fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Mérgező szerek

Kedves hölgyek: Ne higgyetek a reklámoknak, amelyek becsapnak benneteket. Nem akkor lesztek nőiesek, ha magatokra kenitek azokat a szintetikus, rákosító anyagokat, amiket ők hirdetnek, hogy a ti egészségetek árán meggazdagodhassanak.

Ebben az esetben is össze játszanak a gyógyszeriparral, és azért forgalmaznak olyan vegyszereket divatosnak beállítva, amelyek mellrákot, hormonproblémákat, daganatokat, korai öregedést okoznak, hogy a betegségeitek megjelenésekor a gyógyszereitekre is pénzt kelljen költenetek.

A nőiesség belülről fakad, nem a külsőségekben kell keresnetek. Az csak a média hazugsága. Egy férfi úgy is bele tud szeretni egy nőbe, ha koszos, szakadt ruhában van, nem úszik utána parfümillat, nincs a szeme rózsaszínre festve, nincs a szája vörösre rúzsozva. Akit kiérdemelünk magunknak, azt ezek nélkül a külcsínek nélkül is meg fogjuk kapni az életünkhöz.

Vigyázzatok a kozmetikumokkal és a mérgező vegyszerekkel, amelyeket a nőiességhez igyekeztek társítani, de közben mérgeket tartalmaznak és károsak!

 

 

Mindennapi mérgeink 3. rész

 

A kozmetikumokban előforduló legveszélyesebb vegyületek, vegyületcsoportok
Nézzük meg ezeket a legveszélyesebb vegyületcsoportokat, amiket vizsgáltak és nézzük meg, hogy miben vannak benne. A sorrendiség nem számít, teljesen egyformán ártalmas mindegyik. Tehát nincs az, hogy ez "jobban", az "kevésbé". Ezek a "legjobban"…

Ilyenek az alumíniumszármazékok, alumínium-vegyületek: Nagyon kevesen gondolnák, hogy mit keres az alumínium a kozmetikumokban. Hát ezt én is meg szoktam kérdezni. Ennek ellenére minden dezodorban, izzadásgátlóban, borotválkozás és -utáni készítményben benne van.

Aki jár kozmetikába, vagy fodrászatot vagy kozmetikát tanult az az alumínium vegyületetekről, tudja, hogy erőteljes pórusösszehúzóak, ezáltal verejtékcsökkentő hatásuk van. Tény és való, hogy így van. Csak azt felejtjük el, hogy már a 70-es években a közkonyhákon és a közétkeztetésben betiltották az összes alumínium edényt meg evőeszközt a gyerekeknél, mert bebizonyosodott, hogy egy egyszerű nyállal való érintkezés kiold belőlük egy mérgező anyagot. Ennek ellenére a kozmetikában, azt az apró molekulát, ami aztán bejut neked a véráramodig, azt simán bent hagyták.

A statisztika a következő: a mellrákosok száma a 70-es évektől szaporodott fel. Azt hitték, hogy ez egy női betegség. Majd kiderült, egy 2008-as, friss adat szerint ezt Dr. Ládi Szabolcstól tudom, aki az egyik leghíresebb rákkutató orvos jelenleg a világon -, hogy Magyarországon jelenleg minden 4. mellrákos férfi. Ami azt jelenti, hogy ez nem női betegség. És elkezdtek statisztikákban utána nézni, hogy mivel lehet összefüggésben a mellrák. Először azt hitték, hogy ösztrogén-probléma, később azt, hogy egy tipikus női betegség, majd feltűnt, hogy pontosan onnantól kezdett el a mellrákosok száma felszaporodni, amióta alumíniumsó tartalmú dezodorokat használunk. Ezek a 70-es években jöttek divatba. Ami érdekes, hogy akkor férfi mellrákos még nem volt, de ha belegondolunk, akkor a férfiak napi szinten sokkal később kezdtek el használni dezodort, tehát a 80-as évek végén és a 90-es évek elejétől jelentek meg az első férfi mellrákosok. A történet logikus: a kiválasztó rendszer a verejték. Hol verejtékezünk a legjobban? Az endokrin-mirigyek környékén, amelyek ugye, ott vannak a hónaljban, a hónaljmirigyek. Hogy ha valaki használ egy 24 órás dezodort, ami 24 óráig nem engedi izzadni, akkor hol választ ki a verejtéke? Hol tud távozni belőle a méreganyag? Nem tud, ott gyűlik. Ott van bent az alumíniumdugó és ott gyűlik, gyűlik. Valahol ki kell jönnie, tehát valahol a szervezetnek ezt raktároznia kell. A szervezet öngyógyítási folyamata pedig olyan, hogy ha talál egy idegen anyagot, ami neki nem tetszik, akkor azonnal betokozza egy szövetszaporulattal. Ugye egyértelmű, hogy hová vezet. Mik vannak a hónaljmirigyekhez közel, hova tudja raktározni, mit talál? Ott talál zsírszövetet, ott találja a mell mirigyállományát, ami a férfiaknál ugyanúgy megvan, csak kevesebb zsírszövettel és abban a pillanatban oda kezdi felhalmozni a méreganyagot.

A lényeg, hogy ha megnézed a dezodorodat, izzadásgátlódat, stiftedet, spricnidet, golyósodat, teljesen mindegy hogy hívjuk és találkozol bármilyen olyan szóösszetétellel a sok latin közt, amely úgy kezdődik, hogy alu-, tehát az lehet alumin, vagy alumínium, alumed, csak alu-val kezdődik, akkor kuka. Életveszélyes!

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e egyáltalán olyan kozmetikum, ami nem tartalmaz alumíniumszármazékot. Természetesen van, de sajnos elég kevés cég van, aki ma ilyen termékeket forgalmaz.
A másik, ami ezzel kapcsolatban borzalom, az a reklámoknak a nagyon rossz hatása. Tehát megpróbálják velünk elhitetni, hogy izzadni ciki. Pedig, nem izzadni ciki, büdösnek lenni ciki. Izzadni abszolút nem ciki. Ugyanis az izzadás ugyanúgy hozzátartozik az emberi szervezet egészséges működéséhez. Ha neked elkötnék a húgycsövedet, akkor belehalnál. Ugyanez vonatkozik a verejtékmirigyekre is, amiről van egy külön előadásom és kiderül belőle, hogyan is működik az egész bőrnek a kiválasztása, meg a hőháztartása és mi mindent ártunk azzal, amit rákenünk.

Habképző tenzidek és mosóképző anyagok: Ide tartozik minden olyan dolog, ami habzik, vagyis: sampon, habfürdő, tusfürdő, fogkrém, arctisztító, hajbalzsam, stb. Tehát ami bármilyen habot tud képezni, abban kell legyen valamilyen habképző tenzid. Nagyon sokféle habképző tenzid van, de egyetlen egyet favorizál nagyon a kozmetikai ipar. Nem véletlenül, mivel nagyon olcsó az előállítása és nagyon könnyű vele bánni. Ezt a habképző tenzidet úgy hívják, hogy Sodium Lauryl Sulfate. Ennek van egy alkoholos változata: a Sodium Laureth Sulfate. Gyakorlatilag mindenben benne vannak. Ha bárki otthon megnézi a legdrágább Dior vagy Clinic tusfürdőjét ez az anyag benne van. Mi ez az anyag? Tulajdonképpen egy nem ionos foszfát tenzid. Ugyanaz, ami a Persil mosóporokban benne van. Van egy magyar származású professzor, Dr. Rózsa Sándor, aki Németországban tanított egy egyetemen még a 70-es években. Összeállított egy testápoló kislexikont, amelyben ezeket taglalja. Az Ő specialitása volt a habképző tenzidek és úgy ment be előadást tartani, hogy: "Ugye Uraim és Hölgyeim, Önök Persillel mosnak hajat." és mindenki tiltakozott, hogy ők ugyan nem…, hát hogy képzeli, az egy méreg. Ők samponnal mosnak hajat. És kémiailag levezette, hogy nézzék meg, teljesen ugyanaz a két anyag. Csak a mosóporra más néven írják rá, mint a samponra. És a kutyasamponban is ugyanez van, sőt az autósamponban is ugyanez az anyag van benne. Sőt a mosogatószerekben is ugyanez az anyag van benne, meg a padlófelmosóban is ugyanez az anyag van benne. Ugyanaz az összetétele, csak a kozmetikai termékeknek szebb a színe meg jobb az illata. Ennyi a különbség, legalábbis a habképző tenzidek terén.

Nézzük meg, hogy mit kell tudni a Sodium Lauryl Sulfate-ról és alkoholos társáról a Sodium Laureth Sulfate-ról, illetve most már ezek másik két változatáról, az Ammonium Lauryl Sulfate-ról (ALS) és az Ammónium Laureth Sulfate-ról. Ha bárki bemegy a gyógyszertárba (ugyanis ez egy nagyon súlyos méreganyag), és kikéri a biztonsági adatlapját, akkor teljesen le fog döbbenni. Egyébként lekérhető, a KÖJÁL-nak az oldaláról is. A legveszélyesebb kémiai anyagnak nyilvánítják, felhívják a kedves vásárlók figyelmét, hogy csak védőfelszerelésben nyúlhat hozzá ehhez a SLS-hez. Néhány "apróbb" hatása: bőrkárosító, vakságot okoz, szemirritációt okoz, nyálkahártyakárosító, sejtméreg, vesetoxikus, májtoxikus, mutagén, stb. Ezek az apróbbak, de például elhullik tőle a hajad vagy teljesen tönkrevágja a bőrt, ugyanis olyan erős zsíroldó hatású, hogy a bőrünket védő természetes bőrfelszíni emulziót teljesen leoldja. Ezért van az, hogy manapság a legtöbb nő arról panaszkodik, hogy fürdés után húzódik a bőre. Nem kellene. Csak amióta tusfürdőt használunk. Az én nagymamámnak, aki szappannal mosdott miért nem húzódott soha a bőre. Nem hallottuk panaszkodni a nagymamákat a 60-as években, hogy nekik húzódna a bőrük és nem is használtak krémet. Ez egy tudatos történet! Ez bent van a fogkrémben is, amit még a gyerek le is nyel, pedig nyálkahártyakárosító. Ott van benne.

Emulgeátorok és felületaktív anyagok: Aki tanult kozmetikát meg kémiát, az tudja, hogy a vizes és a zsíros fázis nem elegyedik. Ahhoz, hogy elegyedni tudjon, ahhoz kell egy emulgeátor bele. Az egyik ilyen legdurvább emulgeátor a Triethanolamine, meg a dietanolamin, ami jelenleg minden krémben benne van. (Itt megint a legmárkásabbakat is mondom) Ráadásul még vannak olyan gátlástalanok, hogy miután kirobbant a trietanolamin botrány 10 évvel ezelőtt, ma ugyanúgy belerakják a krémekbe, csak rövidítik = TEA. És a krém összetételén a laikus azt olvassa, hogy tea és megnyugszik a lelke, hogy ez biztos valami jó anyag. Holott ez csak a trietanolamin rövidítése. Hozzáteszem, hogy a mai napig a kozmetikus tankönyvekben anyagismeretként egy kiváló bőrbarát emulgeátorként tanítják. A mai napig egy 1952-es kiadású tankönyv átdolgozott változatából tanulnak a kozmetikusok. Az a tankönyv úgy ahogy van tűzrevaló. Abból egy sor sem igaz már és ezt tanítják meg a kozmetikusoknak meg a fodrászoknak. És szegények (nem hibáztatom őket), azt hiszik, hogy ők tudják jól, hisz ezt tanulták. Holott nem.

Szintetikus illatanyagok: Szintetikus illatanyagok szinte minden kozmetikumban megtalálhatók. Ez egy pszichológiai behatás, hogy az embereknek így adják el a készítményt. Gondoljunk csak bele! Bemegy a vevő a boltba, meglátja a terméket, megtetszik neki, mivel vizuális, ezért azonnal meg is szagolja. Ha az illata is jó, berakja a kosarába és egyáltalán nem kíváncsi rá hogy mi van benne. Ha ide van írva hangzatosan, hogy kamilla tartalmú elhiszi és nem is veszi a fáradtságot, hogy megnézze, hogy az összetételben szerepel-e az a szó, hogy kamilla. Legtöbbször nem. Az az érdekes, hogyha szerepel is, legtöbbször csak az összetétel legvégén, ami azt jelenti, hogy egy tonnához egy cseppet raknak, csak azért, hogy ráírhassák, hogy kamilla tartalma van.

A szintetikus illatanyagokkal azért kell vigyázni, mert szintén kőolajból vannak. Benne van a nevükben, hogy szintetikus. A kőolajat olyan apró molekulára bontják le, hogy a levegőben terpinként meg tud jelenni, úgy mint a valódi illatanyagok, amit aztán az orrunkon keresztül beszívunk. Tudjátok, hogy az illatot nem az ember orra érzi, hanem az agya, a limbikus rendszer, ami azt jelenti, hogy kőolajmolekulák tömkelege landol az agyunkban. Mikor fog az onnan lebomlani? Soha. Elgondolkoztunk azon, hogy miért van ennyi szklerózisos, alzheimeres beteg és egyéb demenciális betegségek, szenilitás, autizmus, diszlexiások, diszgráfiások. Ha belegondolunk, már a csecsemőket elkezdik illatoztatni, mert a reklámokból is közismert neves cég, a JandJ behozta a köztudatba a "babaszagot". Van egy nagyon kedves vendégem a kozmetikában, Mahlerné Köfner Anikó, aki a Magyar Autista Szövetség elnöke. Nagyon komoly leiratokat tud arról hozni, hogy az autizmus, ami ennyire elszaporodott és 4-5 éves gyerekeknél jön ki, mire vezethető vissza. Szintetikus illatanyagok, gyerekkori védőoltások. Ez a kettő. Mert az autizmus eddig nem volt, azóta van amióta kötelező védőoltások vannak, meg amióta ennyi szintetikus illattal ellátjuk magunkat. És ha belegondoltok minden illatosítva van, még a toalettpapír is illatosítva van. Minden. Gondoljatok bele, hogy a 3 az 1-ben instantkávéban és a pickwik teában is ugyanolyan szintetikus aroma van, illatanyag. A Danone joghurt isteni meggy meg eper illatát is a szintetikus illatanyagok adják. Tehát nem elég, hogy parfüm, krém, tusfürdő, mosogatószer, mosószer, felmosószer, a kocsiban lógó illatosító, stb., az élelmiszerekbe is direkt belerakják az aromaanyagokat, ami ugyanúgy egy illatanyag. Azért aromaanyag, mert illatanyag. Ugyanattól teszi kívánatossá magát az a szörp, az üdítő, az a bármi.

Megyünk tovább. Ezek alapján mindenki gondolkodjon el a saját kis szintetikus életén!

Tartósítószerek: Nem mennék bele. Azt ma már mindenki tudja, hogy a tartósítószerek mennyire károsak. Általában mindegyik sejtméreg vagy allergén. Na nem mind, de nagy részük.
Van egy temetkezési vállalkozó ismerősöm. Tőle tudom, hogy az utóbbi 10-15 évben kb. 5-7 nappal később kezdenek el bomlani a tetemek, mint korábban, annyira tele vagyunk tartósítószerrel.
A kérdés, hogy ki tudunk még tisztulni? Igen. Meg van a módja a helyes méregtelenítésnek, de erről majd később beszélünk.

Felvetődhet az is, hogy mi a helyzet azokkal a tartósítószerekkel, amelyekkel még nagyanyáink rakták el a befőtteket. Azoknál a szalicil teljesen jó, de megfelelő technikával a tartósítószer ki is hagyható az eltevéseknél. Nagyon egyszerű módszerrel lehet a mai csavaros tetős világban elrakni a lekvárt. Töltés után fejre fordítjuk, vákuum képződik, és ahol nincs levegő ott nincs bomlás. Az oxigén indítja el a bomlást.

Tudni kell, hogy még a cukor is szintetikus. Persze nem mindegyik. Ami szép fehér színű, az mind. Ami szabálytalan kristályformájú, csúnya barna színe van és érdekes íze az nem. A cukorral más baj van, de ez egy következő előadási téma.

Menjünk tovább.

Kőolaj származékok: Minden kozmetikumnak a zsíranyag részét kőolaj származékok adják. Sorolom: vazelin, paraffinolaj, paraffinum-liquidum, mineral oil, ezek az elnevezések mind kőolajra utalnak. A kőolajról tudni kell, hogy egy lég át nem eresztő anyag. Ami azt jelenti, hogy ha ezt a bőrödre kened, akkor leblokkolja a bőrödnek a teljes munkáját, vagyis nem lesz bőrlégzésed, nem lesz bőrkiválasztásod és nem fog a bőröd természetes bőrfelszíni emulziót termelni, márpedig a bőrnek egyetlen immunrendszere van, az a bőrfelszíni emulzió. Amit, ha kőolajas terméket használsz nem termel ki. Néhány kivételtől eltekintve szinte mindegyik kereskedelmi forgalomban lévő krém tartalmaz kőolaj összetevőt. Visszatérek a JandJ babaolajra. Az összetételében ez szerepel: paraffinum-liquidum, illatanyag és színezék. Ez a három van benne, semmi más, tehát tömény kőolajat kensz a gyerekedre. A popsikenőcsökről ne is beszéljünk és a gyógyszertári krémekről se, mert az mind vazelin alapanyagúak, azt pedig tudjuk, hogy a vazelin a pakurából készül. Tehát a letisztított pakura a vazelin.

Sokan kérdezték, hogy az olívaolaj jó-e. Az igen. Mivel az nem kőolajszármazék, az növényi olaj.

Arra is nagyon vigyázni kell, hogy amikor bejött a kőolaj mizéria nagyon sok cég, élén a Vichy-vel észbe kapott és most növényi olajat tesznek a krémbe és ennyi szerepel a krémen, hogy: vegetable oil. Ami azt jelenti, hogy növényi olaj. Ha vegetable olajat ír valaki, az azt jelenti, hogy nem tudja, hogy milyen olaj. Ha olíva olaj van benne, akkor azt fogja írni, hogy olívaolaj. Ha avokádó olaj van benne, akkor azt írja, hogy avokádo olaj, ha napraforgó olaj van benne, akkor azt, hogy napraforgó olaj, de az a krém, amin az van, hogy vegetable oil, az egészen mást takar. Utána néztünk, hogy mit jelent: felvásárolták a gyorséttermi láncolatok fáradt étolaját erről cikk is van amiben már 780 kg sült krumplit kisütöttek. Ezt utána ugyanúgy szőkítik, mint az olajszőkítés idején és erre rámerik írni, hogy vegetable. Valóban növényi olaj volt, de azóta már hogy néz ki és mi méreganyag van benne. A McDonalds-ban például kókuszzsírral süthetnek. Stb.

Eljutottunk oda, hogy Ftálsavak, műanyagpalackokból kioldódó, biszfenol-A (BPA) (A ftálsav a műanyag lágyításához és formázásához használt szer, amelyet a magyar élelmiszerkönyv is engedélyez. Azonban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet is megállapítja, hogy "enyhén toxikus". A legelterjedtebb formája a bifenol-A, amely a már több tíz éve betiltott DDT-hez (egy szerves klórtartalmú rovarölő) hasonlóan problémákat okoz a belső elválasztásban, s különösen a csecsemők fejlődésére veszélyes. Kimosódhat egyes termékekből, éppen ezért használatát betiltották több termék gyártásánál (pl. élelmiszeripari csomagolóanyagok). Az EU-ban felhasználásuk tilos a 3 év alatti gyermekek részére gyártott játékokban is.) Ezt már korábban a vérmintáknál is emlegettük, hogy mik is egyáltalán a ftálsavak és hogy kerülnek bele a kozmetikumokba. Ftálsavat egyetlen kozmetikum sem tartalmaz. Tételezzük fel, hogy ha behozzák azt a szabályozást, hogy nagyon szigorúan kell nézni, hogy mi van a kozmetikumban és azt mondják, hogy ftálsavat sem tartalmazhat, befogják vizsgálni a kozmetikumot és tényleg nem lesz benne ftálsav. Abban a pillanatban azonban, ahogy becsomagolták lesz benne. Ugyanis a ftálsavat a műanyagflakonok tartalmazzák. A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, évente hárommillió tonnát gyártanak belőle világszerte, évről évre öt százalékkal többet. Ebből készül az összes polikarbonát és epoxi-gyanta. Ez mit jelent a gyakorlatban? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) listáján a következők szerepelnek: cumisüvegek, műanyag tányérok, poharak, kancsók, ételtároló dobozok, újratölthető vizes és üdítős palackok (például kiránduló és sportpalackok), ivóvízvezetékek. Az epoxi-gyantát pedig konzervek kibélelésére és a befőttes üvegek fedelének bevonására használják, hogy ne rozsdásodjanak és a bennük tárolt élelmiszer ne szennyeződjön. Ez borítja a fémdobozos üdítők belsejét, az ivóvíztározókat és a fémből készült bortartályokat. De van BPA még a fogtömésekben is.

Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha

·                      3-ast,

·                      7-es vagy

·                      PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol A.

A BPA-val az a gond, hogy hatása túlzottan hasonlít az ösztrogénekéhez. A szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat, de valójában persze nem hormon, ettől a szervezet összezavarodik. S mivel a nemi hormonok rengetegféleképpen alakítják a folyamatokat a szervezetben, szinte feltérképezhetetlen, hogyan torzítja fejlődésünket és működésünket. Az már biztos, hogy a fiúknál például csökkentheti a spermiumtermelést, a lányoknál a saját ösztrogén termelését, meddőséget és idő előtti pubertást okozhat, gyermekkorban pedig befolyásolhatja a másodlagos nemi jellegek kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy szerepe lehet az elhízásban is.

Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumához tartozó Környezeti Egészségügyi Tudományok Intézete (National Institute of Environmental Health Sciences) – a téma temérdek kutatási anyagának átvizsgálása után – arra a következtetésre jutott, hogy nem lehet többé figyelmen kívül hagyni azt a lehetőséget, hogy a BPA esetleg károsan befolyásolhatja az emberi agy és más szervek fejlődését, valamint növeli egyes ivarszervi rákfajták felnőttkori kockázatát.

Nagyjából itt ér véget a konszenzus. Innentől kezdve határértékek, mennyiségek, módszertani kérdések talaján folyik a vita, laikusok számára nehezen követhetően. A magyar kutatók sem értenek mindenben egyet.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) nem tartja veszélyesnek a BPA ipari használatát. Marcsek Zoltán, az OKBI molekurális és sejtbiológiai osztályának vezetője szerint azért nem, mert a BPA nagyságrendekkel gyengébb hatást fejt ki, mint maga az ösztrogén, s távolról sem vagyunk kitéve akkora mennyiségnek, amennyi szignifikáns hatást válthatna ki. Ráadásul a BPA-t viszonylag könnyen feldolgozza és kiválasztja az emberi szervezet, elsősorban a máj, ellentétben más hormonszerű vegyi anyagokkal, amelyek csak nehezen bomlanak le, és hosszú időre elraktározódnak a zsírszövetekben (például a hírhedt, rég betiltott DDT növényvédő szer). Az EFSA által elfogadott kutatások szerint hat óra alatt kiürül a BPA az emberi szervezetből.

Zsarnovszky Attila, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának adjunktusa szerint zömmel az ipar által finanszírozott, s ezáltal „irányított” kutatások érvelnek a biztonságosság mellett, miközben az elmúlt években tudományos kutatások sora szolgált „kőkemény” bizonyítékokkal, hogy a BPA-val súlyos gondok vannak. A biszfenol A központi idegrendszerre gyakorolt hatását kutató magyar tudós szerint a BPA hatása nem egyenes arányban növekszik a koncentráció mértékével. Hatása az igen kicsi és a meglehetősen nagy koncentrációkban jóval kifejezettebb, mint a közbülső tartományokba eső mennyiségeknél. A már szignifikáns hatást kiváltó nagyon kicsi koncentráció a kutatások szerint megfelel annak a nagyságrendnek, amelynek az emberek ki vannak téve a mindennapokban – hangsúlyozza Zsarnovszky Attila.

A mennyiségi problémák a kísérleti módszertanra is kiterjednek, a kutatók erősen megosztottak abban, hogy a kísérleti állatok megbetegedésével záruló vizsgálatokban jól lőtték-e be a mennyiségeket a kutatók. Az egyik tábor fő érve, hogy ez nagyságrendekkel meghaladta azt a szintet, amelynek az emberek ki vannak téve. A másik csapat szerint széles körű vizeletvizsgálatok bizonyítják ennek az ellenkezőjét.

Fred vom Saal, a Missouri-Columbia Egyetem biológusa szerint a hatéves gyerekek vizeletében például több BPA-ra utaló mellékterméket találtak, mint amennyi a laboregereknél később rákot és egyéb egészségügyi problémákat okozott. Ráadásul az, hogy a felnőttek képesek tolerálni a BPA-t, még nem zárja ki, hogy a csecsemőkre és a gyermekekre káros lehet. Amúgy is a még meg nem született babák és a gyerekek miatt aggódnak leginkább a tudósok, mivel ők találkoznak a legtöbb olyan műanyag termékkel, amelyekből szivároghat a BPA.

(A szivárgás mértéke a használat módjától is függ. A Cincinatti Egyetemen Scott Belcher és csapata – Zsarnovszky Attiláékkal közösen – azt vizsgálta, hogy mi történik a használt és új, polikarbonátból készült vizes palackokkal, ha normál használatnak vannak kitéve. A régi és az új palackok között semmi különbséget nem találtak a BPA-szivárgás mennyisége és sebessége között. Forró víz esetében azonban rövid idő alatt is drasztikusan nagyobb, 15–55-szörös BPA-szintet mértek.)

„Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az emberi szervezetnek, kezdve a szójától az egyes szappanokban fellelhető antibakteriális összetevőkig, számos egyéb hormonszerű vegyi anyag zűrzavarával kell rendszeresen megbirkóznia” – magyarázza Zsarnovszky Attila. Ennek a vegyi koktélnak a hatása még nem ismert, de a tudósok egy része amiatt aggódik, hogy esetleg erősíthetik egymás egy-egy kedvezőtlen hatását.

A modern korunk velejárójának számító mindennapi vegyi koktél mellett szinte eltörpül a BPA jelentősége – érvel Tompa Anna, a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója. Európában mintegy 80-100 ezer vegyi anyag vesz körül bennünket állandóan, ebből alig valamivel több mint négyezret vizsgáltak be toxikológiai szempontból. Csak a cigarettában négyezerféle káros anyag van, nem beszélve a magyarországi vizekben fellelhető arzénről, amely több mint egymillió embert veszélyeztet. De a túl sokat és sokáig szedett fogamzásgátló tabletták is rákkeltők, hiszen az ösztrogén a hatóanyaguk, amely maga is karcinogén lehet, ha túl sok van belőle. „Semmi sem fekete-fehér. Nagyon sok múlik a dózison és az egyéni érzékenységen” – hangsúlyozza Tompa Anna.

Az ipar azzal érvel, hogy amíg nem bizonyítják be a biszfenol A emberekre gyakorolt kedvezőtlen hatását, addig folytatják a gyártását és a használatát, mert olcsó, könnyű, szilánkmentesen törik, és számos egyéb olyan tulajdonsága van, amely miatt nehezen helyettesíthető. Persze az ipar ilyenkor már rég felkészült, és van B terve – mondja Iván Béla, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának osztályvezetője. Léteznek alternatív anyagok, például az úgynevezett alifás vegyületek (nyílt láncú szénhidrogének), ám az előállításuk jóval drágább, ahogy az általában lenni szokott. Iván Béla azt is lehetségesnek tartja, hogy éppen egy vagy több ilyen helyettesítő terméket gyártó cég lobbitevékenysége áll a háttérben. A szakember szerint ez már csak így működik: „Az ózonlyuk és az egész globális felmelegedés is akkor lesz igazán téma, ha üzletileg kifizetődik.”

A kanadai törvényhozás által életbe léptetett tiltás a „jobb félni, mint megijedni” elven alapul, a kanadai szakemberek ugyanis úgy ítélték meg, hogy ha bármiféle kétely van azzal kapcsolatban, hogy egy vegyszer ártalmas, akkor annak a veszélynek nem szabad a kitenni a gyermekeket – mondja Kiss Katalin, a világ egyik legnagyobb babatermékgyártójának számító MAM Baby magyar leányvállalatának ügyvezetője. Az európai szakmai szervezetek és az EFSA sem osztja azonban az amerikai véleményt, hanem megalapozatlan hisztériakeltésnek tartja, amely fölösleges hadjáratot indított el egy amúgy mechanikai, optikai és hőtűrő képességében páratlan műanyag ellen.

Ennek ellenére a Magyarországon is népszerű MAM 2006-ban elkezdte fokozatosan lecserélni termékeinél a polikarbonátot polipropilénre – mondja Kiss Katalin. Első körben azon termékek esetében történt meg az átállás, amelyek valószínűsíthetően fokozott igénybevételnek vannak kitéve, és élelmiszerrel kapcsolatba kerülhetnek. Így a cumisüvegek és az etetőedények anyagait váltották ki először, majd 2007 közepétől a cumitányérok és kupakok, majd 2008 közepétől – amerikai nyomásra – a cumicsipesz alapanyagát is lecserélték.

A tengerentúlon népszerű Nalgene sportpalackok gyártója, a Nalge Nunc International is bejelentette, hogy bár továbbra is biztonságosnak tartja a polikarbonátot, a növekvő nyomásra az idén mégis fokozatosan leállítja a gyártását, és más műanyagokkal, például az Eastman vegyipari óriás egy új kopoliészterével helyettesíti, amely a polikarbonát legtöbb tulajdonságával rendelkezik, biszfenol A nélkül.

A The New York Times beszámolója szerint egy kaliforniai anya már be is perelte a Nalge Nuncot, azzal vádolva a céget, hogy tudott a BPA veszélyeiről, mégis jelentéktelennek állította be. Ez az első, ám valószínűleg nem az utolsó per, amellyel az iparnak szembe kell néznie. A fogyasztói aggodalmak miatt a kereskedők is nyomás alá helyezik a gyártókat: Kanadában a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózatának számító Wal-Mart például azonnal száműzte polcairól a BPA-t tartalmazó bébiflaskákat és egyéb termékeket, amerikai boltjaiból pedig jövőre vonja ki őket.

A magyar kormányzati szervek és hatóságok nem nagyon foglalkoznak a témával, legalábbis ez derült ki a zóna által befutott körökből. Az Egészségügyi Minisztérium még csak nem is válaszolt a téma többszöri felvetésére, honlapjának keresője egyetlen találatot sem ad a biszfenol A-ra. A hazai élelmiszer-biztonság széles területét koordináló szervezet, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal nem foglalkozik BPA-val, mert nem élelmiszeripari anyag. Innen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz irányították a zónát, ahol kiderült: néhány évvel ezelőtt vizsgálták ugyan a csomagolóanyagok hatását az élelmiszerekre, de mostanság már nem ők az illetékesek ebben a témában, hanem a már említett OKBI. Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézettől és a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézettől is azt a választ kaptuk, hogy ők sem foglalkoznak a szóban forgó vegyi anyaggal.

Magyarországnak egyébként sem járható a kanadai út, hiszen uniós tagállamként nem dönthet önállóan ebben a ügyben, a BPA-t csak az EU tilthatja be.

Tehát a BPA enyhe savhatásra és enyhe hőhatásra kioldódik. És a legdurvábban mérgező anyag. Ami az érdekes, hogy ez nem csak a kozmetikumokat veszélyezteti, hanem sokan nem gondolnak bele, hogy az a szénsavas ásványvíz, ami ott áll abban a műanyagban az szénsav, egy enyhe sav és ugyanúgy kioldja a ftálsavat. Ha valaki egészségtudatos, és azt mondja, hogy nem iszik csapvizet, nem iszik kólát, hanem csak a szénsavas ásványvizet issza, abban az ásványvízben ugyanúgy kimutathatók a ftálsavak és az egyik legdurvább méreg. Nem véletlenül került bele a WWF 103 vizsgált anyaga közé. (Bőrön át felszívódó anyag miatt óvnak a pénztári papírtól is. Újabb, óvatosságra intő hírek érkeztek az egyre veszélyesebbnek tartott biszfenol-A nevű anyagról. A vegyület nemcsak a műanyagpalackokból, de a vásárláskor kapott blokkok hőpapírjából is a szervezetünkbe juthat, méghozzá a bőrünkön keresztül. A kutatók olyan terhes anyák vizeletében is megmérték a biszfenol-A-szintet, akik pénztárgépeknél dolgoztak. Az emelkedett koncentráció miatt azt javasolják a szakemberek, hogy a várandósok inkább kerüljék a hőpapírból készült blokkokat.A főként műanyagpalackokból kioldódó, biszfenol-A (BPA) nevű vegyületről már több vizsgálat is leírta, hogy veszélyes lehet a szervezetre. Az egyik legutóbbi egy múlt héten megjelent tanulmány, mely szerint a BPA káros hatással lehet a férfiak hímivarsejtjeire. Két újabb kutatási erdemény most arra hívja fel a figyelmet, hogy a vegyület a bőrünkön keresztül is felszívódhat, méghozzá a pénztárnál kapott, hőpapírból készült blokkokból.)

A szénsavmentes ásványvízben nincsenek, de ha az kint volt a napon, (márpedig ezt nem tudhatjuk), 30 C fölött ugyanúgy kioldódik a ftálsav. Elég, ha csak nyáron szállították és nem hűtőkamionban. A lényeg, hogy nagyon veszélyesek a műanyag flakonok és a legtöbb kozmetikum bizony abba van csomagolva. (A 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagú palackok esetében a kutatások döntő többsége azt mutatta ki, hogy ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe.

 1: PET/PETE – Polietilén-tereftalát
termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja2: HDPE – Nagysűrűségű polietilén
termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai

3. V vagy PVC – Polivinilklorid
termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja4: LDPE – Kissűrűségű polietilén
termékek: fóliák, zacskók5: PP – Polipropilén
termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai

6: PS – Polisztirol
termékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai

A 2, 4, 5-ről tudjuk, hogy használható, a többi valószínűleg nem. )

Bőrsemlegesség: PH értékként azt írják rá, hogy 5.5, bőrsemleges. Az egészséges bőr pH-ja 6 és 7 között van. Az 5.5ös pH, amire minden kozmetikumot beállítanak, az a bőrrák előtti 5 perces állapot. Az egész kozmetikai ipar nem véletlenül csinál mindent 5.5-re, és nem véletlenül rakta be a JandJ a köztudatba, hogy ez a pH-semleges, holott az a 7. Azért, hogy direkt elrongálja a bőrünket, hogy egy olyan pH-ra hozza, ami már nem tud védekezni, aminek már legyen baja, mert csak így tud megélni a kozmetikai ipar a gyógyszeriparon keresztül belőlünk. Tehát az olyan kozmetikumokat, amelyekre az van írva, hogy 5.5 pH-jú, vagy 5.6, vagy 5.8 azt nem szabad megvenni a saját érdekünkben. Tehát csak 6 és 8 közti pH-jút szabad használni. Alapjában az emberi szervezet lúgos.

Kérdezhetnénk, hogy miért akarnak bennünket ennyire elsavasítani mindennel? A válasz nagyon egyszerű, mert ez megbetegít.

Megkérdeztem egy orvoskongresszuson, rákgyógyász, onkológus orvosoktól, hogy mennyi a bőr pH-ja és kórusban rávágták, hogy 5.5. aztán visszakérdeztem, hogy elnézést doktorurak, doktor hölgyek, honnan az információ? És akkor kapaszkodtak a székbe, mert rájöttek, hogy ezt ők a reklámból tudják. És ennyire be tudják tenni a köztudatba. Megkérdeztem tőlük, hogy ne haragudjanak, de valaha valamelyikük megmérte, hogy mennyi a bőr pH-ja? Egyik se. Elhitték a JandJ-nak, az orvosok.

Tehát a ftalátok kioldódhatnak a műanyagokból. Hozzáteszem, hogy engem meg szoktak vádolni, mert mindig viszem magammal a műanyag flakonjaimat és viszem a meleg teát, de ezek ftálmentes műanyagok. Tehát van ftál-mentes műanyag. Onnan ismerni meg, hogy vastag és egész üvegszerű a fogása. Minél átlátszóbb egy műanyag, annál gyanúsabb, annál több ftálsav van benne.

A következő a Fluoridok: A fogkrémekben benne vannak ezek a legkárosabb vegyületek. Az általános iskola 8. osztályában tanultuk, hogy a halogén elemek kivétel nélkül mind károsak. Meg lehet nézni egy Mengyelejev-táblázatot, a Fluor a halogén elemek között van. Egész Európában, konkrétan a Skandináv államokban be van tiltva. Tehát ez olyan, mintha kábítószert csempésznénk. Vagyis Fluort, fluoridot nem vihetsz be Skandináv államba. Elveszik a fogkrémedet, ha te nem vagy elég szemfüles.

Nálunk meg ezt adják a gyerekeknek.

Skandináviából 30 éve ki van tiltva, mert tudják, hogy milyen káros. Amerikából 30 éve ki van tiltva. Az oroszok soha nem használtak fluoridos termékeket, ehhez képest egész Közép-kelet Európát elárasztották a maradék fluoriddal, fluortabletta, fluoros iskolatej, és fluoridos fogkrémek képében.

Azt mondják, hogy a fogak épségéhez szükség van fluoridra. Ez tény és való! De a fogzománcon keresztül soha egy deka sem fog felszívódni. A fogzománcon nem szívódik fel semmi. (Ez legalább olyan tévhit, minthogy azt hiszik, hogy a hajon felszívódik bármi is. A hajon nem, csak a fejbőrön.)

Képzeljük el, hogy a flouridot a fogad miatt beveszed a szádba, a nyálkahártyán mint tudjuk, sokkal gyorsabban szívódnak a méreganyagok - és az mindenhova megy, a véráramlatokba, mindenhova, de a fogadba nem. A fogadba azért kell a fluorid, mert a fogadnak különböző kálcium és kloridium típusú vegyületekből, amit te lenyelsz, abból kell visszaépítenie a fluort, hogy neked erős legyen a fogad. Tehát te azt kívülről nem tudod bejuttatni. Meg fluor tablettával sem tudod bejuttatni, ha nem a szervezeted építi fel, akkor az neked ott nem fog beépülni. Ha bekerül a véráramlatba akkor szanaszét fog mérgezni. Pl. a herpeszeknek a nagy többsége is visszavezethető egy fluormérgezésre.

A szervezetbe került szilikonnal kapcsolatban a következő a véleményem (bár ebbe nem szeretnék belemenni): Két verzió van: vagy felszívódik, vagy betokozza a szervezet. Találkoztam már olyan 15-20 éve szilikonoztatott nőkkel, akik azt sem tudják, hogy hogyan lábaljanak ki abból a rengeteg mellékhatásból, ami 20-25, 15 év után jelentkezik.

A következők: a szintetikus színezékek: Ebbe nem megyek bele túlzottan. A szintetikus színezékeknek a 99%-a konkrétan rákkeltő. Ezeket CI hosszú számsorral jelölik, tehát nagyon nagyon durván rákkeltőek. És megint mire apellálnak? A nőkre, hogy legyen szép színe, mert az akkor fog nekik tetszeni. Tehát ezt semmi másra nem alkalmazzák, csak marketingfogásból, hogy a dolgoknak színe van. Vegyünk egy konkrét példát: Palmolive levendulás aromaterápiás tusfürdő. A színe: lila, mert a levendulára fogsz asszociálni. Holott abban egy gramm levendula nincsen. Szép lila, hasonlít az illata, mert szintetikus levendula jellegű vegyületet raktak bele, tehát van benne egy adag szintetikus illat, van benne egy adag rákkeltő szintetikus lila színezék, van benne egy adag SLS, meg van benne egy kis kőolajszármazék. Erről beszélek! És ebben mi megfürödtünk.

... Itt valami kimaradt! ...

Paraphenilediamin (ezt mindenképpen nézzétek meg, hogy jól írtam-e!!!!! ) és származékai: Van egy rossz hírem: "para~" nélkül nem lehet hajfestéket gyártani. Egyetlen egyféle színűt lehet: szőkét. Tehát az tévhit, hogy a szőke a legkárosabb festék. Tényleg, a szőke roncsolja legjobban a hajat, de legalább nem mérgez. A fekete roncsolja legkevésbé a hajat, de olyan durván mérgező, hogy kimutathatóan agykárosodást okoz, legjobb esetben is migrént.

Egyébként azt a megoldást szoktam javasolni, aki nem tudja bevállalni a macerát a növényi hajfestékekkel, hogy ne kenesse a fejbőrére, csak durva melírba.

És még egy vegyületcsoport van: a szintetikus antioxidánsok: Az elmúlt 5-10 év kutatásai bebizonyították, hogy az antioxidánsok mennyire jó hatással vannak a szervezetre, de persze a kozmetikai ipar ebből is pénzt akar csinálni. Tehát nem elégedett meg a természetes antioxidánsokkal, hanem azonnal szintetizálta őket. Két nagyon híres antioxidánsunk van a BHT és a BHA. Ez a butilhidroxitoluol és a butilhidroxianizol, ami öregedésgátlókban, ránctalanítókban, szemkörnyék ápolókban van benne. A legdurvább DNS károsító hatással rendelkezik. A legszörnyűbb, hogy ezt a két vegyületet a legjobban ellenőrzött biotermékekben is meg lehet találni. Tehát olyan biotermékben, amiről azt hiszed, hogy biztos jót veszel le a polcról, mert az van ráírva, hogy SLS mentes, kőolajmentes, stb. és benne van a BHT és a BHA. Felsorolok néhányat, ami egyébként nagyon jó termékeket gyárt, csak beletették a BHT-t, BHA-t. Ilyenek pl. a Nuskin-nek Newskin-nek a kozmetikumai, a Nikken-nek a kozmetikumai. A Nuskin Newskin nagyon durva, de benne van a Clinique termékekben és bent van az Esteé Lauder termékekben, tehát azokban a sztártermékekben, amiről eddig azt hittük, hogy azok valószínűleg jók.

Még egy felmérési eredményt szeretnék elmondani. 2005-ben amikor A ... professzornál, tanultam, készítettünk egy elemzést. Akkor hozott ki a kozmetikai ipar egy zseniálisnak szavazott csodálatos terméket, amit még akkor Magyarországon nem lehetett kapni. (Ma már nálunk is van.) 60 euró volt az akkori ára. Azzal most nem foglalkoztunk, hogy van-e benne méreganyag, csak arra voltunk kíváncsiak, hogy az a 60 euró ténylegesen mennyit ér. Tehát megnéztük, hogy a benne lévő anyagok konkrétan mennyibe kerülnek. A következő lett az eredmény: Az a hatóanyag, ami a 60 eurós krémben benne volt az fél eurót ért, egész pontosan. A tégely másfelet. (Ami azt jelenti, hogy a tégely háromszor annyit ért, mint a krém, ami benne van.) Tehát van fél eurós krémünk, másfél eurós tégellyel. Az összesen két euró. További 2 eurót kell a cégnek tégelyenként ráköltenie a termékre, hogy kikerülhessenek a polcokra. (Celofán, doboz, használati utasítás, engedélyeztetés, vám, kihozatal, bevitel, stb., és még benne van a takarítónőnek a rezsióradíja is.) Ez tehát további két euró tégelyenként. Ott tartunk, hogy 4 euróból kész a krém és kint van a polcokon. 4 euróért a 60 eurós krém! További, tégelyenként 16 eurót költ reklámra, hogy meggyőzzön bennünket nőket, hogy nekünk azt meg kell vennünk 60 euróért, mert az mennyire jó. Tehát mindössze 4 euróba kerül neki az a fél eurós krém és a 16 eurót velünk fizetteti ki, mert ez bele van kalkulálva az árába. Vagyis tégelyenként 16 eurót fizetünk azért, mert elhisszük, hogy az 60 euróba kerül. Elmondom, hogy az a tégelyenkénti 16 euró reklámköltség hogyan oszlik meg: 6 eurót költ médiára, tv-re, plakátra, újságra, szórólapra, szatyorra, stb., tehát 6 euró tégelyenként, a fennmaradó 10 euróval lefizeti a gyógyszertárakat. A termék neve Vichy. Ez a Vichy-nek a szemránckréme. A Vichy a világ egyik leghazugabb cége, akivel valaha találkoztam. A Vichy ugye azt mondja, hogy termálvízből készül a terméke. Ha elolvassuk a hátoldalán a tájékoztatót az összetevők közül az első helyen az áll: Aqua. Az aqua csapvizet jelent. Ha abban termálvíz lenne, kötelező lenne feltüntetni, hogy milyen termálvíz (latinul). Erről ennyit. Félelmetes, hogy gátlástalanul mit össze nem hazudoznak a cégek.

Szeretnék még három óriási tévhitet eloszlatni a kozmetikai iparról:

1)A kollagén bőrön keresztül nem szívódik fel! Nincs olyan molekulaszerkezete, hogy fel tudjon szívódni. Tehát, ha valaki kollagénes krémre költ, akkor megveszi a nagy semmit, mert nem fog felszívódni. Még két ilyen van, ami nem szívódik fel a bőrön keresztül: az elasztin, és a Q10. A Q10 quenzim lehetetlen, hogy felszívódjon bőrön keresztül, azt a szervezetnek kell felépítenie. A Q10 quenzim előanyagát kell bejuttatni a szervezetbe szájon keresztül, vagy táplálékkal, ahhoz, hogy abból a szervezetünk a Q10-et fel tudja építeni. Ezek bizonyított tények! Nem szívódik fel! A molekulaszerkezete nagy, tehát nem fog bejutni. Az elhalt felhámba bejut és lehet, hogy egy kicsit megnedvesíti azt a felhámot, ami már egyébként is halott. Oda, ahol lennie kéne, oda nem szívódik fel soha. Ez ugyanolyan, mintha vérátömlesztést bőrön át akarnánk csinálni. Teljesen ugyanaz.
A bőrön keresztül vizet sem lehet bejuttatni a bőrbe! Nem lehet, csak belülről!
Most tisztázzunk néhány kérdést, amiket az előadásaimon szoktak nekem feltenni: Kozmetikus be tudja-e vinni valamilyen módszerrel a kollagént?

Nem. Sem a kollagént, sem a vizet. A kollagént injekcióval tudja bevinni, de akkor sem ott fog hatni a kötőszöveti állományban, ahol a kollagénrostok vannak, hanem beáll egy tokba és kinyomja a ráncokat. Láttam már nagyon csúnya kollagénes arcokat, mert a beinjekciózott kollagén egy kicsit máshol landolt. Nem egyet, nem kettőt. Mert olyankor mindig megtalálnak a kozmetikában.

Lézerrel stimulálható-e a bőr azon rétege, amely a kollagént termeli? Hiába stimulálják. Lehet lézerrel stimulálni a bőr azon rétegét, amely kollagént termel, de ha a kollagénhez szükséges tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok, egyebek nincsenek bent a szervezetben, akkor stimulálhatjuk akár meddig, ott nem fog kollagén képződni. Ezért nagyon fontos, hogy mit eszünk, mit iszunk, hogy méregtelenítsünk. (Az egy következő előadás témája, hogy egyáltalán mit tudunk csinálni ez ellen a sok szemét ellen - Mérgek helyett és mérgek nélkül - A valóban hatékony méregtelenítés szabályai! címmel)

Sokan kérdezik tőlem, hogy ha tisztában vagyok ezzel a sok méreganyaggal, akkor én mivel fürdök, mit használok. Hát vízzel fürdök. A szappanok és a tusfürdők között is vannak méregmentesek, amelyekkel nem ártunk a bőrünknek.

Egyébként van egy vendégem, ők már 5 vagy 6 éve csak vízzel fürdenek. És nem mossa a gyerek haját, jön hozzám fodrászhoz és nem engedi, hogy megmossam a haját, mégsem zsíros és nem koszos.
Az én hajamtól el van ájulva a fodrászom. Elárulom nektek, hogy én kb. 12 éve egyáltalán nem mosok samponnal hajat. Mosok hajat, de nem a hagyományos samponokkal. Amíg nem volt méregmentes sampon, addig csak tojássárgájával mostam hajat kéthavonta egyszer. Természetes festékkel, hennával festem a hajamat és annyira gyönyörű, hogy egyáltalán nem törik, tehát 10 éve egy darab törés nincs a hajamba és azt képzeljétek el, hogy heti egy cm-t nő. Úgy nő, mint a bolondgomba, állandóan vágni kell és rugalmas a fogása és gyönyörű és egészséges és nem hullik. Pedig nekem is volt előtte problémám, míg festettem.

Mivel lehet ruhát mosni?

Van méregmentes mosópor, mosószer, ami úgy működik, hogy élő enzim van benne ami megbontja a szintetikus anyagokat, tehát ki tudja szedni a ruhából a szennyeződést, de van egy titka, hogy 30 C fölött nem lehet vele mosni. Lehet kapni ilyen mosóport, sőt lehet kapni mosódiót. Ez utóbbi egy növény, de lehet kapni szappangyökeret, amivel gyönyörűen lehet mosni. Ha megveszel egy adag mosódiót 2 hónapig ugyanazzal a mosódióval moshatsz. És gyönyörű fehér ruháid lesznek. Én otthon nem mosódiót használok, mert nekem macerás. Van egy zseniális enzimes mosószer, 30 C-on, energiatakarékos és valami csoda. Öblítőt sem használok, tehát illóolaj és ecet, vagy lehet kapni illatmentes, szintén enzimes öblítőt, ami természetes illóolajjal illatosított.

Nagyon nehéz elkezdeni a méregmentes életet. Mert aki már 25-30 éve használ kozmetikumot, annak 25-30 éve gyűlik a szervezetében az a soha le nem bomló méreg. Ha hirtelen megvonod a szervezetedtől azt, amire ő megpróbál túlélésben ráállni és hirtelen nem kap mérgező kozmetikumot, akkor az első reakció az lesz, hogy elkezd méregteleníteni. Ez azt jelenti, hogy a méreganyag-mentes kozmetikum használata az első időszakban olyanokat fog kihozni a bőrödön, hogy kiütés, ekcéma, pattanás, büdös izzadás. Az első hónap ezzel jár.

Ha például leveszed a boltban a méregmentes dezodort a polcról, amiben nincs alumínium és bekened vele magad, akkor az lesz a reakció, hogy jobban izzadsz tőle, ráadásul büdöset ...Fontos tudni, hogy aki váltani akar, az készüljön fel, hogy mindent váltani kell. Tehát nem lehet az, hogy csak dezodort, mert ha csak dezodort váltunk, akkor csak azon az egy területen ad szabad utat a szervezetednek és minden ott próbál majd kijönni. Tehát, ha le akarjuk rövidíteni a folyamatot, akkor az úgy indul, hogy méregtelenítő program: személyre szabottan ebben nagyon szívesen segítek, mert most már ez a fő szakterületem , és utána egész fürdőszoba szett. Tehát tusfürdő, testápoló, kézmosószer, sampon, balzsam, smink szett, tehát mindent le kell váltani mindent egy csomagban és úgy kell nekiállni. Tehát nem úgy, hogy egy kicsit ebből, egy kicsit abból, akkor egyik sem fog beválni.

Gondoljunk csak bele, hogy mi történik, hogyha megveszel egy méregmentes dezodort és egy tusfürdőt, de ugyanúgy kened magadra a sminket. Egyik helyen kinyitod a pórusaidat hogy végre tudjon működni a szervezeted, nincs az a kőolajos védőréteg és napközben meg rárakod a nehézfémekkel teli sminket, tehát azonnal vissza is mérgezed magad. Ennek nincs értelme!

Én azt mondom, hogy olyankor a legjobb a váltás, ha az ember szabadságra megy és magában tud lenni, úgy könnyebb elviselni az esetleges kellemetlenségeket.

Persze nem törvényszerű, hogy mindenki büdös legyen, de akár előfordulhat az is.

Ha valaki ragaszkodik a bevált módszereihez, pl. mosási technikák, illatos öblítők stb., az sem lehet akadály, hiszen ma már lehet kapni méregmentes mosószereket, az illatosításról pedig kiválóan tudunk gondoskodni a természetes illóolajokkal.

Vannak-e jó parfümök és fogkrémek?Igen vannak. Bár a parfüm az szintetikus illatanyag, de természetes esszenciákból is vannak parfümök és van méreganyag-mentes fogkrém is.

Van kb. 6-7 cég akik többnyire méreganyag-mentes termékeket forgalmaznak. Azért mondom, hogy többnyire, mert sajnos még a legjobb szándékú cégek is áldozatul esnek a kozmetikai ipar túlkapásainak. Ez azt jelenti, hogy bár fantasztikus összetételű a cég tusfürdője, de mondjuk valamelyik arckrémében már sajnos megtalálható valamelyik egészségkárosító anyag (amiről lehet hogy maga a gyártó sem tudja, hogy valójában milyen ártalmas).

Az is nagyon fontos, hogy nem vagyunk egyformák, ahány alkat annyi féle. Nem mindenkinek ugyanaz a termék vagy módszer fog beválni.

Sorolok néhány megbízható céget: Hauscka, Neways, Weleda, Santé, Ilcsi néni. A világ három legtisztább termékét gyártó cég között bent van az Ilcsi néni.

DM-ben kapható Alverde márka is jó. Nincs bennük káros anyag, árban is elfogadhatóak.
De azért vannak még azokon kívül is méreganyag mentesek. Említettem az Alverde márkát, ezek natúrkozmetikumok és többnyire nincs bennük agresszív anyag. Az áruk se rossz. Weleda is natúrkozmetikum, ez is kapható a DM-ben. Meg még a Babylove babafürdetőket is jónak titulálta az említett hatóanyag elemző.


Még egy nagyon fontos megjegyzés: Az intimmosakodót felejtsétek el! Aki hüvelygombát akar, aki mindenféle szeméremtest problémát, viszketegséget, candidát akar, az használjon intimtusfürdőt. Az intim tusfürdőben ugyanúgy benne van az SLS, amit védőöltözetben szabadna használni. Teljesen elöli a természetes baktériumflórát. Márpedig a női hüvelynek és szeméremtestnek szüksége van rá.

Otto Heinrich Warburg (WIKIPÉDIA)

Hírnevét a különböző petesejtek anyagcseréjének tanulmányozásával alapozta meg. Az 1920-as évek elejétől kezdett foglalkozni a sejtlégzéssel. Az élő szervezetekben levő sejtek oxigénfogyasztását vizsgálva bevezette a manometriát (a gáznyomás változásának mérését) amellyel az élő szövetmetszetek oxigén felvételének sebességét követte nyomon. Az aktív sejtalkotók vizsgálata során derített fényt a citokrómok szerepére. Ezekben az enzimekben a vastartalmú hem csoport ugyanúgy köti meg a molekuláris oxigént, mint a vér festékanyaga a hemoglobin.

1932-ben azért is kapta az orvosi Nobel-díjat mert megállapította hogy a rákos sejtek egy oxigént nem használó állapotból egy oxigént használó állapotba mennek át, amely egy savas környezetnek köszönhető ami a sejteket körülveszi. Tehát ez a rák okának a felfedezése volt 1932-ben!!!

 

 

Forrás: http://antalvali.com/Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
-1 # Keresztény 2012-03-19 17:49
Az én nagyanyám soha nem használt dezodort mégis emlő rákban halt meg.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+3 # János 2012-03-19 21:22
Nem csak csupán ezekből a kemikáliákból lehet rákot összeszedni. Ehhez hozzájárulhat az öröklődés, az életmód, stb.

Viszont, még több ilyen cikket szeretnék! Az ilyen KONKRÉT felvilágosító cikkekre van igény!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Fénybenjáró 2012-03-19 22:24
Ha találsz, akkor küldhetsz is be.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Kriszti 2012-03-19 22:15
lecseréltem a fogkrémemet fluor mentesre és mit látok a hátulján mi van benne? mikor megvettem?sodium lauryl sulfát, na mondom ebbe jól belevásároltam már nem sok van belőle de legszívesebben kidobnám a francba az egészet már az elején ki akartam dobni de ahhoz nem volt olcsó ajánlhatna valaki olyat amibe nincs semmi méreg, van olyan? :cry:
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Fénybenjáró 2012-03-19 22:24
Talán fogporok.

Úgy hallottam, hogy a Rossmanban van ilyen fogkrém, amiben nincs fluor. Én, ha tehetem, akkor csak vízzel, meg fogkefével mosok fogat. Ha megyek valahova, akkor szoktam egy borsónyi fogkrémet használni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Tisza 2012-03-21 23:18
én esetleg az elmexet tudom ajánlani. Néhány hét után iszonyat fehérek és egészségesek lettek a fogaim. Nincsen benne se fluor se sodium lauryl. És a fogorvosom is ezt ajánlotta aki tényleg nagyon prof:)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # nincs 2012-03-20 00:45
nagyon szepen koszonom ezeket az irasokat, azon keveseknek, akik kepesek nehany oldalt olvasni az egeszsegukert, mintsem a tevet bamulni, kuldom oket
( sajat szuleimet nem erdeklik az egeszseguk...)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2012-03-20 14:12
Az idő majd mindent megold. Ha majd a tv-ben bemondják nekik, hogy mérgezőek az ilyen mesterséges szerek, akkor majd el fogják hinni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # bambaaa 2012-03-22 21:35
# Tisza

Az elmex-szel kapcsolatban, mert én is azt használok. Nagy betűkkel az elején tüntették fel, hogy aminfluoridot tartalmaz, tehát van benne...! Bár most a zöldet használom, nem a narancsot, de ebben van, az biztos.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Angelus 2014-02-05 19:54
..... Én..... el vagyok keseredve. Azt értem, hogy a nagyáruházak termékei 98%-ban mérgezőek, legyen az étel-, tisztálkodó vagy tisztítószer vagy kozmetikum és flakonok. Ezt mind megértettem, és örök hálám a cikk írójának, hogy ezt így összefoglalta...... De akkor mit együnk? Mivel tisztálkodjunk? Milyen típusú helyen, milyen dolgokat használjunk, amik nem mérgezettek? És az ilyen helynek mi a címe? ....Esdekelve könyörgöm, erről is ugyanilyen részletes útmutatást adjon kérem a cikk írója.....!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2014-02-07 13:37
Az oldalon az önellátás részben sok mindent meg fog találni.

Ha pedig nem, akkor a googlébe beüti például, hogy mosópor házilag, mosogató házilag, sampon házilag, stb.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!