betegesek. Ruhájuk mindig piszkos, szaggatott, testvéreikkel folytonosan perelnek, verekednek, egymásra irigykednek. Tudatlan anyjuk rendszerint azt szokta mondani, hogy nem bír velük.

Nagyon téved az az ember, ki azt állapította meg, hogy gyümölcstáplálkozás (vagy gyümölccsel vegyes egyéb nyerskosztos életmód) mellett időnként zavartalanul élhetne a hússal vegyes táplálkozás "élvezeteinek". Ez a vágya csak annak az embernek jelentkezhetik, aki még tartósan nem folytatta a gyümölcs alapú nyerstáplálkozást. A hús és egyéb főtt ételek reakciós kívánságainak feltétlenül ellent kell állni, mert áldozatul esése szervezetében ismét a húsmérgek mennyiségét szaporítaná, melyeknek az a tulajdonságuk, hogy azonnal megülepszenek.

A kielégített kívánságot követi a második, majd harmadik, míg az áldozat észreveszi magát, hogy rövid időn belül ismét rabjává válik szenvedélyének. A nikotin méreg is ép úgy követeli a visszapótlást, míg a szervezet nyomait tartalmazza.

Ha a gyümölcsevő embernek négy-öt fajta hazai és néhány édes vagy csontáros gyümölcs áll rendelkezésére, nagyobb változatosságra nincs szüksége. A törvény ismerete mellett a változatosságot életműködésünkbe más úton hozzuk létre.

A tiszta gyümölcstáplálkozás gyakorlati kivitelére csak életművészek vállalkozhatnak. Ilyen magasabbrendű kísérletek színterévé életműködését minden kontárnak felavatnia nem szabad, csak lesoványodása és tudatlanságában ide-oda kapkodása lenne a következmény.

Tiszta gyümölcstáplálkozásra olyan emberek vállalkozhatnak, akik tanításaimat összhangba tudják hozni életműködésükkel oly módon, hogy annak tökéletesedésére irányuló fejlődése a tiszta gyümölcsétkezésük első napjától kezdődőleg élet és munkaképességük, valamint munkakedvük is fejlődésre irányulva a kibontakozás útjára juthasson.

Ha az itt elmondott eredmények a tiszta gyümölcs táplálkozás első két hetében még kibontakozásnak nem indulnak, a tanítványnak további idevágó kísérleteit abba kell hagynia, mert sem tudása, sem gyakorlata nincs még azon a fokon, hogy a fent vázolt eredmények bekövetkezzenek.

Ekkor vissza kell térnie az általános szezonszerinti nyerskosztra. A több energiát adó tápanyagok felhasználása mellett ismeretei további kiegészítésére törekedve fejlődését az időre kell bíznia. Szemelőtt kell tartania főként azt, hogy eredményei e téren ideje kihasználása révén jöhetnek.

Teljes vagy kevés gyümölccsel eszközölt tápmegvonások az ember elemátalakító képességét előhozzák, sőt erősítik is. Éveken át folytatott böjtkísérleteim segítségével ezt a képességet bizonyos fokig sikerült kifejlesztenem.

Az átalakító képességet az emberi életműködésnek megfelelő szervezetbeli állapot mellett oda lehet fokozni, hogy egy három-négy napos teljes böjt után a megevett alma vagy füge, miként a tojás csirkévé, vérré alakulva teljes egészében hasonítható át.

Hogy valaki tökéletes gyümölcsevővé válhassék, ahhoz könyveim tanításainak fokozati megvalósítása alapján hozzá kell fejlődnie és ez olyan esetben, mikor született szervezeti tulajdonságain alapuló magasabb képességei, sejthalmazainak rugalmassága és ifjúsága, nemes szerveinek jósága már nincsenek, vagy még nincsenek jelen, ez csak fokozatosan tökéletesített táplálkozása alapján lehetséges, mely időfolytán az egyén fejlődését is lehetővé teheti.

A már ruináltabb egyéneknek a legnagyobb mértékletesség betartása és sok mozgás mellett csak a fokozatos áttérés terére lehet lépniök és ott érzékszerveik irányítása révén kell kiküzdeniök eredményeiket, mert míg az ember mozgásai és életképessége annyira jelen van, hogy naponta valamit fizikailag és szellemileg foglalkozni is tud, regenerációja, tehát fokozatos újjáalakulása szervezetének legruináltabb stádiumából is tökéletesen lehetséges.

Ha simaarcú, rugalmas izomzatú üde ifjak vagy életerőikben még kevéssé befolyásolt középkorú egyének kísérleteik révén tapasztalják, hogy szervezetük a gyümölcstáplálkozás elfogadására alkalmas, elfogadhatják, mint a már idézett berlini Scheiler is, de a Mester könyveinek tanulása és összefüggő természettudományi műveltségük megszerzése révén feltétlenül tudásuk kiegészítésére kell törekedniük, mert ellenesetben az úton megmaradásuk lehetetlenség.

Szervezetük jó felvevő és átalakító képessége hiába van jelen, megfelelő tudás nélkül idővel mindenképpen el kell bukniuk. Az igazság útján fejlődő egyén természetéhez tartozó tulajdonsága a megfelelő tudás.

Boldog csak az lehet, aki cselekszi a törvényt és aki éhezi és szomjazza az igazságot.

Aki agya tokját és fizikai képességeit akármi csekély erőtől feszülni érzi, szedje össze magát a könyvemben magyarázott tevékenységre, kitartása a győzelmet és sikert feltétlenül meghozza.

Ahogy a fizikum, vagyis az anatómiai izomcsoportok tervszerű és szisztematikus edzése úgy izomgyarapodást, mint erőnövekedést is eredményez, ha az ember napi mozgásainak pontos végzése mellett tanulási gyakorlatait is folytatja és azok egyszeri elhagyásától is óvakodva, gyakorlataiban gondolatkoncentrációs kitartást is tanúsít, úgy türelmének, mint akarásának fokról fokra a fejlődése útjára kell jönnie.

Haladó ember csak meztelenül alhatik. A meztelenül alvás a szervezetet fokozottabb hőkifejtésre sarkalja, mi ismét az ember regenerációjának gyorsabb kibontakozását eredményezi.

Legnagyobb regeneráló ereje a tápmegvonások folyamán a szabadtermészetben végzett mozgásoknak van.

Ha követésünk alatt életünk feltételeit hézagosan vagy nem tökéletesen teremtjük elő, az élet, vagy az igazság útjára nem juthatunk fel.

Ismertem néhány a természetellenes életmód romboló hatásaként 60-70 éves korukban majdnem élve rothadásnak indult embert, kik jóságban, igazságosságban mindenki számára példa gyanánt szolgálhattak volna. Többen tanításaim egyedülvaló igazságát is elismerték, a megvalósításhoz azonban elegendő erővel már nem rendelkeztek.

Értelme az, hogy általában akaró energiáink teljességének és erejének időszakában kell magunkat elhatároznunk a radikális átalakulásra, mert ha azt a maga idejében elmulasztjuk, a mindinkább felülkerekedő rossz annyira hatalmába keríti testünket, hogy végzetes szokásaink fölött többé diadalmaskodni nem bírunk és bekövetkezik a halál.

Ahol azonban az egyénben a szükséges jó feltételek megfelelő mértékben vannak jelen, az átalakulási energiák minden életkorban győzedelmeskednek. A körülöttünk tülekedő tömegek közt fehér hollónál is ritkább az ilyen ember.

A fejlődésre képesebb magasabbfokúak azoknak soraiból kerül ki, akik nem látnak és mégis hisznek. Ezek a Mester gondolataiba vagy írásaiba kapaszkodva szereznek direkte értesülést az igazságról.

Az ember tökéletesedésre irányuló megfakadása is csak akkor mehet végbe, ha egyénisége a szükséges feltételeket tartalmazza. A tökéletesedésre törekvő egyénnek a szükséges alapképességek birtokában kell lennie.

Az ember vérműködése egész szervezetét áthatja, tehát elárasztja az összes sejteket. Mivel testünk minden része, úgy izomcsoportozataink, sőt csontozataink is különféle formájú és természetű sejtekből állnak, vérkeringésünk sejthalmozódásaink összes régióját uralja.

Szervezetünk életelemét véranyagunk képezi.

Amikor Erdély egyik városában megtartott személyes előadásom hatásaként a reformtáplálkozásra százan azonnal rátértek. Megelégedéssel vették tudomásul, hogy zsír és hús nélkül jól meg lehet élni, hogy pár napos tápmegvonások mindig használnak az embernek, hogy kenyér és hagyma mellett 200 év is elérhető, sőt az egyén erejét is megőrizheti, mint Zaró aga.

Mit spórolhatnának, -gondolta egyik-másik, hisz a mozgás tökéletesít és pénzt hoz a házhoz, tudni illik az munka. Ráadásul gyümölcs és szárazpuliszka, vagy tej-kenyér mellett az egészség is megmarad. Doktorra nem megy ki több pénz a háztól. A tejivás gondolatát azonban rögtön elvetik, mert a tejet drága pénzen lehet kapni, mit a bankba lehet hordani. Ezután számításokat eszközöltek, hogy lehetne jobban kijönni: ha a disznót meghizlalják és eladják, vagy azt a sok kukoricát és krumplit, amit egy vagy két ilyen állat naponta megeszik eladják.

Pár percnyi szorzási és összeadási gyakorlat keretében rájöttek, hogy két disznó táplálékának negyedével is beéri az egész család, a többi eladható. Azután eddig a kutya és macska is túl sokat kapott, noha épérzékű ember udvaraikon ezen állatokat az éhségtől eddig csak tántorogni látta, de szerintük, mint bicsérdistáknak ezeknek is kevesebbet kell enniük.

Találtam a fösvénység néhány díszpéldányára a magyarok közt is, -ezek is saját egyéni világukhoz törekszenek alkalmazni az igazságot, ha a Mester révén értesülnek róla.
Az igazságnak pedig az a sajátsága, hogy hozzá csak alkalmazkodni lehet. Őt az ember alsófokú tulajdonságai szolgálatába nem kényszerítheti. Ha az egyén megértése csak ennyire terjedhet, több-kevesebb idő múlva selejteződése a következmény.

Miként a nap szórja az ő sugarait igazakra, hamisakra egyaránt, az igazság útján járó ember is minden jónak forrása és elmaradott embertársait is ezen érzelmeitől áthatva kell felkeresnie.

Kik az igazságról fel nem világosíthatók, azoknak más irányú, de mindenkor kielégítő válaszokat adunk: -Így kell élnünk, mert ehhez szoktunk, nem tudunk másképp. -...Hát én is így vagyok ezzel a fene növényevéssel. Megszoktam. Beteg volnék, ha mást ennék, ezt pedig nem kívánhatja senki.

A csökönyösök előtt a mi fejlődésünkről nem beszélünk, előttük úgy a családunkban vagy máshol is a természetesség révén elérhetett gyógyítási sikereinkről is hallgatunk, mert az őket eltöltő irigységük alapján tanításaink ellenségeinkké tenné őket, és minek ez?

Úgy kell viselkednie, hogy embertársai nyugalmát, békéjét és önérzetét ne zavarja.

A mai ember legnagyobb rabszolgatartója, a gyomor őfelsége ellen hirdet harcot, ezzel riadalmat vált ki a gyomor hősei sorából.

A hervadhatatlan élet és gyűretlen, örök egészség prófétája.

Rájöttem, hogy a 900-as év után lezajlott atlétikai versenyeken következetesen azok győznek, akik csak a természet nyújtotta nyers források felhasználásából táplálkoznak. Ezután erre a térre vittem át kutatásaimat, sűrű tápmegvonási kísérleteket végeztem magamon és tökéletesen megszabadultam a betegségeimtől.

A meghűlés iránt csak a terhelt szervezetek reagálnak, mivel organizmusuk nem tűri magában az idegen anyagot, ezek kiküszöbölésére irányuló tevékenysége állandóan ébren van és így minden hőcsökkenést felhasznál az idegen anyagok kicsapolására.

Az étkezés alapszabálya az ételek erős megrágása, főleg pedig a kevés evés. Jelszó: azzal használsz magadnak a legtöbbet, amit nem eszel meg.

Legkisebb gyermekünk pedig, kinek születése előtt a gyermek anyja 8 hónapi gyümölcskoszton élt, jóformán teljesen fájdalom nélkül született.

Abban a harcban, amelyet a létért vívunk, különösen zsarnoki hatalomra tett szert a gyomor. Mint egy nagy óceánjáró kazánja nyeri verejtékes munkánk gyümölcsét és minden tülekedés, ármány, egymást tipró versengés csak érte történik, mintha valami mesebeli szépséges királyleány volna.

És harcot hirdet a gyomor ellen, amely évszázadok útján elfoglalta az ész, a szív és a lélek helyét az ember küldetésében.

Tanaimért az életemmel vállalok kezességet, és főbe lövöm magamat, ha a tanításaim pontos követése nem hozza meg a kívánt eredményt.

Hónapok óta figyeljük, hogy az emberiség görcsösen megépített tudományának falai mint omlanak össze Bicsérdy Béla félelmetes logikája előtt..

Évezredes tévedések áldozatai vagyunk. Az emberiség nagy tudósai bomlott idegzetükkel és megfertőzött vérükkel „teremtettek” teóriákat és ezeknek az emberiség testorgazmusának elfajult, degenerált talajából röppentek ki azok a fonák eszmék, amelyek a kétségbeesés szélére taszították az emberiséget.

A koplalás a legradikálisabb, legbiztosabb gyógyszer minden betegség ellen és minden orvosi vagy más mesterkedés nélkül megfiatalít.

Bölcseleti rendszeremet nem értette meg. Kiszáradt agyvelejű statisztikusokkal vagy közgazdászokkal ez nem egyszer esik meg.

A haladni vágyó ember életét csak az ő életműködési folyamatainak teljes ismerete mellett tarthatja fenn és tökéletesítheti.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
0 # GyógyEgér 2013-03-01 13:08
A nyers étkezés oké. A hosszú élet oké. Az egészség oké.
Az örök élet nem oké, amíg nem bizonyítja valaki. Még Bicsérdynek sem sikerült egyelőre.
Én még a koplalással sem értenék egyet, egy kivételtől eltekintve: Amikor valaki brutálisan túlsúlyos. Egyébként veszélyes és fölösleges.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+3 # csaba 2013-08-24 18:46
gyógyegér, rossz a gondolkodásod a koplalásról. valószínűleg soha nem csináltad még, vagy nagyobb tapasztalatod nem volt benne soha.. én jómagam 1 hónapon belüli 2szer 1 hét böjt után éreztem magam annyira jól, mint azelőtt soha, megéreztem hogy milyen valóban ÉLNI, nem csak létezni..
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
-1 # celtic 2013-03-03 06:19
Bicsérdy személye és munkássága elég megosztó volt szerintem régen és ma is.A böjt amit alkalmazott dicséretes volt valóban.Azonban hatásai és az elmélet kicsit hibás és idejétmúlt.Több kutatás is bizonyitotta ma már hogy a mai betegségek 70% civilizációs betegség aminek a hátterében a szénhidrát áll./kenyér,péksütem ény,cukor stb/Ha kevesebb szénhidrátot fogyaszt az ember a hiányzó rostokat valóban gyümölcsből és zöldségből tudja pótolni az emberi szervezet.Ez eddig oké.Azonban a fehérje létfontosságú az emberi szervezet számára aminek a legjobb forrása fehér húsok és halak.Jézus nem véletlenül fogyasztott halat és böjtölései idején sáskát és mézet.A hal a legjobb fehérje forrás és tele van halolajjal.A sáska proteinnal.A méz energiát ad.Akit érdekel a téma elolvashatja az esszénusok életét.Lehet persze zöldségen és gyümölcsökön is élni,de ez már egy magasabb tudat állapotú embert igényel.A tej hasznosságával is vitatkoznék.A tej olyan agyagokat tartalmaz amivel az emberi szervezet/gyomor/ nem tud mit kezdeni.Valóban vannak benne vitaminok de korántsem annyi amennyit neki tulajdonítanak.Továbbá a tej és a gabona félék akkor lettek az ember alapvető táplálékai amikor letelepedett és megkezdődött a városias lét és szükség volt stabil állandó élelmiszer utánpótlásra a vadászat helyett.Na innentől kezdődtek a bajok amik a jelenlegi gén módositott állatokkal és nővényekkel a napjainkban. csúcsosodik ki.Én szerintem a mai táplálkozás alapja 60% zöldség,gyümölc s 30% sovány igazi fehér hús!Nem génkezelt szabadban fűvön nevelt állatok húsáról beszélek.Sok hal. És 10% magvak/dió.mogyoró mandula stb
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # csaba 2013-08-24 18:57
celtic, jézusról sehol nem találod a bibliában, hogy böjtölése alatt sáskát és mézet fogyasztott, mert nem is vett magához semmit, akárcsak mózes a 40 napja alatt.. esetleg kavarod keresztelő jánossal, de a méz-sáska fogyasztása neki sem a böjt idejére vonatkozik. amikor valaki eszik vmit, az már nem böjt, hanem esetleg diéta... ne kavarjuk a böjt fogalmát, csak mert a katolikus egyház a szónak egy újfajta értelmezést adott... az étkezésről szóló nézeteidhez ajánlom a figyelmedbe az elmúlt években magyaro-on is megjelent nyerskosztos könyveket. pl. 80/10/10, vagy a nyers étel csodája. elolvasásuk után valszi változik a véleményed..
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!