fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Mérgező ételek

Avagy az Európai unió önellentmondásai.

 

Előzményei:

Ez év szeptemberében, az Európai Bíróság hozott egy döntést, melynek értelmében a tagállamok nem tilthatják meg, hogy területükön a gazdák génmódosított növényeket termesszenek. Annak ellenre született ez a döntés, hogy tudható, hiszen nem egy eset történt már, hogy a génmanipulált növények átterjedtek, más területekre. Vajon a bíróságnak mi az álláspontja a gmo mentes termelést folytató gazdák védelméről, vajon nekik nincsen joguk megvédeni magukat a veszéllyel szemben? Amikor beléptünk az európai közösségbe akkor nem erről volt szó, így nem lehet erőszakosan ránk kényszeríteni. Az európai közösség kölcsönös szerződésekre épült, ennek tekintetében tehát csak abban az esetben jöhetne be génmódosított termék, ha a magyar állam beleegyezne. Ezért ebben az esetben nyugodtan beszélhetnénk a visszaható hatály tilalmáról is. A lisszaboni szerződés megmutatta jelentőségét ezzel a döntéssel, teljesen el kívánja venni az államok önrendelkezési jogát. Európa gazdasági elitje megvárta amíg mindenki belép, aki számít, és mivel kilépni már nem egyszerű, most mutatja meg az igazi arcát. Kezdetben a tagállamokban lehetőség volt arra, hogy szigorúbb élelmiszerbiztonsági intézkedéseket hozzanak, mint az európai szabályozás, a gmo kapcsán is szabadon dönthettek, mára viszont teljesen el akarják venni az államok szabadságát. Hogyan történt mindez? Pár évvel ezelőtt megállapodás született az európai autógyártók érdekében, hogy amennyiben Dél-Amerika több európai autót vásárol, akkor több mezőgazdasági terméket hozhat be. Ezzel a megállapodással viszont a magyar gazdákat, és mivel Magyarország gazdasága jelentős mértékben a mezőgazdaságra épül ,így a magyar gazdaságot is ellehetetlenítik. Ez tehát ellentétes Magyarország érdekével, és ellentétes a szociális kohézióval is hiszen a gazdagabb államokat juttatja jó helyzetbe, a szegényebbek rovására, továbbá ellentétes az európai szociális kohézió elvével is amely a hal helyett hálót akar juttatni a szegényebb államoknak. Viszont a háló maga a lehetőség lenne a gazdasági fejlődésre, amely elé viszont akadályokat gördít az európai vezetés.

A szabad kereskedelmet csak az európai országokra nézve tekinthetjük kötelező érvényűnek , nem egy világunióba léptünk be. Márpedig a monsantó és termékei nem európaiak, és hangsúlyozom, hogy a terméken van a hangsúly, nem Európából származnak, és a haszon jelentős része sem Európában landol, ezért hiába bejegyzett a monsantó Európában, attól még nem lesz európai vállalat.

Vajon a mi kormányunk valóban meg akar védeni minket a veszélyes élelmiszerektől, vagy csak önmagát próbálja a magyar lakosság előtt jó színben feltüntetni? Miért engedte be a monsantót, amikor tudnia kellett, hogy etikátlan, veszélyes termékeket gyártó cégről van szó? Miért nem zavarja ki, hiszen joga van hozzá. Habár Orbán megígérte, hogy kizavarja az etikátlan cégeket, miután többször kellett megsemmisíteni gmo-val fertőzött területeket, így evidens az etikátlanság, elvárható lenne, hogy Orbán tartsa a szavát.

A termék: A génmódosítás célja elsősorban az volt, hogy a kártevőknek ellenálló növényeket hozzon létre, ez nem sikerült , mivel nem csökkent a növényvédő szerek használata ezen termékek esetén sem, viszont a növény meddő. A termék tehát HIBÁS!!. mert a célt amire létrehozták nem érte, viszont egészségre veszélyes,(az egészség magasabb elv mint a szabad verseny) és elsősorban ezért nem kerülhet a piacra. A monsantó talán már látja, hogy a jövő aranya az élelmiszer lesz, ezért akarja kizárólagosan birtokolni az élelmiszer-nyersanyag piacot. (habár érthetetlen, hogy ha meddő a növény, akkor hogyan tud átterjedni, fertőzni ,más területekre) Tehát fennáll a veszélye annak, hogy a valódi cél az, hogy függővé tegyék a termelőket a monsantótól, és mivel egyre inkább monopolhelyzetben van, ezért egyedül ők döntik el, hogy mi mennyibe fog kerülni, hogy ki ehet, és mit. A termék tehát a függőségre alapoz, meg akarja a természetes magokat szüntetni, így megszűnik a termékek szabad versenye is, hiszen a versenyhez több szereplő szükségeltetik. a génmódosítás a célját nem érte el, hiszen több növényvédő szügségeltetik, mint előtte, viszont etikátlan gazdasági rendszert teremthet. Mivel bizonyítottan veszélyes az egészségre, ezért nem is tekinthető élelmiszernek.

A z európai „kormányzás” egyre inkább egy kalmárkormánnyá kezd válni. Maguk az eu intézményeinek döntései okozzák a demokrácia deficitet, hiszen olyan döntések születnek amelyek nem Európa hétköznapi polgárainak érdekét, hanem egy tucat európai kereskedő érdekét szolgálják, a gazdaság elitje vezeti tehát Európát. Nem hinném, hogy Európa polgárai kifejezetten szeretnék, hogy veszélyes élelmiszer kerüljön az asztalukra. Ezt a kérdést tehát csak európai népszavazás tudná legitimmé,azaz jogossá tenni. Az európai vezetés az ilyen kereskedelmi döntéseivel sodorja válságba Európa gazdaságát. Hiszen, ezekben csupán az európai kereskedők érdekét szolgálja, szemben az európai termelőkkel, és mivel rengeteg rossz minőségű árut is beenged, ezzel pl Kína, stb országok gazdasági gyarapodását szolgálja, de az európai termelés visszaesik. Habár főleg a szegényebb európai országokban landolnak ezek a rossz minőségű termékek, amivel megvalósítja a gazdasági diszkrimináció gyakorlatát is. Európa kereskedői a szegényebb tagállamok lakossága kárán gyarapodnak, miközben az ottani gazdaságot látensen tönkreteszik.

CAP : Az eu mezőgazdaság-politikájának egyik alapcélja volt a gazdák kiszámítható jövedelemhez juttatása, ezzel szemben a Dél –amerikai, génmanipulált, olcsó dömpingeket engedi be ma a bizottság, ezzel olyan versenyt hoz létre, amelyben az európai gazdák nagy része tönkre fog menni. Európa elitje biokaján, a többiek, főleg a szegényebb országok pedig egészségtelen gmo kaján élnek majd, mindez csak azért mert megteremti az élelmiszerszennyezés lehetőségét. De vajon a monsantó vezetői mit esznek? Ez tehát ismét egy önellentmondás az eu részéről.

Jogi aggályok: Már most monopolhelyzetben van a vállalat, hiszen a búza, szója, kukorica, stb 70-100%-át birtokolja, márpedig a monopolhelyzet tiltott a piacgazdaságban is, hiszen megszünteti a szabad versenyt, mivel nincs versenytárs. Az európai gazdaság pedig a szabad versenyre épül, ezért nem engedhető be olyan vállalat, amelyről tudni lehet, hogy képtelenek lesznek a többiek versenyezni vele, mert óriási erőfölényben van. Erőfölénye miatt, és mivel az élelmiszer stratégia termék, így meghatározhatja a politikai helyzetet is, ami abszolút antidemokratikus. Megvalósulhat a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés, hiszen lerontja az árakat, tönkreteszi a kisgazdákat, nem lesz SZABAD A VERSENY. Ezzel az eu ismét ellent mond önmagának, hiszen olyan helyzetet teremt a gyakorlatban, ami elméleteivel, célkitűzéseivel ellentétes. A környezetvédelem különösen hangsúlyos, elméletben az eu politikáiban. A közös mezőgazdaság politika ma is különösen nagy hangsúlyt fektet erre, ezzel szemben mégis olyan termékeket kíván beengedni, amelyek bizonyítottan tönkreteszik a talajt, ez ismét önellentmondás.

Az európai bíróság nem veszi figyelembe, hogy nem protekcionizmusról van szó, nem ez a legfontosabb érv. A bíróság viszont, csupán a szabad verseny szempontjából tekint az esetre, holott nem erről van szó, nem nacionalista piacvédelem, ami miatt elutasítjuk a santót, hanem mert veszélyes terméket forgalmaz. Mivel a bíróság ezt a tényt biztosan nem vette figyelembe, nem a tőle elvárható körültekintéssel kezelte az ügyet, ezért ez a döntés nem tekinthető legitimnek. A szabad kereskedelem általános jogelv, a egészség és környezetvédelem, viszont speciális , a speciális a jogelvek szerint lerontja az általánost, ezt a bíróságnak figyelembe kellett volna vennie.

A döntés ellentétes az európai fogyasztóvédelmi szabályozás termékbiztonsági előírásaival, és a mezőgazdaság politika céljaival is, utóbbi esetben az európai gazdák kiszámítható jövedelemhez juttatásának elvével, illetve veszélyezteti az árstabilitást , mivel a santó leveri az árakat.

De az információhoz való jogot is veszélyezteti, hiszen senki sem tudja szavatolni, hogy minden terméken fel lesz tüntetve, hogy tartalmaz-e gmo-t, mert ma sincs ez így, annak ellenére, hogy a fogyasztónak joga lenne tudni, hogy mit eszik.

Ha az eu védi a nem dohányzók egészségét a dohányfüsttől, akkor érthetetlen, miért nem védi meg őket az ennél veszélyesebb élelmiszerektől is.

Összességében tehát, élelmiszerbiztonsági szempontból utasítjuk el a santót, mivel nem magát a céget, bár gazdasági szempontból is elutasítható lenne, hanem a termékét a génmódosított élelmiszereket utasítjuk el .

És végül ne feledjük el, hogy az európai, gyenge élelmiszerbiztonsági szabályozás kergemarhakórral, sertéspestissel , és körömfájással veszélyeztette az európai fogyasztókat, közös érdekünk az ilyen veszélyeket megelőzni, mert a mi egészségünkről van szó.

irta : Paksi Zoltán

forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+4 # a77 2013-01-02 09:43
Fura dolog az is hogy már nem nagyon létezik olyan táp az állatoknak ami ne tartalmazna GMO-s szóját.
Tehát így vagy úgy már most is esszük a GMO-s termékeket.
Ráadásul próbálok itthon állatokat tartani, de drágábban tudom magamnak előállítani a húst mint a bolti ár mivel én valóban azt etetem a tyúkokkal amit kellene.
Ebből nekem az jön le hogy aki nem etet meg minden szemetet az állataival az kiszorul a piacról.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2013-01-04 22:07
Nem tudom, hogy foglalkozol-e vele, de a takarmányt saját magad megtermelve, lehet hogy tudsz lefaragni az árakból.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+2 # a77 2013-01-05 10:56
Foglalkoztam vele, és még ha magamnak állítom elő a terményt is drágábban jövök ki, egyszerűen kicsiben nem tudsz alámenni az áraknak.
Kukoricát ültettem tavaly, de ha nézem azt az időt amit ráfordítottunk már veszteséges vagyok.
(Ráadásul van pár hektár földem haszonbérben onnan is kapok terményt, de ha eladnám is kapnék annyit érte mint amikor dolgozom is vele.)
Az így előállított terményt ha feletetem a tyúkokkal akkor kb 3-4-szer annyi idő alatt fogja elérni azt a vágnivaló súlyt amit a tömegnövelős GMO-s cuccal tudsz hozni.
6 hét alatt nem lehet terményből húst előállítani.
300ft egy előnevelt csirke, megeszik 5-600ft értékű kaját és ebből produkál 1,5kg húst.
És itt még egy forint sincs ami a hasznomat jelenti.
Felénk a felpucolt (GMO-s)egész csirke 600ft/kg
Ezért nem versenyképes.
Ha elakarnám adni és azt mondanám hogy az eladó tyúk kilója 1000-1200ft kinevetnének.
Én is csak azért tartom mert legalább tudom mit eszek, és így a tojás ingyen van, remélem tavaszra már eladásra is lesz és legalább az hoz valamit, bár ha nullára kijövök már annak is örülnék.
De akkor sem adom fel :)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2013-01-06 10:49
Ha az emberek minőséget akarnak, akkor annak viszont ára van, mert az előállítás költsége nagyobb. Viszont cserébe élelmiszernek nevezhető ételt fognak enni. Nem úgy, mint az 1000 forintos fröccsöntött csirkemell esetében.

Ezek az árak mesterségesen vannak alacsonyan tartva. Azonban csak addig, amíg Magyarország önellátását végleg tönkre nem teszik. Akkor pedig fel fogják nyomni az árakat a csillagos égig, mert akkor már nem lesz konkurenciájuk.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Pálné Kakucsi Katali 2013-05-28 14:35
Én bizony szívesen adok 1000-1200 ft-ot az ismerősöm által garantáltan igazi csirke ennivalóval nevelt (nem felfújt) pipiért,legfelj ebb kevesebb húst eszünk,de az jó legyen!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+2 # a77 2013-01-06 12:19
Mondhatni ez már most is szépen nyomon követhető, hisz folyamatosan emelkednek az élelmiszer árak.
Azt mondhatom hogy azzal hogy anyagilag a béka feneke felé ballagunk, az élelmiszer és az üzemanyagárak pedig egyre föntebb kúsznak, attól egyre inkább rákényszerülünk vagy egyre inkább versenyképesek a hazai termékek.
Tehát a folyamatos drágulás egyik mellékhatása lesz a helyi termelés visszaállítása.
Meglátjuk, hátha jól is kijöhetünk a dologból :)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2013-01-06 16:49
Az akciót reakció követi. Az árak emelése újra életre fogja hívni a helyi termelést.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!