fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Gyógynövények

ojibwa2006 elején találkoztam először ezzel a teakeverékkel, és azonnal rabul ejtett nem csak a hatása, hanem a története is. A titkos teakeverék ősidőktől fogva a mai Kanada területén élő Ojibwa indiánok szent itala volt. A törzs testi-lelki gyógyítói észak-amerika gyógyfüveiből olyan orvosságot készítettek, „amely megtisztítja a testet, és ismét harmóniába hozza azt a Nagy Szellemmel”. Az ősi, eredeti teakeveréket a múlt század elején Rene Caisse kanadai nővér tette közismertté, aki később együtt dolgozott a híres Dr. Charles Brusch- sal, John F. Kennedy orvosával, akivel közösen tökéletesítették a receptúráját. Brusch volt az, aki a teakeverék újkori üldöztetése ellenére bátran kimondta: "Ez a tea rákgyógyító. Minden tanulmány róla, amit az Egyesült Államokban és Kanadában végeztek, alátámasztja ezt az állítást."

 

 

 

Tartalom:

Kik azok az ojibwa indiánok?

Az Ojibwa (vagy Ojibwe, Ojibway) indiánok alkották az egyik legnagyobb indián törzset Észak-Mexikóban. Ma két csoportban élnek: Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban. Kanadában az Első Nemzedék harmadik legnépesebb törzse a Cree és az Inuit után. Az USA-ban pedig a negyedik legnagyobbként szerepelnek. Az Ojibwák többsége történelmileg főként a Nagy Tavak körül táborozott, amit a franciák Sault Ste Marie-nak nevez, ezért e csoportot a Saulteurs nevet kapta. Egy másik csoportot pedig, akik a Mississagi folyó körül telepedett le Mississaugas-nak neveztek el.

Az Ojibwa indiánok száma az USA-ban közel meghaladja az 56.500 főt, Kanadában pedig körülbelül 80.000-re tehető a számuk. Ők voltak az elsők az indián törzsek közül, akik egyezségre jutottak a fehérekkel: 1745-ben még fegyvereket is fogadtak el a britektől, hogy legyőzzék a másik nagy indián törzset a dakotákat.

ojibwe_indianok

Honnan ered a nevük?

Ezek az indiánok egymás között Ojibwe-nek hívják magukat, de a világon az angolosított használatot ismerik inkább (Ojibwa, Ojibway). Ugyanakkor hívják őket Chippewa-ként is, ami szintén egy angolosított névváltozat. Az USA-ban inkább a Chippewa-t használják, Kanadában az Ojibwa ismertebb, de mindkét terminus létezik mindkét országban.

Az Ojibwe pontos jelentése nem ismert, de itt van néhány lehetséges megoldás

 • ojiibwabwe: „aki főz” – ez a kifejezés referál a tűz- és vízálló mokaszinukra. Néhány más értelmezés szerint pedig azokra a szertartásokra utal, amit ezek az indiánok végeztek az ellenségeik távoltartása érdekében
 • ozhibii’iwe: „akik lejegyzik a szertartásokat” – ez a szó utal a képírásra, a piktogramokra, amiket a szent rítusoknál használtak
 • ojiibwe: „aki mereven beszél” – ezt a nevet a Cree törzstől kaphatták, mivel nyelvük hangzásban jelentősen eltér.

Fontos tudni azt is, hogy ezek az indiánok pontosan ismerték a közelükben levő gyógyfüvek hatásait, így bármilyen betegséget meg tudtak vele gyógyítani: különböző főzeteket, teákat készítettek az egyes bajok ellen. A Canadian Essence tea is olyan füveket tartalmaz, melyeket ezek az indiánok is előszeretettel használnak immunerősítésre, tisztításra és gyógyításra.

Ki volt René Caisse?

rene_caisseRené Caisse (1888-1978) egy kanadai 11 gyermekes katolikus nagycsalád tagjaként nevelkedett, majd felnőttként teljesen a hivatásának szentelte magát: nővérként a rászorulók segítésének élt. Az általa tökéletesített teát több mint 5 évtizeden keresztül alkalmazva több ezer emberen segített úgy, hogy nem fogadott el pénzt a betegeitől. Mély hitében számára ez nem munka volt, hanem a Szeretet küldetése, Isten tervének megvalósítása. Ő maga is fogyasztotta a teát, 90 éves korában húnyt el. A kép nem sokkal halála előtt készült.

Az indián méregtelenítő tea újkori története

1922-ben, az akkor 33 éves René Caisse főnővérként dolgozott a Gondviselés Nővérei  kórházban, Kanada Haileybury városában. Egyik este megakadt a pillantása egy idősebb nőbetegen, akinek a mellén furcsa heget lehetett látni. A beteg hölgy elmesélte, hogy több mint 20 évvel azelőtt vándorolt ki Angliából Kanadába, hogy csatlakozzon férjéhez, aki Ontario északi részén ásványkincsek kutatásával foglalkozott. Táborhelyük az Ojibwa indiánok földjén állt.

Kevéssel ezután az asszony mellében kemény csomó keletkezett. Addigra összebarátkoztak az indiánok öreg gyógyítójával, aki azt mondta, van erre egy olyan gyógyír, amit még a Kegyes Ősapák hagyományoztak rájuk. „Szent ital ez, amely megtisztítja a testet, és ismét harmóniába hozza azt a Nagy Szellemmel”.

Az öreg indián kellemes ízű gyógyteát adott neki, amiből naponta kétszer kellett innia, egészen addig, amíg teste ismét „összhangba kerül a Nagy Szellemmel”. Az idős bennszülött a gyógytea elkészítésének titkait is elmondta az asszonynak.

René feljegyezte a betegétől hallott receptet, de valahogy csak 1924-ben, két évvel később adódott először alkalom, hogy ki is próbálhassa. Nagynénjénél gyógyíthatatlan gyomor- és májrákot állapítottak meg. René tisztában volt az ilyen esetekben várható tünetekkel, hiszen naponta ápolt szenvedő, agonizáló rákbetegeket. Jól ismerte az akkor legkorszerűbb rákkezelési módszert is, a rádiumkezelést. Ennek mellékhatása nemegyszer pokoli fájdalmakkal járó kínhalál volt. René megkérdezte nagynénje kezelőorvosát, dr. Fischert, hogy megpróbálkozhat-e az öreg indián teájával. Fischer doktor ugyan erősen kételkedett a főzet hatásában, de mivel bevallotta, hogy ebben a stádiumban már semmit sem tehet, hozzájárult a próbálkozáshoz.

Két hónapon át naponta alkalmazott teakúra hatására a nagynéni jobban lett. Olyannyira, hogy utána még húsz évet élt.

René borzasztó lelkes lett. 2 év kisérletezés után az eredeti 8 komponensű Ojibwa receptből Dr. Fischerrel kidolgozta a mai napig használatos összetételt: rebarbara, lósóskagyökér (birkasóska), bojtorjángyökér és amerikai mezei szil őrölt kérgének speciális arányban kialakított elegyét. Ekkortól használatos az Essiac név, mely René neve visszafelé olvasva.

Egyre több orvos hallott a meglepő eredményekről, s ezért reménytelen állapotú betegeiket elkezdték Renéhez küldözgetni. Egy 80 éves férfi például, J. Smith, arcán vérző, rosszindulatú daganattal jelentkezett. A kezelés megkezdése után 24 órával a tumor vérzése elállt, majd pár további kezelés nyomán a daganat mérete is csökkenésnek indult, s a beteg arcán éktelenkedő nagy lyukak feltöltődtek és begyógyultak.

A legelső döbbenetes eredmények után René teljesen beletemetkezett a rákos betegek kezelésébe. Föladta ápolónői állását, lakást bérelt és ott fogadta a betegeket. Naponta harmincnál is többen jelentkeztek nála, hosszú sorban várakozva ajtaja előtt. Nemsokára az egészségügyi hatóságok letartóztatási parancsot állítanak ki René ellen kuruzslás miatt, ám Caisse nővér sosem fogadott el pénzt a kezelésekért, így nem találnak támadási pontot. Elrendelik azonban, hogy csak orvosi diagnózissal igazolt gyógyíthatatlan eseteket kezelhet.

1934-ben Dr. A. F. Bastedo orvos Renéhez küldte kezelésre gyógyíthatatlan bélrákos betegét. Amikor a páciens meggyógyult, Bastedo doktort annyira lenyűgözte az eredmény, hogy rávette Bracebridge önkormányzatát, hogy egy szállodát bocsássanak René rendelkezésére, egy új rákklinika és rendelőintézet céljaira.

Idézet egy akkori lapból:

„A Dominion utca leginkább a közismert lourdes-i szentély csodaváró hangulatát idézi, ahol a bizalommal eltelt zarándokok egy új élet lehetőségét remélik meglelni. A környéken minden talpalatnyi hely foglalt, egymást érik a parkoló kocsik. A legkülönbözőbb származású és társadalmi helyzetű emberek itt egyenlőkként és türelmesen várnak sorukra, hogy bejuthassanak a piros téglás épületbe. Egyesek a maguk lábán érkeznek, másokat kísérőik hoznak és emelnek egyre feljebb a lépcsőn, ahogy lassan halad előre a hosszú emberkígyó.”

1937. végén petíció született. Több, mint tizenhétezer önkéntes aláíró követelte, hogy hivatalosan is szentesítsék René intézményét. Közben meghívták az Egyesült Államokba, hogy hajlandó-e harminc, reménytelen állapotú, önkéntesen jelentkező rákbetegen kipróbálni módszerét. Öt orvos felügyelné a kísérletet. René igent mondott, és másfél évig rendszeresen átjárt Chicagóba. A kísérletet felügyelők meghajoltak az eredmények láttán. Arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy „az Essiac-kezelés valóban meghosszabbítja a betegek életét, visszafejleszt daganatokat, és csillapítja a fájdalmat”.

rene_caisse

Számos, többnyire kétkedő orvos is látogatást tett René nővér intézetében. Tanulmányozták a klinikán folyó gyógyító munkát, kikérdezték a kezelés alatt álló betegeket. Az egyik legkétkedőbb orvos dr. Benjamin Guyett volt, a Torontói Egyetem anatómiaintézetének kurátora.  Idézet írásából:

„Legtöbb esetben a kezelés előrehaladtával a betegek meggyötört arca kisimult, és a fájdalom csökkent. Ez igencsak figyelemre méltó jel, hiszen a legtöbb tumoros betegnél nagyon nehéz azt uralni. Egyértelmű rákbetegek eseteit megvizsgálva elmondhatom, hogy sok súlyos állapotban lévő betegnél megállt a vérzés; ajak- és emlőrák okozta sebek begyógyultak; rosszindulatú méhnyak-, végbél- és hólyagdaganatok nyomtalanul visszafejlődtek; és elismert orvosok és sebészek által diagnosztizált gyomorrákos betegek tudtak ismét teljes és normális életet élni.
Állítom, hogy ezen a klinikán olyan kezelési eljárásnak lehettem tanúja, ami az állapot helyreállását egyrészt a daganatos szövetek elpusztítása révén éri el, másrészt azáltal, hogy táplálja azt a valamit, ami javítja a betegek lelkiállapotát és elősegíti a természetes, élettani folyamatok helyreállását.”

Dr. Emma Carson Kaliforniából érkezett, eredetileg csak egy napra. Részlet följegyzéseiből:

„Szilárdan elhatároztam, hogy vizsgálódásaim során minden előítéletemet félreteszem. A Caisse kisasszonyhoz érkező betegek szinte mindegyike olyan gyógyíthatatlannak minősített eset volt, akik már átestek műtéten, rádium- vagy egyéb, drasztikus kezelésen, ám azok eredménytelennek bizonyultak. Az Essiac-kezeléssel elérhető javulás és a tényleges eredmények abszolút lenyűgözőek, és ezeket látni kell ahhoz, hogy el lehessen őket hinni. Éberen őrködtem, hogy szigorú szkepticizmusomat se ne erősítse, se ne gyengítse az a remény és hit, ami oly egyértelműen sugárzott a betegekből és rokonaikból. Adataimat, feljegyzéseimet és esettanulmányaimat áttekintve elmondhatom, hogy szkepticizmusom elpárolgott. Érkezésemkor még úgy terveztem, hogy legfeljebb 12 órát maradok a helyszínen. Ebből az időből végül 24 nap lett. 400 beteg esetét vizsgáltam át.”

1938-ban újabb petíció 55 ezer aláírással. Követelték, hogy René nővér kapja meg a jogot, hogy képesítés nélkül is folytathasson orvosi gyakorlatot. Frank Kelly parlamenti képviselő ekkor magánindítványt terjesztett az országgyűlés elé:

„René Caisse Kanada Ontario államának teljes területén orvosi tevékenységet folytathasson a rákbetegség bármilyen megjelenési formája, illetve az abból eredő elváltozások gyógykezelésére.”

Az orvosok ugyanis csak akkor küldték hozzá daganatos betegeiket, amikor azok már túljutottak mindenféle kezelési próbálkozáson és a végstádiumába kerültek. René úgy érezte, hogy félig már "kivégzett" betegeket kap, hogy az utolsó pillanatban ő még próbálkozhasson.

Harold Kirby egészségügyi miniszter így nyilatkozott:

„Nem tűröm el, hogy a modern orvostudomány makulátlan becsületére akár a leghalványabb szégyenfolt gyanúja is rávetődhessen.”

Kirby is az országgyűlés elé terjesztett egy törvényjavaslatot. Lényege: Minden daganatellenes módszerrel kapcsolatban az alkalmazott szer pontos összetételét közölni kell. Aki úgy fog betegek kezelésébe, hogy előzetesen nem árulja el módszere titkát, azt tettenéréskor pénzbírság fizetésére vagy akár 6 hónapig is terjedő börtönbüntetésre kötelezik. A Kirby-törvény fő támadási célpontja természetesen René Caisse kezelési módszere volt.

René mélységesen fölháborodott, amikor tudomást szerzett a határozatról. Ha letenné azt a rákbizottság asztalára, szerének összetétele egy percig sem maradna titokban. René hívei minden igyekezetükkel azon voltak, hogy a Kirby-törvényt ne szavazza meg a parlament.

„A betegek és rokonaik arról számolnak be, hogy sok orvos már nem hajlandó igazolást adni a rák diagnózisáról René számára. A jelek szerint az orvostársadalom összeesküvést szőtt ellene.”

1938-ban a törvényhozói testületben hárommal szavazaton múlt, hogy René alulmaradt. Hiába volt hát a tömeges támogatottság, mégsem bizonyult elegendőnek. Ezek után René nővér így nyilatkozik:

„Sajgó szívvel, de bezárom a Bracebridge-i rákklinikát. Kitartóan harcoltam az orvosszakmával, de a tartomány törvényeivel való küzdelem már meghaladja erőmet.”

Ezután szinte lincshangulat uralkodott el, és a „nép” nyomásának engedve Hepburn miniszterelnök és Kirby miniszter politikai szempontból bölcsnek tartotta fölkérni Caisse kisasszonyt, hogy újra nyissa meg rákklinikáját. Biztosították arról, hogy a Kirby-törvény rá nem vonatkozik. René beleegyezett, s így páciensei örömmámorban úszhattak. De vizsgáló bizottságot küldtek a klinikára „az igazságot kideríteni”.

Pár hónap bizottsági vizsgálódás után tárgyalás ült össze. Tudták, hogy ha az Essiac receptjét kérik majd, azt René biztosan visszautasítja. Ez közvetlen és nyilvánvaló bizonyíték lehetne, hogy az Essiac nem is rendelkezik gyógyhatással. Hisz mi másért nem engedi meg, hogy találmányát a "megfelelő hatóságok" elemezzék? Megkérdezték tehát René nővért, hogy hajlandó-e beszolgáltatni receptjét. Ő újfent nemet mondott, mert úgy vélte, hogy akkor azt, jelentéktelen valamiként, egy fiókban süllyesztenék el. 

1942-ben René nővér így másodszor is, 20 év gyógyítással a háta mögött, végleg bezárta klinikáját. Ezután 17 csendesebb év következett... Az 1959-es esztendő vízválasztó lett az akkor 70 éves René életében. Felkérik, hogy dolgozzon együtt az Egyesült Államok akkori egyik legtekintélyesebb orvosával, dr. Charles Brusch-sal, aki John F. Kennedy elnök magánorvosa és egyben bizalmas barátja is volt. Dr. Charles A. Brusch a saját vastagbél rákját kezeltette sikeresen Caissevel, ezzel a tea híve lett. Dr. Brusch volt az első nyugati orvos, aki klinikáján pénztelen embereket gyógykezelt. Ő nem kérdezte a tea összetételét. Ha az Essiacot alaposan letesztelik a Brusch Klinikán, akkor a szer kikezdhetetlenné válik.

„…mindössze három hónap alatt elért hatás, továbbá Caisse kisasszony 25 évi munkájának eredményei meggyőzték a Brusch Klinikát arról, hogy az Essiac valóban hatékony a rák kezelésében. Azt nem állítjuk, hogy az Essiac meggyógyítja a rákot, azt viszont igen, hogy használ a rákbetegeknek. Az Essiac nem toxikus (nem mérgező), és szájon át, illetve izomba adott injekció formájában adható.”

1962-ig René együtt dolgozott dr. Brusch-sal. Az Essiac más betegségnél is hasznosnak bizonyult, mint például cukorbajban. Kiderült, hogy az Essiac fantasztikus méregtelenítő szer. A nővér végre olyan emberre akadt, akiben megbízhatott.

1962-ben René hazaköltözött Kanadába.
rene_caisse1978. december 26-án, combnyaktörése szövődményei következtében, René befejezte földi pályafutását. Utolsó útjára százak kísérték el, akik nem csak Kanadából, hanem a világ számos más tájáról érkeztek. "Szent" René különleges életútja véget ért hát, és álma, hogy az Essiac eljusson a szenvedő emberiséghez, néhány éven belül meg is megvalósult. Pedig közvetlenül René Caisse halála után a Kanadai Egészségügyi Minisztérium minden fellelhetõ iratot megsemmisített. A nõvér háza mögött "55 gallon iratot" égettek el. Az összes összegyûjtött statisztikát, betegkezelési jegyzõkönyveket, feljegyzést, leveleket, mindent! Azt remélték, hogy ezzel sikerül örökre eltüntetni ezt a szert, vagy legalábbis a tanúleleteket. De nem sikerült!

A formula titka már nem titok

Az Essiac titkát René Caisse sokáig nem árulta el. Attól tartott, hogy a szert vagy túlságosan drágán fogják árulni, vagy egyszerûen eltüntetik. Tisztán átlátta a gyógyászat profitérdekeltségeit, sõt a saját maga bõrén tapasztalta a hatóságok neheztelését. Élete vége felé a szer titkát eladta a torontói Resperin Company-nak (jelképes 1 dollárért), és így védjegy alá helyezték az "Essiac®"-ot. A Resperin miután hozzájutott a szer titkához, nem tartott igényt Caisse további szolgálatára és a nõvér által összegyûjtött információkra sem. Csak a profit érdekelte. Ha az ® védjegy szimbólumot és Caisse nõvér fényképét is látjuk a termék dobozán, akkor azt egészen biztosan a Resperin készítette. Erõsen megkérdőjelezhető, hogy õk vajon a napon szárítják-e a gyógynövényeket, és vajon mennyire törõdnek azzal hogymegbízható forrásból származzon a növény, és tartósítószer és adalék ne kerüljön be a végtermékbe?

Szerencsére a titkot nem csak a gyógyszergyár tudta meg, hanem René legalább elmondta egy nagyon közeli barátnõjének is. René közvetlen közeli barátnõje, Mary McPherson, aki Renét még a 30'-as évektõl ismerte, és akinek a rákos édesanyját és a férjét René korábban sikeresen kezelte, az akkor saját tulajdonában levõ egy-két doboznyi iratot megmentette. Ma ezeket az iratokat egy könyvtárban õrzik. Mary adta tovább e gyógynövény formulát dr. Gary L. Glumnak, aki könyvében utalt rá, és késõbb bárkinek ingyen továbbadta, majd a honlapján is nyilvánosságra tárta.

Ezzel a formula ma már közkincsnek tekinthetõ, akár otthon is elkészíthetõ. Itt van (a gyógynövények latin neveivel):

 • 21 egységnyi Arctium Lappa (Burdock) bojtorján frissen szedett, apróra vágott, napon szárított gyökere
 • 16 egységnyi Rumex Acetosella (Sheep's soorrel) ('birkasóska') frissen szedett, napon szárított levelei, szára (darált por)
 • 4 egységnyi Ulmus Fulva (Slippery Elm) (''csúszós szilfa') napon szárított belsõ (nem külső!) kérge (darált por)
 • 1 egységnyi Rheum Palmatum (Turkish Rhubaarb) pulykarebarbara frissen szedett, napon szárított gyökere (darált por)

Ez utóbbi eredetileg egy bizonyos kanadai rebarbara (Rheum Officinale) volt, ami kevesebb sóskasavat tartalmaz, és ezért jobb a vesebeteg, vagy a csontritkulásos egyéneknél. A pulykarebarbara nagyobb sóskasav tartalma miatt kevésbé ajánlatos az erre érzékeny alkatú pácienseknél.

Dr. Gary L. Glum szerint a Rumex Acetosella a tumorellenes, a többi három gyógynövény vértisztító. Ezek külön-külön nem ennyire hatásosak, csak így együttesen, egymás hatásait felerõsítik ('synergistic effect'). "Az Essiac megerõsíti a test enzim-rendszerét, hormon-rendszerét, ami felerõsíti az immunrendszert és ezzel a szervezet képes kikúrálni a saját betegségét."- állítja Glum, aki saját magát gyógyította ki vele.

A René féle Essiac keveréknél csak egy hatásosabb formula van, méghozzá az eredeti indián recept, amely 8 összetevőt tartalmaz. Ugyanolyan hatékony a rákos esetek tekintetében, mint az Essiac, csak sokkal alaposabban méregtelenít, és több értékes hatóanyagot képes bejuttatni a szervezetbe.

Az eredeti ojibwa indián tea összetevőiről

Mint fent olvashattuk, René Caisse nővér az eredeti 8 komponensű indián receptet leegyszerűsítette, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegye.

A kanadai esszenciának is nevezett eredeti receptúra kíméletesen, de alaposan távolítja el a méreganyagokat az utolsó sejtig, emellett erősen stimulálja az immunrendszert, és még hatékony antioxidánsként is működik. A rákbetegek számára is pontosan akkora segítség, mint a rené féle Essiac. Azt is fontos megjegyezni, hogy az eredeti formula nem csak a rákbetegség kezelésében mutatkozik igen hatékonynak, de a Canadian Essence még a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór, a meningo-encephalitis, a rheuma és a reumatoid artritis kezelésében is fontos szerepet játszik. Emellett erősen ajánlott allergiás megbetegedések esetén, a cukorbetegek számára és a bőrbetegségek esetében is.

Az eredeti ojibwa recept a következő gyógynövényeket tartalmazza, és Canadian Essence néven kapható.

nagy-bojtorjan-arctium_lappaArctium lappa, Nagybojtorján: A gyökereiben rejlő hatóanyagnak köszönhetően kiváló sejtszintű méregtelenítő, igen hatásos vértisztító, megszünteti a pangást a nyirok és érrendszerben és segíti a fölhalmozott felesleges folyadék kiválasztását. Már a népi gyógyászatban is alkalmazták vértisztítóként, vizelethajtóként és izzasztószerként. Ezenkívül azt is fontos megjegyezni, hogy serkenti az epe elválasztását, és kifejezetten ajánlott a reuma és különböző bőrbetegségek kezelésére is. Olajokkal előállított kivonatait bedörzsölésre használják nemcsak a reumatikus fájdalmak ellen, de a hajhullás kezelésére is.

kis-mezei-soska-rumex_acetosellaRumex Acetosella, Mezei juhsóska vagy birkasóska: Levélzöldségként használják Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is. E lágyszárú növényből általában főzeléket készítenek, de nem ritkán a saláták ízét fokozzák vele. Jellegzetes savanyú íze van, amit a benne található oxálsavnak köszönhet. E sav eredményezi étvágygerjesztő hatását. Ugyanakkor rengeteg C-vitamin található meg benne, ezáltal nagyon hatékony a skorbut gyógyítására és megelőzésére is. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, meszet, foszfort és vasat. Arra azonban figyelni kell, hogy ne fogyasszunk belőle túlságosan nagy mennyiséget, mert ebben az esetben nagy esélyünk van a vesekő kialakulására. Méregtelenítésre azért alkalmas, mert vértisztító hatású és serkenti a vizeletkiválasztó szervek működését is. Ezenfelül enyhíti a hasmenést, csökkenti a lázat, javítja az étvágyat és gyógyítja a szájgyulladást is.

Ulmus rubraUlmus Rubra, Vörös szil: A szil kérgében található anyag rendkívül hatásos vértisztító és méregtelenítő anyag. Már évszázadok óta használják gyógynövényként is: 1571-ben az olasz Matthioli Dioszkoridészre hivatkozva állítja, hogy e fának a borban feloldott kérge kitűnően csillapítja a gyomorbántalmakat. A szilfát már az idők kezdetei óta nagy becsben tartották: az ókori görögök Hermész szent fájaként tekintettek a szilre, a rómaiaknál pedig a szil Júnó istennő fája lett. Több csodás esemény, monda is fűzödik e növényhez: ennek oka valószínűleg a gyógyhatásában keresendő: a szil kérgében található anyag tisztítja a vért és méregteleníti a szervezetet. Emellett kiválóan alkalmas a hasmenés enyhítésére, a torok- és szájgyulladás kezelésére valamint sebgyógyításra is. Méregtelenítésre azért nagyon ajánlott használata, mert oldott állapotban magába szívja a mérgező anyagokat.

vizitormaNastortium Officinale, vizitorma: Az ovosi vízitormát már igen régóta használják a szervezet tisztítására, hiszen a vérből tökéletesen képes eltávolítani a méreganyagokat. Ugyanakkor kitűnően alkalmazható a skorbut gyógyítására, a máj-, tüdő- és idegbetegségek kezelésére. De nagyszerű segítség a cukorbetegek, a vérszegénységben szenvedők számára is. Paraziták és bélféreg ellen is hatékony.

rebarbara

Rheum palmatum, kínai (vagy más néven török/pulyka) rebarbara: A nemzetség mintegy ötven fajából a tenyeres vagy kínai rebarbara (Rheum palmatum), az orvosi rebarbara (Rheum officinale Baillon), az indiai vagy himalájai rebarbara (Rheum emodi Wall.) gyógynövényként ismertek, amelyek közül a leghatékonyabb és legsokoldalúbb gyógyerővel a kínai rebarbara bír. Gyökere antranol-glikozidokat tartalmaz, így ez is hashajtó hatású, ugyanakkor tisztítja a májat, szabályozza az emésztést és nagyszerűen lehet használni epebajok és aranyeres fájdalmak kezelésére is. Érdekesség, hogy a növény gyökeréből készített hajöblítő hamvasítja a szőke hajat.

benedekfuCnicus benedictus, benedekfű:  A benedekfű kiválóan alkalmas az emésztés és az étvágy javítására. A népi gyógyászatban epehajtóként és a sárgaság ellen is használják. Májvédő hatása is jelentős. Sokan ajánlják nőgyógyászati panaszok enyhítésére is és idegkimerülés ellen. Emellett antibiotikus hatása is van. Lázcsillapítóként is megállja a helyét. Azonban csak óvatosan alkalmazzuk, mert túladagolása émelygése, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. A XVI. században tévesen még azt is gondolták, hogy a pestis gyógyítására is alkalmas.

voros-hereTrifolium pratense, vörös here: A vörös here igen gazdag fehérjékben, így takarmányként is termesztik. Gyógyászati célokra is kitűnően alkalmas a benne levő értékes anyagoknak köszönhetően, így hatékonyan lehet vele kezelni a légcsőhurutot, a tüdő, máj, és epe betegségeit, a cukorbetegség enyhítésében is nagyszerű segítség lehet. De ugyanakkor az asztmás és reumás betegek számára is ajánlott a fogyasztása.

barna-algaLaminaria digitata barna alga: A barna alga rengeteg nyomelemet tartalmaz és még azt is fontos megjegyezni, hogy mivel szerves kötésben lévő, természetes eredetű jódot tartalmaz, sokkal jobban hasznosul, mint a szervetlen jód, ezért ennek köszönhetően erősíti a pajzsmirigy működését azáltal, hogy segíti a pajzsmirigy-hormonok termelését és véráramba kerülését. Ezzel fokozza az anyagcserét, fokozza az oxigén fogyasztást, ezzel pedig a tápanyag hasznosulást és a hőtermelést. A tápanyag hasznosulástól szebb lesz a bőr, a hőtermeléstől karcsúbbak lehetünk. Ha a  pajzsmirigy a gázkazán, akkor a barna alga a termosztát: lekapcsol, ha megfelelő a hőmérséklet, és egész egyszerűn vizelettel kiürül a felesleg. A szerves jód a fogyókúrák és a méregtelenítő kúrák hatékonyságát is jelentősen javítja. Nincs olyan szerv vagy szervrendszer, aminek működését ne befolyásolná pozitív irányba.


Milyen esetekben ajánlja a szakirodalom a teakeverék fogyasztását?

 • Rák és egyéb daganatok (ciszták, miómák, lipómák, stb.) esetén
 • Cukorbetegség és hasnyálmirigy problémák esetén
 • Nehezen gyógyuló fekélyek, sebek, kelések esetén
 • Gyomorbajok, bél- és emésztési problémák esetén
 • Pajzsmirigy problémák esetén
 • AIDS
 • Tisztító kúrákhoz, átfogó méregtelenítésekhez, böjtökhöz
 • Immunnormalizálásra
 • Nátha, megfázás esetén
 • Ízületi, mozgásszervi panaszokra
 • Rendszeressé teszi a vastagbél működését, ezáltal tehermentesíti a májat, segíti a hasnyálmirigyet.
 • Tüdő és légzésproblémákra, asztmára
 • Allergiák kezelésére
 • Hormonrendszeri problémákra
 • Bizonyos demenciális megbetegedések esetén, mint pl. az Altzheimer-kór, a Sclerosis Multiplex, Parkinson-kór

A tea ellenjavallatai

 • Vesebeteg, vesekő-gyanús, csontritkulásos személyeknél csakis nagyon felhígítva szabad fogyasztani, és ki kell kérni más szakemberek véleményét is. Az eredeti receptúra nem pulykarebarbarát tartalmaz, azért az kíméletesebb a vesére, viszont emiatt enyhébb a rákellenes hatása.
 • Hasmenésre hajlamos egyéneknél kisebb mennyiség javasolt.
 • A tea igen magas vastartalma miatt azoknak nem ajánlatos, akik el vannak tiltva nagy vastartalmú ételektől.
 • Rákos betegeknél, ha a rák közvetlenül egy fő szerv közelében van, akkor csak kis mennyiségekkel kezdve ajánlatos fogyasztani, mert a terápia elején a tumor sokszor tovább nő, és csak azután csökkenhet. Ha hirtelen fájdalmat vált ki, akkor állítsa le használatát és ezt beszélje meg az orvosával.
 • Más gyógyszer szedésénél kérdezze meg orvosát.
 • Inzulint használó diabéteszes személyek állandóan figyeljék a vércukor szintet, mert a tea befolyásolhatja a test inzulin felhasználását. Sokan kevesebb gyógyszert igényelnek, de nem feltétlenül mindenki.
 • Epehólyagjukat kioperáltatott személyek csakis orvosi beleegyezéssel fogyaszthatják.
 • A teakeverék gyógynövényeinek egyes alkotóanyagai megnövelhetik a vérfolyást a medence térségében, és ezzel akár stimulálhatják is a menstruációt. Terheseknek, vagy kismamáknak ezért csak indokolt esetben ajánlatos.

A "Világ rák nélkül" szervezet is első helyen javasolja a rákmegelőzésben és a kiegészítő terápiában

Mit ír a www.worldwithoutcancer.org.uk?

 • A Caisse nővér által alkalmazott teakeverék egy egészség-formula, amely a szervezet erőit segíti az életkor előrehaladtával felgyülemlő mérgek eltávolításában.
 • A rebarbara a májat és a beleket támogatja, míg a birkasóska és a bojtorjángyökér csillapítja az irritált nyálkahártyákat és megnyugtatja a légzőszerveket, erősíti a tüdőt.
 • René Caisse kanadai nővér 60 éven át rákbetegek ezreit kezelte az Ojibwa Indiánok kedvelt gyógynövény italával. 1937-ben a kanadai Királyi Rákbizottság tárgyalást rendelt el az Essiac-kal („Caisse” visszafelé) kapcsolatosan, és végkövetkeztetésként a készítményt rákellenes tulajdonságúként jellemezte.
 • Az Essiac egy kiváló étrend kiegészítő azok számára, akik B17 (laetril) metabolikus terápiának vetik alá magukat.

Néhány magyar tapasztalat a tea fogyasztásával kapcsolatban

Jómagam 6 éve ismerem és alkalmazom az eredeti indián keveréket, ami szerintem elengedhetetlen része kell, hogy legyen a böjti teáknak és a tisztító kúráknak. Számtalan segítségért hozzám forduló embernek ajánlom kiegészítő terápiaként főleg daganatosoknak, májbetegeknek és cukorbetegeknek. Az a tapasztalatom, hogy szinte minden betegség gyógyulását támogatja, lábadozóknál nagyon hamar képes regenerálni a szervezetet, nagyon hatékonyan méregtelenít, és fiatalítja szervezetet azáltal, hogy tisztít, harmonizálja a szervezetünk működését, energetizál, szebb lesz tőle a bőr és a haj. Kiollóztam néhány használati tapasztalatot és visszajelzést, amit levélben kaptam a teával kapcsolatban:

 • „Anyukám autoimmun ízületi problémáit enyhítette, bár kiegészítve szedte Cordycepsszel, Zöldkagyló kivonattal, Zyflamend növényi gyulladásgátlóval és Maximmun béta-glükánnal. Valószínűleg komplex hatottak.”
 • „8 éves kislánynak nyirokmirigy láza volt, ami azért nagyon veszélyes, mert az érintett személy állandóan lázas, és erre a betegségre nincs gyógyszer sem. Az orvosok egyetlen javaslata az, hogy 8 hétig a szülők próbálják ágyban tartani a gyereket, hogy nyugodt állapotban maradjon (magyarán ne ugráljon, szaladgáljon stb.) A problémára Canadian Essence indián teát is ajánlottunk. A szülők elmondása alapján a kislánynak két nap után már egyáltalán nem volt láza és nem kellett kivárni a 8 hét "türelmi időt" sem. Hat hét után már a nagymamánál volt "megőrzésen".” (Lengyel Timea)
 • „Mire szép lassan elszopogattam egy dobozzal, egy határtalan belső nyugalmat vettem észre.” (Hetényi Imre)
 • " Makacs nőgyógyászati cisztáim gyönyörűen elmúltak a Canadian Essence teától, igaz átestem egy nagy és átfogó méregtelenítésen is, de ez a tea volt az, amit a méregtelenítés alatt és után is folyamatosan ittam. Négy és fél hónap alatt tüntek el teljesen a ciszták." (Gavrik Gézáné)
 • "Májrákomból az orvosi prognózis ellenére teljesen felgyógyultam egy személyre szabott tisztító kúra, gyökeres életmódváltás és az indián tea segítségével."
 • "Soha nem hozott egy tisztító kúra sem ilyen gyökeres változást, mint aminek része ez a tea is. A 8 kg-os túlsúlyomtól is szerencsésen megszabadultam" (Takáts Elekné)
 • "Megcsináltam egy méregtelenítő kúrát, aminek része volt ez a tea, és valamilyen belső indíttatásból folyamatosan visszanyúlok a teához. Nem tudom miért. De mindig jelez a szervezetem, hogy kéri. Egyszerűen szeretem!" (Csordás Kitti)

Felhasznált forrásanyagok:

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!