fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Mérgező szerek

Mű világnak mű termékei, a mű szépség érdekében.

 

Régen a hófehér bőr volt a szépség mértéke. Azt jelentette, hogy az az ember nemes, nem kellett dolgoznia a földeken, így nem is volt lebarnulva. Napjainkban a barnaság a menőzés célja. Lehet pár év múlva majd a "pirospöttyös" lesz az igazi...?

Néha ezen a sok értelmetlen divathullámon kéne elgondolkoznia a sok utánzó embernek...

 

Veszélyes divat a szoláriumozás – komolyabban kellene venni az intelmeket!

A bőrgyógyászok évek óta kongatják a vészharangot, hogy a szoláriumokat ésszerűtlenül használók súlyos veszélyeknek teszik ki magukat. A szolárium hatásaival kapcsolatosan ma már az ENSZ Egészségügyi Szervezetének (WHO) jelentése is arra figyelmeztet, hogy a bőrrákos megbetegedések járványszerű terjedése várható, amennyiben az emberek nem hagynak fel a mértéktelen szoláriumozással.

 szolarium-hatasai.jpg

Szolárium káros hatásai - Tartalom:

Mi a különbség a napfény és a szolárium fénye között?

Vannak, akik azért látogatják a szolárium stúdiókat, mert az ózonlyuk terjedése miatt félelmükben mesterséges fénnyel akarják pótolni a vágyott napsugarakat. Vannak, akik az egykor divatos barna bőrszínért süttetik magukat, s akadnak, akik a pattanásokra, pikkelysömörre remélnek enyhülést a konnektorból jövő fénytől.

A szoláriumozók többsége sajnos nincs tisztában az UV-fény, valamint a barnító készülékek hatásmechanizmusával. A szolárium csövei – a gyors barnítás érdekében – a nap sugarainál lényegesen intenzívebb, az egyenlítői déli napfény erősségével megegyező sugarakat bocsátanak ki. Vannak olyan szoláriumok, amelyek csak hosszú hullámú UV-A sugarakat, a legtöbbjük azonban kis mennyiségben gyulladáskeltő UV-B sugarakat is leadnak. A természetes napfényben ez a sugárfajta lényegesen nagyobb mennyiségben fordul elő.

Az UV-A sugarak (320-400 nm), amelyek a bőr gyors, de nem tartós, pigmentálódását idézik elő, mélyen hatolnak a bőrbe. Az UV-B sugarak (280-320 nm), csak a bőr legfelső rétegét, a hámot érik el. Ezek ugyan gyulladáskeltő sugarak, mégis nekik köszönhető a bőr saját védőrendszere több pillérjének – vastagabb bőr, védő melanin (festékanyag) – lassú kialakítása is. A szoláriumozás során tehát a bőr védtelenebb állapotban van, mint amikor az égető sugarakat mellőzve, lassan, fokozatosan emelve az időtartamot napozik valaki.

Fokozatosság, mértéktartás

 • Elengedhetetlen, hogy minden szoláriumozni vágyó ismerje bőre fototípusát, egyéni érzékenységét. Míg a fehérbőrű, kék szemű, északi típusú ember szigorú önmegtartóztatásra ítéltetett, addig a mediterrán színvilágúaknak megfelelő dózisban megengedhetőek a barnító sugarak.

 • A szoláriumozóknak sem szabad hagyniuk, hogy lepiruljon, leégjen a bőr, mert teherbíró képessége korlátozott.

 • Túlzásba se tanácsos vinni a szoláriumozást, mert a gyakori fényexpozíciótól gyorsan kimerülhet a bőr – egész életre szóló – fénytoleranciája, helyreállító mechanizmusa. A tapasztalatok szerint nagyon is igaz a mondás, hogy "a bőr nem felejt", a napozások, szoláriumozások fényhatásai ugyanis összeadódnak.

 • Általában évi 10-15 alkalmat még elfogadhatónak tartanak a szakértők a kontinentális éghajlaton élő kreol bőrű emberek számára.

Az UV-sugarak bőrkárosító hatásai

A bőrtípusnak nem megfelelő, vagy túl gyakori szoláriumozás esetén hasonló károsodásokra lehet számítani mint az ésszerűtlen napozásnál, pl. felégés, kávé színű foltok, bőrszárazság. Azok a bőrelváltozások, amelyek egyértelműen az UV-A sugarak számlájára írhatóak csak évekkel később jelentkeznek: roncsolódnak a kötőszöveti rostok, aminek következtében a bőr idővel elveszti rugalmasságát. E rostok vízmegtartó-képességének csökkenése következtében a bőr dehidrálttá, szárazzá, ráncossá változik, korán megöregedik.

A rendszeresen szoláriumozók bőrén már fiatal korban degenerációs bőrképletek jelenhetnek meg: anyajegyek, angióma, laposan kiemelkedő, morzsalékony felszínű szövetszaporulatok, teleangiektázia (tágult erecskék), festékfoltok. Gyakori, hogy a bőr az orcákon túlságosan elvékonyodik, érzékennyé válik.

Súlyosabb esetben rákmegelőző növedékek alakulnak ki, pl. a bőr érme alakú területen megvastagodik, hámlik, a tetején szarvszerű, kemény szaruképlet is megjelenhet, vagy sötétbarna, fekete színű szabálytalan alakú foltok keletkeznek, régi anyajegyek indulnak növekedésnek.

Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől kapott információ szerint 2002-ben ellenőriztek utoljára átfogóan szolárium-stúdiókat, Vas megyében. Az eredmény lesújtó volt. A felkeresett stúdiók több mint 50%-át elmarasztalták, mert nem látták el megfelelő információval a vendégeket.

A szoláriumozók tehát sokszor csak magukra számíthatnak, ezért fontos, hogy felvértezzék magukat a szükséges ismeretekkel.

Hogyan használjuk a szoláriumot

A gyártóknak minden készülékhez pontos útmutatást kell mellékelniük, amelyből kitűnik, hogy milyen bőrtípusnak mekkora sugárdózis adható. Az európai norma (EN 60335-2-27) szerint tizennyolc éven aluliaknak egyáltalán nem szabad szoláriumozniuk.

Szolárium használata - Amit tudni kell róla:

 • A szolárium csöveinek élettartalma 500-800 óra. Ezután a kisugárzott fény tartománya már átalakul, és az addig normális barnaságot okozó fény lassan égetővé válik. A csövek állapotát szabad szemmel nem lehet megállapítani, ezért a szoláriumozónak mindenképpen ajánlatos megkérdezni a csőcsere időpontját és ellenőrizni a számláló állását.

 • Csak szakképzett személyzet által működtetett szoláriumot ajánlott látogatni, ahol egyénre szabott tanácsokat adnak a vendégnek.

 • Felégett, pirosló bőrrel, vagy különféle szokatlan bőrreakciók esetén nem szabad szoláriumozni. A fényterhelések között legalább 72 órás szünetet kell tartani.

 • Szoláriumozásnál a fertőzések elkerülése érdekében az előírt higiéniát szigorúan be kell tartani. A fekvőhelyet minden vendég után fertőtleníteni kell. A legbiztosabban fóliaborítás védi meg a szoláriumozót.

 • A kozmetikumokat, sminket, dezodort, parfümöt a szoláriumozás előtt el kell távolítani a bőrről, mert a készítményekben található vegyi- és illatanyagok miatt tartósan megmaradó barna festékfoltok keletkezhetnek a bőrön.

 • Az UV-sugarak nagyon veszélyesek a szemre. Bebizonyosodott, hogy szerepük van a szürke hályog kialakulásában, ezért minden esetben védőszemüveget kell használni, a csövekbe belenézni nem szabad. A gépek által előidézett forróság a szem kiszáradásával járhat, a kontaktlencsét viselőknek szemcseppre is szükségük lehet.

 • A gyógyszerfogyasztóknak orvosi konzultáció szükséges, mert nagyon sok gyógyszer fényérzékenységet vált ki.

 • A szoláriumozás során fellépő forróság árthat a várandósoknak.

 • Vannak bőrbetegségek, amelyek eleve kizárják a szolárium használatát (sebek, herpesz, fertőző bőrbetegségek).

 • Kozmetikai kezelések előtt, illetve pár napig utána sem javasolt a szolárium használata.

A szoláriumozás sokak számára csak szimpla üzlet. Vigyázni kell, mert az ésszerűtlen és kritikátlan behódolás árát, igaz, évekkel később, de meg kell fizetni.

Végezetül:

A különféle szak-grémiumok (az Euroskin, a bőrrák kivédésére megalakult európai szövetség, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság) egységes véleménye szerint – amellyel Dr. Winkonkál Norbert, a SOTE Bőrgyógyászati Klinikájának adjunktusa, a téma kutató-szakértője is egyetért – a szolárium használata alapvetően sem kozmetikai célból, sem betegség-megelőző megfontolásból nem indokolt, mivel a készülékekből leadott mindkét sugárféleség, mind a hosszú hullámú UV-A, mind a rövidebb hullámú UV-B sugarak egyértelműen felelőssé tehetők a bőrrák kialakulásáért. A csonterősödéshez szükséges napfényhez a szabadban tett rendszeres séták alkalmával is hozzá lehet jutni. A szükségesnél nagyobb mennyiségű sugáradag az immunrendszert is károsítja.

Forrás: Markovics Vera, http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/33


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!