fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Egészség

milk

 

Az előző részben Gandhi életével és életszemléletével ismerkedtünk meg, most a mélyére ásunk a dolgoknak. Ahogy ígértem, a természetgyógyászat szemszögéből megvizsgáljuk a tanításait, így hát kezdjük is el.

GANDHI ÉLETE ÉS TANÍTÁSAI 1.

Gondolom, felmerült bennetek a kérdés, hogy miért is írok Gandhiról. Hogy jön a képbe? Nagyon egyszerű: a tejről gyűjtöttem anyagot, és megakadt a szemem Gandhi egyik idézetén. Ikrek lévén elkezdtem beleásni magam Gandhi nézeteinek kutatásába (nem szoktam ám eltérni a tárgytól), és egy halom – ma is aktuális – kincsre bukkantam, amelyeket összegezve ebben a blogsorozatban, átadok Nektek (antalvali.com).

A tej

Ebben a részben egy rendkívül megosztó témát veszünk elő. Megvizsgáljuk a tejről alkotott nézeteket egy kicsit más oldalról.

“Puszta babona a tej értékéről vallott nézet, de annyira meggyökeresedett, hogy szinte lehetetlen megingatni.” Ezt nem más vallotta, mint Gandhi a Guide to Health című könyvében.

Rengeteg család reggelije mellett elengedhetetlen egy bögre tejecske, uzsonnára kakaó, majd este ismét egy pohár tej, hogy hamarabb érkezzen az álommanó.

“Tényleg ennyire egészséges lenne? Az a hit, hogy a tej “élet, erő egészség”, vagyis az egészséges étel prototípusa, olyan mélyen gyökerezik a tudatunkban, hogy már a kérdés önmagában is valóságos merénylet. Ha az anyukák, a nagymamák, a gyerek- és háziorvosok állandó figyelmeztetéseit elengednénk a fülünk mellett, a tévéreklámok akkor is azt sulykolják, hogy a tejfogyasztás egészséges: a hegyoldalban jól ápolt tehenek békésen legelésznek, majd snitt, és egy szépen megterített asztalt látunk – színültig telt tejes kancsóval.

Számos helyről kapunk jelzéseket, melyek egy irányba mutatnak: A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás nem természetes. Az ember az egyetlen olyan emlős, aki felnőtt korában is tejet fogyaszt, ráadásul más emlősfaj tejét!” (Dr. Filippo Ongaro: Úgy egyél, hogy jól legyél)

Lássunk egy röpke összehasonlítást. Minden tej összetétele fajspecifikus. A természet pontosan úgy alkotta meg, hogy az adott faj fejlődési ütemének, testösszetételének legmegfelelőbb legyen.

Összetevők  Anyatej   Tehéntej Kecsketej
Fehérje (g/dl)  1,2  3,4 3,6
Kálcium (md/dl)  25 120  140
Vas (µg/dl)  0,5 0,1  0,2
C-vitamin (µg/dl)  3,5  1,0  1,0

Mint minden nőstény emlős (az embert is beleértve), a tehén is tejet választ ki a kicsinye táplálására. Ennek a zsír- és hormondús (közel hatvan féle hormon és növekedési faktor) anyagnak az a célja, hogy a kisborjút egy év alatt közel 317 kg-ra hízlalja, ezért a tehéntej és a kecsketej kb. három-négyszer annyi fehérjét és kálciumot tartalmaz, mint az anyatej. A borjú fejlődési üteme lényegesen gyorsabb, mint az emberi csecsemőé, akinek viszont szüksége van vasra és C-vitaminra, ami a tehén- és kecsketejben nem található elegendő mennyiségben.

A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (pl. kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában. A legtöbb emberben három éves kor után nem termelődik rennin és laktáz. Tehát a tej és tejtermékek emésztése felnőtt korban, a megfelelő enzimek hiánya miatt eleve tökéletlen! Ugyanezt Gandhi is írja a könyvében, amely – ahogy írtam – 1921-ben jelent meg!

A laktózra érzékeny emberek száma meglepően magas:

 • az ázsiaiak 95%-a;
 • az afro-karibiak 75%-a;
 • a dél-európaiak 50%-a;
 • az észak-európaiak 10%-a.

Az észak-európaiak alacsony száma azzal magyarázható, hogy a szarvasmarhatartást és a tejivást először ők vezették be, így ők az egyetlenek, akiknek volt idejük hozzászokni ehhez a táplálékhoz.

Allergia, betegségek

Sok ember allergiás a tejfehérjére. Nem ritka, hogy az allergia és más ételintolerancia olyan tüneteket okoz, amelyekről nem is gyanítanánk, hogy köze van a táplálkozáshoz. Ilyenek például a migrén, a pattanások, vagy az ekcéma. Ezeket gyakran tüneti gyógyszerekkel kezelik, amelyek a tartós alkalmazás során hatástalanná válnak. Normálisnak tartjuk, ha tejet, sajtot, joghurtot fogyasztunk, és betegesnek gondoljuk, ha valaki ezekre érzékeny vagy allergiás. Pedig épp az ellenkezője az igaz: az a normális, ha a szervezetünk nem tűri jól a tejtermékeket, és az a ritka, ha valakinek semmilyen panaszt sem okoz.

Vizsgáljuk meg, hogy milyen anyagok kerülnek a tejbe, és milyen hatással vannak ránk:

 • női nemi hormonok, pajzsmirigyhormonok -> hormonháztartás felborulása;
 • rendszeres antibiotikum kezelés -> bekerül az emberi szervezetbe, antibiotikum-rezisztens baktériumok (tehénben+emberben);
 • sok esetben kadmium, ólom (talajból) -> vese-, artériabetegségek, krónikus ólommérgezés;
 • radioaktív bomlástermékek;
 • stroncium 90: hasonlóképpen viselkedik, mint a kálcium -> a szervezet a csontokba juttatja el -> csontrák;
 •  jód 131 -> pajzsmirigyben rákos folyamatok;
 • növényvédőszerek -> rákos folyamatok;
 • aflatoxin -> rákos folyamatok;
 • rovarirtó szerek (DDT, dioxin, atrazin) -> emberi zsírszövetekben halmozódnak fel -> pl. mellrák.

Ráadásul a tehéntelepeken a tehenek folyamatosan vemhesek. Az elfogyasztott tejük által a magas ösztrogénszint az emberi szervezetben petefészekrákhoz vezethet.

Nem túl bíztató, igaz? Ráadásul a rossz hírek közé tartozik az is, hogy a pasztörizálás nem oldja meg ezt a problémát, ezek az anyagok utána is bennmaradnak a tejben, “csupán” a maradék hasznos anyagot is kiirtottuk pasztörizálás során: az enzimeket, vitaminokat.

Ráadásul arról még nem is beszéltünk, hogy a tehéntelepeken tartott állatok zöme nem is lát igazi napfényt egész életében, hogy milyen körülmények között léteznek stb., és itt ismét eljutottunk az emberi önzőség határtalanságáig. Ez azonban egy külön cikk tárgya lehetne, erről nem írok többet, viszont el kellene gondolkodnunk azon, hogy valóban szükséges-e állatok millióinak (?!) szenvedését okoznunk.

Kálcium, meszesedés, csontritkulás

Térjünk át a kálcium kérdésre. Azt mindannyian tudjuk, hogy a tej gazdag kálciumforrás. A média kellőképpen hangsúlyozza, mennyire fontos a csontozatunk érdekében, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk tejtermékekből. De vajon ebben mennyi az igazság?

A tej valóban tartalmaz kálciumot, nem kis mennyiségben, viszont nem tud hasznosulni az emberi szervezetben, így lerakódik a csontokra, érfalakra, csigolyák közé, ezzel meszesedést okozva. Ehhez jön még hozzá, hogy túl sok állati eredetű terméket fogyasztunk manapság, amely savas közeget eredményez, ezt tudjuk. És mi következik ebből? A szervezetnek semlegesítenie kell ezt az eltolódott állapotot, ehhez kálciumot áramoltat ki a csontokból, azaz csontritkulás alakul ki. A statisztikák szerint az amerikai nők fogyasztják a legtöbb tejet a világon, és a körükben a legmagasabb a csontritkulás előfordulása! Ezek alapján is még a médiának kellene igazat adnunk?

Számos tanulmány bizonyította a fent említetteket. Nézzünk meg egy párat!

Dr. Williams Ellis: 52 éven át tanulmányozta a tej és tejtermékek hatásait az emberi szervezetre:

 • bizonyította az összefüggést a tej fogyasztása és a színinfarktus, érelmeszesedés, elhízás, migrénes fejfájás, allergiák többsége, rossz felszívódás, idült fáradtság közt;

Dr. Alan Gaby: biokémikus, orvos, az Amerikai Holisztikus Orvosi Egyesület elnöke:

 • összefüggésbe hozta a tejfogyasztással: kólika, bélgyulladás, véres hasmenés, vészes vérszegénység, tüdőasztma, Crohn-betegség, ízületi panaszok, migrénes fejfájás, krónikus fáradékonyság, sclerosis multiplex betegségeket;

Dr. Norman Walker: több mint 50 éven át tanulmányozta a tejproblémákat; saját megfigyelései alapján állította össze (nyers, növényi) étrendjét (116 évig élt):

 • azt állította, hogy a kazein a pajzsmirigy betegségek kialakulásában az egyik leglényegesebb tényező;
 • kimutatta, hogy a tejtermékekben mindig található legalább nyomokban penicillin vagy más antibiotikus hatású gyógyszer maradványai.

Nguyen Tuan, Garvan Orvosi Kutatóintézet (Sydney):

 • 105, különféle vietnami buddhista kolostorokban élő, szigorúan vegán táplálkozású szerzetesnőt tanulmányozott (legidősebb 85 év): senkinek sem volt csontritkulása;

Sherman, Yale Egyetem, 1920:

 • a legtöbb csonttörés oka: magas állati fehérje-fogyasztás.

Yale Egyetem Orvostudományi Karának tudósai, 1992 (16 ország, 34 különálló vizsgálat, 50+ nők):

 • a csonttörések 70%-a magas állati fehérje-fogyasztással áll összefüggésben;

72 év eltelt, ugyanazt az eredményt kapták, ennek ellenére ma még mindig az a tévhit él, hogy a tej szükséges a csontok egészségéért!

“Igen, a tej jót tesz a testednek – ha te egy borjú vagy.” (Woody Harrelson)

Dr. John McDougall: Hawaii Orvosi Egyetem professzora, szakterülete: állati eredetű termékek és az emberi egészség kölcsönhatásai – a témával foglalkozó tudósok közül a legnagyobb élő szaktekintély:

 • “Táplálkozási nyelven a tejtermékek “folyékony húsok” – de rosszabbak, mert az emberek isznak tejet, esznek sajtot, ártatlanul, hiszen azt gondolják: “a tejtől törhetetlen csontjaim lesznek, segít lefogyni vagy olyan puha bőröm lesz, mint a babának”. A kálciumról kialakult rögeszmét a tejtermékipar találta ki, a tejtermékek eladásából fakadó igyekezetük miatt; és amelyek valójában a fő okai több mint egy milliárd ember szenvedésének és halálának évente a Földön – túlsúly, szívbetegségek, agyvérzés, ízületi gyulladás és cukorbetegség miatt. [...] A természet olyan hatékonyan csomagolta be az ételeit, hogy növényi étrenden kálciumhiány következtében kialakuló betegség szinte lehetetlen.”
 • “Az összes ásványi anyag, a kálciumot is beleértve, eredetileg a földből származik, és a növényeken keresztül jut be az állatokba. [...] Az ember és a növény közötti kapcsolat olyan jól működik, hogy még soha nem jelentett senki növényi étrenden kálciumhiányból adódó betegségről. Hogy még világosabbá tegyem: a növényi étrend elegendő ahhoz, hogy kielégítse a fejlődő gyerek és a már felnőtt ember szükségleteit (kivétel: csecsemő – anyatej). [...] A legkomolyabb hiba, amit ember elkövethet, ha abban hisz, hogy a tehén teje “jó” és szükséges kálciumforrás. A szívinfarktus, rák, 2-es típusú cukorbetegség, ízületi gyulladás és fertőző betegségek csak néhány példa a más állatfajok tejének fogyasztásából adódó következményekre.”

A tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, hiszen nem természetes táplálék nekünk. Ha azonban arra várunk, hogy a telekommunikációs eszközök holnaptól ezzel a “felfedezéssel” lesznek tele, csalódni fogunk. A saját egészségünk csakis a saját magunk érdeke, a médiáé nem.

Az, hogy Gandhi tanácsát megfogadjuk-e, egyedül a mi elhatározásunk. Egy találó idézetével köszönök el:

 • “Sokkal nehezebb legyőzni a láthatatlan szenvedélyeket, mint fegyverrel meghódítani a látható világot.”

      

Forrás: antalvali.com


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!