fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Mérgező ételek

b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_torta.jpg

Végre ezt is sikerült elérnünk. Az internet segítségével rengeteg emberhez jutott el, hogy a margarin milyen káros méreg. Így a törvényhozás rákényszerült, hogy szabályozza a forgalmazását. Idővel talán sok minden meg fog változni. A köztudatba került néppusztító tevékenységeket előbb-utóbb kénytelenek lesznek befejezni a nyilvánosság ereje miatt. Várjuk a megújulást a káliumozott sóval, a mérgező élelmiszeriparral, a károsító gyógyszeriparral, a lebutított oktatással, a szándékosan fenntartott munkanélküliséggel, a bűnözés támogatásával, a népnyúzó bankokkal kapcsolatban is! Látszatintézkedésekből (hamburgeradó, cigányság felzárkóztatása, bankadó) elegünk volt. Igazi megoldások kellenek!

Keddtől drasztikusan csökken a Magyarországon forgalomba hozott ételek transzzsírsavtartalma, amivel Ausztria és Dánia után az EU-n belül harmadikként vezetjük be a terület legszigorúbb  szabályozását. A szigorúságra szükség is van: egy 2005-ös dán kutatás a magyaroknál mérte a legtöbb elfogyasztott, szívgyilkos transzzsírt.

„Már rövid távon kiszedi ezt a dögletes mérget az élelmiszerünkből” – ezekkel a szavakkal kommentálta dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár 2013. december 20-án, hogy mit várhatunk a transzzsírsavakat érintő, kedden életbe lépő rendelettől.

Ezzel a szabályozással Magyarország az unióban harmadikként szeretné radikálisan csökkenteni a népesség transzzsírsav fogyasztását, eddig Ausztriában és Dániában hoztak hasonló rendelkezést.

Mi az a transzzsírsav?

A természetben előforduló, telítetlen zsírsavak (például a növényi olajok, mint az étolaj) kémiai úton történő keményítésével létrejövő zsiradék. A növényi olajak hidrogénezésével állítják elő a huszadik század eleje óta, amikor is Wilhelm Normann felfedezte a transzzsírokat, szabadalmaztatta az eljárást, és „az első ember által készített zsírként” fölvették az élelmiszerek közé

Minek hidrogénezni?

Az élelmiszeripar ugyanazért hidrogénezi a különböző olajokat, amiért furcsa dolgokat művel például a párizsival és a virslivel: hogy költséghatékonyabbá tegye. A hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajok sokkal tovább eltarthatók, fagyaszthatók, szélesebb körben fölhasználhatók, tárolásuk, szállításuk sokkal kényelmesebb. Az olajok hosszabb szavatossága pedig az olajjal kezelt termék hosszabb szavatossági idejét, tehát polcon tarthatóságát is garantálja.

Miben van?

A legtöbb transzzsírsav az édességekben (pl. tortabevonó, nápolyik töltelékei) és cukrászati termékekben, péksüteményekben, bizonyos margarinokban található. A margarint szokás a transzzsírsavak legfőbb hordozójának kikiáltani, de ez az utóbbi években már nem állja meg a helyét: a legtöbb gyártó technológiát váltott, és nem hidrogénezett zsiradékból készíti a terméket.

Miért rossz?

A transzzsírsavak káros egészségi hatásáról az 1990-es évek eleje óta születnek különböző cikkek és tanulmányok, a különböző orvosokkardiológusszövetségek pedig minden alkalmat megragadnak, hogy kiemeljék: a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kevés rosszabb van a boltok polcain, mint a különböző, transzzsírokkal kezelt élelmiszerek. Tavaly novemberben már az ebből a szempontból híresen engedékeny amerikai élelmiszer- és gyógyszeripari felügyeleti szerv, az FDA is elismerte, hogy „nem biztonságos”. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány 2007 óta kampányol a transzzsírok korlátozásáért.

A transzzsírsav emeli a rossznak mondott, érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin szintjét, gyulladásos folyamatokat táplál a szervezetben, még a szív membránját is károsíthatja. Mindent egybevetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 23%-kal növeli meg. Rontja a nők fogamzóképességet, károsítja az újszülöttek idegrendszer-fejlődését, és növeli az emlőrák kockázatát.

A hazai transzzsírsav-helyzet még a magyar fogyasztók általános tájékozatlanságát ismerve is tragikus. Egy 2005-ös dán kutatás 16 ország közül a magyaroknál mutatta ki a legtöbb elfogyasztott transzzsírt. 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2009 és 2013 között több száz, Magyarországon forgalomba kerülő termék transzzsírsav-tartalmát vizsgálta meg (2013. december 16-án tették közzé a vizsgálatok eredményeit, a pdf letölthető innen).

Szégyentábla az OÉTI listájáról

A termékek mögött a számok a 100 grammban található transzzsírsav-mennyiséget jelölik.

Nápolyi 14,1 g
Kávéfehérítő por 10,5 g
Macskanyelv 30,2 g
Margarin 25,3 g
Krémpor 18,8 g
Light margarin 13,1 g
Húsvéti csokitojás (kakaós tejmasszából) 37,3 g
Eper ízű szelet 27,2 g
Lekváros puszedli 30,2 g
Gyümölcsös müzliszelet 26,2 g
Rizses süti 21,9 g
Zselés szaloncukor 27,6 g
Bolognai spagettiszósz (por) 12,2 g

Mi változik keddtől?

A február 18-án hatályba lépő Emmi-rendelet megtiltja minden olyan élelmiszer forgalomba hozását, amiben a megengedettnél több transzzsírsav van: az adott élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot. Ha tehát egy adott élelmiszer zsírtartalma 50% (tehát 100 g élelmiszer 50 g zsírt tartalmaz), akkor abból maximum 1 g lehet transzzsírsav.

Persze az óvatosság továbbra is ajánlott, ugyanis a boltokból nem fognak hipp-hopp eltűnni a transzzsírsavat tartalmazó élelmiszerek. A rendelet tizenkét hónapos türelmi időt ad azoknak az élelmiszereknek, amelyeket február 18. előtt már forgalomba hoztak (5. § (2) ).

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!