fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Mérgező szerek
  
Egyre több kutatás állítja, hogy óvatosabbnak kell lennünk a LED-égőkkel, mert hiába energiatakarékosak, képesek megbolygatni a hormonműködésünket.
Táblagép, mobiltelefon, lapostévé, iróasztallámpa, éjszakai hangulatfény - LED-világítással működnek. Legnagyobb nyugalommal vásároltuk, abban a tudatban, hogy az energiatakarékos izzókkal jót teszünk a környezetünknek. Hát annak lehet, csakhogy magunknak annál kevésbé.
Az Amerikai Orvosszövetség (AMA) 2012-ben tartott konferenciáján vezető téma volt a mesterséges világítás, különösen a rövid hullámhosszt alkalmazó energiatakarékos izzók káros élettani hatása.
A mesterséges világítás egyaránt hatással van az emberekre, az állatokra és a növényekre. Megzavarja a természetes fényviszonyok mellett több százezer év alatt kialakult belső biológiai óra, az úgynevezett cirkadián ritmus működését. Következményként módosul az anyagcsere, a testtömeg-index (BMI), az oxigénfelvétel, illetve a hormontermelés.

Kék vagy fehér?
A LED-világítással ugyanis az a baj, hogy nem az, aminek látszik. A fehér színű fény voltaképpen kék izzóból származik, amelyet egy sárgásfehér foszforrétegen áthaladva észlelünk fehérnek. De ez attól még részben kék. Néhány évvel ezelőtt derült csak ki, hogy az emberi szemben, a retinában speciális sejtek vannak, a melanopszinok, amelyek kifejezetten a 460-480 nanométer körüli hullámhosszú, azaz kék fényre reagálnak, és befolyásolják a melatonin hormon termelődését, amely az alvás-ébrenlét szabályozását végzi. Ezért nevezik sötétséghormonnak is. Ha emelkedik a szintje, elálmosodunk, ha pedig csökken, akkor kipattan a szemünk.

A sötétséghormon szerepe
A melatonin erős antioxidáns, azaz megóvja a sejteket a károsodástól. A magas melatoninszintű egerek 20 százalékkal tovább éltek, mint csökkent melatoninszintű társaik. A melatonin erősíti az immunrendszer működését, egyes kutatások szerint véd a vírusfertőzésekkel szemben. Szervezetünk a fény spektrumának más tartományaihoz van jobban hozzászokva: a tűz vöröséhez, a villám sárgájához, a napfény fehéréhez. Ezek kevésbé befolyásolják a melatoninszintet. A kék fény, vagyis a LED-es mesterséges megvilágítás azért alattomos, mert a hajnali derengést idézi fel, és ettől azonnal ébrenléti módba kapcsolja a szervezetünket: hatására csökken a melatonin-termelés, felébredünk. A Harvard Egyetem közelmúltban kiadott hírlevelében (is) a melatoninzavart összefüggésbe hozzák a rákos megbetegedésekkel, a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel és a kóros elhízással. A Harvard kutatóinak kísérletében az önkéntesek napi 6,5 órát töltöttek kék fényben, míg a kontrollcsoport zöld fényben töltött ugyanennyi időt. Megállapították, hogy a kék fény kétszer olyan hosszú időre csökkentette a melatonin-termelést, mint a zöld fény, és három órával előbbre hozta az ébredés idejét, míg a zöld fény másfél órával. A cirkadián ritmus lépcsőzetes eltolásával a vizsgálat alanyainál vészes mértékben és tartósan nőtt a vércukorszint, ellenben csökkent az étkezések utáni teltségérzet kialakulásáért felelős leptin hormon mennyisége. Vagyis cukorbetegség közeli állapotba kerültek, miközben egyre többet bírtak enni, és hízni kezdtek. A belső órát már a 8 lux értékű világítás is megzavarja - összevetésül: a telihold fényereje 1 lux, az éjszakai közvilágítás 2-30 lux. A kutatások szerint az 530 nanométer feletti hullámhossz nem zavarja meg a melatonin-termelést.
 
 
ESL izzó
 
Mit lehet tenni?

- Nappal töltsünk minél több időt természetes fényben, hogy megerősítse a belső óránk működését!
- LED helyett érdemes a szintén energiatakarékos ESL-izzót tenni azokba a lámpákba, amiket sokat használunk.
- Éjszakai őrfénynek válasszunk vöröset, mert az zavarja meg legkevésbé a biológiai órát és a melatonin-termelést.
- Lefekvés előtt 2-3 órával már kerüljük a számítógép, táblagép, okostelefon használatát! Csökkentsük a fényerejüket!
- Vegyünk kékfény-blokkoló szemüveget (optikákban is lehet érdeklődni, de munkaruházati üzletben is kapható).
 

Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+5 # San 2013-06-08 07:27
Most még egy cikk kellene ez mellé/alá, az energiatakaréko s ESL lámpákról is.
Azokról a frekvenciákról, amin ezeknek a fénye vibrál, és hogy ez a vibrálás mennyire nem tesz jót a szervezetnek.

Személyes véleményem szerint levonható egy nagyon fontos következtetés:
Azért van az egész takarékossági mánia(etetés), hogy minél kevesebben használjanak hagyományos izzókat, mivel a hagyományos izzók fénye gyakorlatilag ugyanolyan folyamat révén keletkezik, mint a Napé.
A Nap, és a hagyományos izzó fényének egy a gyökere: a meleg.

Pont ezért a hagyományos izzónál természetesség-közelibb fényforrás nemigen van.

Engem nem érintenek meg az energiaspórolós műhisztik, mert nem az igazságról szól.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # GyógyEgér 2013-06-08 07:52
Ez a kékfény-blokkoló szemüveg a sárga színű szemüveg lenne? Azért gondolom, mert ugye a kék+sárga=zöld
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+2 # sziapo 2013-12-01 11:42
Bocsika, én az "Élet Fénye" elnevezést látva mindenütt elmondtam, hogy ne legyünk akkora lelkesedéssel, mert
a Kék teljesítmény led a kiindulás, és a foszfor réteg gyenge zöldtől tart vörösig közel folytonos foszforeszkáló fény-eloszlással, ez éppúgy, mint a legjobb fénycsöveknél aligha okoz szem-kifáradást-romlást.
DE a majdnem monokróm (keskenysávú) pl. királykék teljesítmény forrás nem természetes az emberi szem számára,
MERT AZ EMBERI SZEM A TELJES LÁTHATÓ FÉNY TARTOMÁNYBAN FOLYTONOS-hoz van szokva!
A kezdeti fénycsöveknél néhány kiugró keskeny fény-frekvencia sáv túlterhelte a szem receptorait, miközben a rengeteg sötét zóna semmi fényt nem küldött a szembe. Ezért a vakítóan erősnek látszó "FEHÉR JELLEGŰ" fénytől néhány év után végleges szemromlás következett be világszerte!
A "DE-LUX FÉNYCSÖVEK" arról nevezetesek, hogy a fény-spektrumuk nagyon jól egyenletesen küldenek fényt körénk!
AZAZ A FEHÉR = KÉKTŐL PIROSIG EGYENLETES FÉNYERŐSSÉG MELLETT NEM BÁNTÓ!
DE A KÉK-FEHÉREBB FÉNY ÉBRESZTŐ JELLEGE RÉGÓTA ISMERT!
Ezt a teljesítmény LED-ek monokróm fénye keskeny sávja szemrontóként megerősíti.
AZAZ TARTÓS MUNKÁHOZ/LAKÁSBAN LED MA CSAK MELEGFEHÉR (ww) JAVASOLHATÓ!
De érdekes, mert a fénycső iparban is a lakosság tömegesen a melegfehérre tért át, a riasztóan hideg vakító hatását elkerülve!
Egy sacc/grafikon adat: A 3500 Kelvin fokos LED-eknél a kék csúcs egyenlő a sárgás eredőjű foszfor-réteg csúcsával,
AZAZ ettől sárgásabbat illik csak lakásba pl. OLVASÁSHOZ ALKALMAZNI.
Az hogy vakítóan fehér napfény ébresztő hatású, miközben a besötétedéskor pl. télen elálmosodunk,
EZ KIT LEPETT MEG?
AZ ÚJ A HÍRBEN, hogy hormonálisan megváltozunk a kitartóan túlvilágított kék fényű környezetben!
Tehát nyáron a télhez képest is!!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Laci 2014-11-29 13:05
Akkor a halogén izzó talán a legjobb
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
-1 # hangszoros 2014-12-01 21:38
Nem véletlen, hogy az Ra szinvisszaadási index etalonja a halogén!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # sziapo 2014-12-20 02:10
Ehhez képest az erős vörös fényt is kék teljesítmény LED után foszforeszkáló vörös réteggel állítják elő.
Ezért a LED TV ma (még) szemrontónak minősíthető, egészen addig, amíg UV LED-ből nem tudnak szabályozott és folytonos Kék-től pirosig terjedő foszforeszkáló másodlagos fényforrást készíteni, és az UV fényt kizárni a kisugárzásból.
Mivel a közeli UV a LED mai határa, ezért ez ma alkalmatlan ilyen feladatra!
A fénycsőben a higany kisülése 240nanométeres, ezért azzal már lehet elvben jót is csinálni, a vibrálást nagyfrekvenciás gerjesztéssel lehet károkozás mentessé tenni.!
DE a halogén a legjobb a szemnek ma egésznapos megvilágításra!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Alex 2017-01-07 23:37
Az a helyzet, hogy a LED fénye már szépen hozzá van igazítva a "természetes" melegfényhez, 2700 K. színhőmérséklet tel. A napfény az 6000-6500 K. színhőmérséklet ű a Földön, kint a világűrben ettől is több. A meleget sugárzó LED lámpákban tényleg színszűrők adják a színt, de a mérések szerint majdnem tökéletes spektrumban. A fejlesztők ugyanis képzett szakemberek, nem egy, hanem több különféle szűrőréteg van rájuk rátéve. Viszont nem vibrálnak, mint a fénycsőlámpák! Ez utóbbi a rosszabb, sőt a legrosszabb.
Nézzük a takarékosságot! A LED 90% körüli értékben megtakarítja azt az áramot ami a közönséges izzószálas égőkben csak hőt fejleszt, fényt nem. Egy hagyományos izzólámpa a bevitt energia 70-75% -át hővé, csak 25-30% százalékát alakítja fényé. Vagyis nagyon komoly mértékben pocsékolja az energiát.
A LED égők még nem tökéletesek abból a szempontból, hogy egy melegedő áramátalakító van a foglalatban. A 230 Volt váltóáramból 5-6 Voltos egyenáramot kell csinálni. Ez jár némi hőveszteséggel.
Erről csak ennyit.
A LED-es tévé jobb, mint a korábbi. A mai lapostévé LCD képernyő, aminek a háttérvilágítás a vagy fénycső (ld. vibrálás) vagy LED. A régi képcsöves tévék viszont direktbe nyomták az emberek képébe a felgyorsított elekronsugárzás t, aminek csak 15%-a akadt fent a foszforeszkáló rétegen, a többi szóródott szét a szobában. A régi képcsöves tévé többet ártott az egészségnek, mint bármelyik mai szerkezet. Szerencsére lassan már a múlté. Akinek még van mielőbb cserélje le!
Egyébként:
A fejlődést nem lehet megállítani!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # ÖrdögVigyen 2017-04-20 09:26
Oltári nagy baromság ez a huhogás!
nálam 1500 lumenes ledek vannak 12 db .
Ha álmos vagyok alszom, bármekkora fényben.
Ez eddig sem volt probléma!!
Mellesleg nem a led káros az emberre hanem a hallgatólagosan elfogadott 24/48 as munkarend:
Mentősöknél, rendőröknél, tűzoltóknál, vagyonőröknél stb. stb.
Az oldal berendezkedése is kissé le van maradva..
EU-tagok vagyunk, nem királyság..
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Lassú Tibor 2017-05-11 12:02
Igen ebben az utolsó mondatban véletlenül sikerült problémáink gyökerére rátapintani. De erre nem a lemaradás, hanem az úttévesztés a megfelelő szó. Atilla, Árpád, Mátyás szakrális királysága helyett Európai unió. 1000 éve ennek az Európának a jelszava még ez volt: irtsátok ki a magyarokat. Most is ez a kurzus van csak elleplezve. A gyökerét vesztett magyarok többségét már nem kell nyíltan irtani elvégzi helyettük a saját butaságuk. A többit elvégzik a mérgezett élelmiszerek, a gyógyszermaffia drogdeelerei, meg persze a háttérhatalomma l kollaboráló saját korrupt politikusaink akik miközben két kézzel közpénzekkel tömik a zsebüket, lefelé tapossák saját népüket.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!