fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Egészség

Testsúlyos edzésnek hívják azt a mozgásformát, amelynél kizárólag saját súlyával erősít a sportoló. Az efféle edzések rendszerét bizonyos Paul "Coach" Wade fejlesztette ki a sitten, az egyszerű, mégis rendkívül hatásos módszer Magyarországon is egyre népszerűbb. Az egyik legismertebb itthoni képviselője, a 20 éves Jay pár éve még elhízott kamasz volt.

 

false

 

Magyar Narancs: Miért hívnak Jaynek?

Jay: Sportberkekben és főleg a netes oldal miatt inkább ezen a néven ismernek, így ha nem gond, az eredeti nevem, a Tar Gabi helyett maradjon inkább a Jay a megszólításom. Egyesek szerint rendkívül hasonlítok a Jay és Néma Bob című film szőke főszereplőjére, ráadásul bírom is ezt a figurát.

MN: Hogyan ismerted meg a fegyencedzést?

J: Mezőkeresztesről származom, ami egy apró város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Alapvetően lusta gyerek voltam, leginkább a Diablo II. nevű játék és az evés kombinációja kötött le. 17 éves koromra sikerült 93 kilósra híznom, iszonyatosan gátlásos lettem. Undorodva néztem a tükörbe. Bár voltak ismerőseim és barátaim, valósággal elszigetelődtem a külvilágtól. Ahogy az lenni szokott, megtetszett egy lány. De nagyon. Tetszeni akart

am neki, így erőt vettem magamon, és eldöntöttem, hogyan akarok élni és kinézni. Összefogtam a legjobb barátaimmal, és a Rocky filmek hatására elkezdtünk edzegetni otthon. A legelején szinte semmilyen rendszert nem vittünk az edzésekbe, mindent nyomtunk, ami eszünkbe jutott. Fekvőtámasz, felülések, boksz, húzódzkodás, persze én voltam a legbénább... Nem sokkal később a YouTube-on találtunk rá az első street workout felvételekre. Ez saját testsúlyos edzést és tornagyakorlatokat jelent a szabadban, általában játszótereken vagy parkokban, korlátokon, nyújtókon és a talajon művelik. "Hannibal For King" videója volt az első, amit megnéztünk, és teljesen elámultunk. Elképesztően hatott rám, amiket művel a testével... Megtartja magát a talajjal párhuzamosan - pusztán a karja és a törzse brutális erejével -, felhúzza és kitolja magát olyan könnyedséggel, mintha nem hatna rá a gravitáció. Fejembe vettem, hogy mindezt én is tudni akarom. Nem sokkal később megtaláltuk a neten a műfaj klasszikusát, Paul Wade Fegyencedzés 1 című kötetét. Őrület volt. Végre nem csak összevissza szöszmötölünk.

 

MN: Mi érintett meg a rendszerben?

J: Egyrészt, hogy otthon, egyedül, mindenféle edzőtermek meg méregdrága bérletek és eszközök nélkül is garantált a fejlődés! Másrészt a fegyencedzés több mint sport: olyan szubkultúra és életérzés, ami nagyon bejön a fiataloknak, underground jellege van. Amikor egyetlen este alatt elolvastam az angol könyvet, nagyon izgatott lettem. Leginkább az talált be, hogy megláttam benne a rendszert és a fejlődés lehetőségét: ugyanis a gyakorlatok összevisszasága helyett az alapoktól, lépésről lépésre építi fel a gyakorlatokat, míg végül képes leszel az ún. mesterlépésre. Végigvezet az alapszintű gyakorlatoktól a valóságos tornászmutatványokig. A fekvőtámaszt például úgy kezded el, hogy álló helyzetben a falnak dőlsz, és a falra nehézkedve nyomod ki a testsúlyod. Innen jutsz majd el egy idő múlva az egykezes fekvőtámaszig, ami az egyik mesterlépés. Azt is nagyon szeretem, hogy itt nincsenek kifogások: nem mentegetőzhetsz azzal, hogy nagyon gyenge vagy akár túlsúlyos vagy, hiszen az alapvető gyakorlatokat akár betegek vagy fizikai nehézségekkel küzdők is képesek teljesíteni.

MN: Mi a különbség a fegyencedzés és a street workout között?

J: Míg a fegyencedzés magányos műfaj, a street workoutot inkább csapatba verődve műveljük. Budapesten a legkomolyabb csoportok a Városligetben edzenek, továbbá a Petőfi híd lábánál - a Goldmann György téren tavaly októberben saját "játszóteret" avattunk fel.

MN: Melyik korosztály körében a legnépszerűbb a street workout?

J: Leginkább a 13-40 közötti férfiakat és a 18-40 éves nőket izgatja a dolog, de vannak kivételek: csoportunk egyik ikonja, Ernő bá' - akit csak öreg Rockynak hívunk - már túl van a hatvanon, ám irigylésre méltó erejével és testével sokaknak példaképe. Egyébként egy debreceni sportoló, Póvik Imi keresett meg a Facebookon: megtisztelném, ha belépnék a csoportjába, amely akkor 12 tagot számlált. Megalapítottuk a Fegyencedzés csoportot, ami mára 13 ezer tagot tart számon, a személyes oldalamnak pedig 3300 követője van. Ugyanakkor a lányokat is egyre jobban érdekli! Metálozott Angelocska önálló csoportot és közösséget működtet, hatalmas sikerrel. Közel 1400 lelkes nőt számlál a csoport, ez fantasztikus. Nagyon jó, hogy a lányok is megtalálták ezt az edzésformát.

MN: Milyen kérdésekkel találkozol az edzést illetően?

J: Furcsák az emberek. Nekem írogatnak a Facebookon, hogy kifogásokat keressenek önmaguk előtt, miért nem kezdtek még edzeni. Havonta ír például egy nagyon aranyos katolikus pap bácsi Egerből, hogy most nagyon edzeni fog, aztán meg, hogy nagyon elment a kedve. Edzéstervet naponta legalább öten kérnek, de előfordult már, hogy tizenkét levelet kaptam egy nap. Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy az edzésterv megírásához minden tényezőt számításba kell venni, így csak egyedi, személyre szabott programmal tudok segíteni, mert az nem úgy működik, hogy 10 fekvőtámasz, 20 felülés mindennap. Szerencsére egyre kevesebben kérdezik, hogy a helyi fogyás miként lehetséges, mert köztudottan sehogy. Amikor elkezdtem a sportot, azt is elhatároztam, hogy nem eszem többé szemetet. Hiszek abban, hogy az vagy, amit megeszel. Éppen ezért kizárólag azt az ételt fogyasztom el, amit én készítek el, én főzök meg, tudom, honnan van, és pontosan mi van benne.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!