fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Egészség

Lakoón_szoborcsoportMint ahogy a neve is tükrözi, Ógörög elnevezésről van szó, a Kallos (szép) és a Sthénos (erő) szavakból tevődik össze, de magyarul annyit jelent, hogy saját testsúlyos edzés.

Sokan arra gondolnak, hogy egyszerű fekvőtámaszokról, guggolásokról és felülésekről van szó, amiket már általános iskola alsó tagozatában oktatnak. Ez igaz is, viszont nem több az alapoknál.

Ez az edzésforma többet nyújthat nekünk, mint gondolnánk. Naphosszat sorolhatnám jótékony hatásait. Másfelől a funkcionális, bivalyerős izomzat mellett vonzó külsőre is szert tehetünk. Nem a fantázia szüleményei voltak az akkor készült szobrok és festmények testei.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért is van erre szükség? Hisz ott vannak a puccosabnál puccosabb edzőtermek, amiket a fitness ipar készséggel elad nekünk. Kérdem én, miért költenénk olyan dologra, ami alapból ott van a kezünkben? A testünk és a saját erőnk.

Az edzőtermekben a súlyokkal való edzés nagy része koncentrált izommozgást követel meg, nem győzőm hangsúlyozni, hogy rossz, rossz, nagyon rossz. A test izomzata éppúgy összefüggő csoportot alkot, mint a belső szerveink, ha nem méregtelenít rendesen a májunk, pattanásosak leszünk (jobb esetben csak pattanásosak). Ha csak a testünk súlyát használjuk, akkor egyenletesen fogunk fejlődni.

Minél komplexebb gyakorlatokat tudunk végezni, annál robbanékonyabbak és mozgékonyabbak leszünk. Hisz a test összes izomzatának összhangban kell lennie. Ezekkel a gyakorlatokkal a reflexeink, egyensúlyunk egyaránt növelhető. Emellet az inasodás is megindul.

Hogy ez miért olyan fontos? Megelőzhetjük az egyik legnépszerűbb öregkori betegséget, az ízületi fájdalmakat, a porc letöréseket és az ízület kiugrását. A gyakorlatok végzése során fontos a teljes hajlítás, mert a porcokat így táplálhatjuk az ízületi folyadékon keresztül (pl. glükozamin felszívódása). Ugyanis a technikának köszönhetően az ízületet körülölelő inak és izmok megerősödnek, rugalmassá válnak.

De akinek jobban fekszik a XXI. századi puffasztott rizs, tehetetlen forma... 

 

body-building 

A képen pózoló bácsit hiába kérném meg egy szabályos egykezes húzódzkodásra, vagy hogy csináljon egy egylábas guggolást anélkül, hogy kiszakadjanak az inszalagjai, nem lenne képes rá.

A calisthenic nem tagadja meg a külső súlyok használatát, de felesleges, míg nem érünk el olyan szintet, ahol az összetett gyakorlatok játszi könnyedséggel mennek. Ha elérjük azt a szintet, akkor is kettlebellt, súlyos láncokat vagy súlymellényt használjunk.

Mindig találunk majd nehézséget a gyakorlatokban, ha kimérten, lassan, és csak izommunkából végezzük őket, mozdulatról mozdulatra. De erre később térünk ki.

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, fontos megjegyeznem, hogy mint minden sportnak vagy testépítésnek az alapja a táplálkozás. Nagyon ideillik a mondás: "Az vagy amit megeszel". A testépítés 70%-a a kaján múlik, és mindössze csak 30% a mozgás. A következő részekben erre részletesebben ki fogok térni.

Addig is, hagynék egy kis motivációt. 

 

calisthenic

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!