fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Mérgező ételek

Lassan ható mérget rejt a boltokban kapható élelmiszerek többsége. A gyártók nem is titkolják: hidrogénezett növényi zsírnak nevezik. A gyorsétteremláncok elkezdték ugyan kivonni az érelmeszesedést és halált okozó transz-zsírsavat a hamburger, a csirke és a krumpli sütőolajából, de a sütőipar és a cukrászok változatlanul használják.

 

Sokkal veszélyesebbek a gyorsbüfék ételei, valamint a növényi zsírokat tartalmazó élelmiszerek, mint azt korábban sokan gondolták. Eddig legfeljebb a megrögzött biósok és fitneszőrültek irtóztak a hamburgertől, sült krumplitól, csokoládétól, krémes sütőipari készítményektől. Azóta kiderült, helyesen tették.
Nem magával a zsiradékkal van baj, arra - mérsékelt mennyiségben - szüksége van a szervezetnek. A főbűnös a hidrogénezési eljárással készült növényi zsír, pontosabban az annak előállítása során keletkező transz-zsírsav.
Olcsó, nem avas, halálos!!!
A részleges hidrogénezéssel előállított - telített zsírsavakban gazdagabb - olajnak magasabb lesz az olvadáspontja, vagyis az amúgy folyékony olaj szobahőmérsékleten is szilárd, mint a margarin. Kinek jó ez? Az élelmiszergyártóknak és a gyorséttermeknek. Az ilyen zsiradék tovább eláll, lassabban avasodik, az ipari felhasználók így egyszerre nagyobb tételben tudnak - olcsóbban - vásárolni belőle.
Csak épp a fogyasztó jár rosszul. A részlegesen hidrogénezett növényi zsírban sült krumpli íze ugyanis semmiben nem különbözik az étolajban sültétől, ellenben ártalmasabb a szervezetre, a benne található transz-zsírsavak miatt. A természetes növényi olajokban csak úgynevezett cisz térszerkezetű kettős kötéseket tartalmazó zsírsavak vannak, a veszélyesebb transz-izomerek a kezelés során keletkeznek. És az orvostudomány mai állása szerint lehet, hogy veszélyesebbek még a telített (állati) zsíroknál is.
A kimondhatatlan nevű anyagról jó tudni, hogy megemeli a vér zsírtartalmát. És hogy ez ne legyen elég, egyúttal csökkenti a HDL névre hallgató hasznos koleszterin szintjét, vagyis a transz-zsírsav duplán rossz. És még alattomos is, mert lassan és észrevétlenül meszesíti el az érfalat.
Napi 5 gramm transz-zsírsav elfogyasztása 25 százalékkal növeli az isémiás szívbetegségek kialakulásának veszélyét, állítja a massachusettsi orvosszövetség tanulmánya. Ennek fényében a szakemberek azt az ésszerű javaslatot fogalmazták meg, hogy ennek a zsírfajtának a fogyasztását mindenki próbálja a lehetőleg visszaszorítani.
Nézze meg az apróbetűt!!!
Legjobb, ha mindenki hanyagolja a boltokban kapható félkész vagy készételeket. Különösen az édes- és sütőipari termékeket. Legalábbis érdemes megnézni a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Ha retteg a koleszterintől, és azt olvassa rajta, hogy hidrogénezett növényi zsír, inkább tegye vissza terméket a polcra.
A margarinoktól - a közhiedelemmel ellentétben - már nem kell tartani. A kiskereskedelmi margarinok előállításához már rég nem használják a hidrogénezést. Nem úgy az ipari margarinoknál.
Gonosz sütőipar
Az egyik margaringyártó cég, a BakeMark Magyarország Kft. marketingigazgatója, Fehér Ella tapasztalatai szerint a magyarországi élelmiszeriparban ma még a részben hidrogénezett, hagyományos margarinok és növényi zsírok iránti kereslet a jellemző. Ezeket az alapanyagokat leginkább a sütő- és cukrászipar és az édesipari gyártók használják.

Közülük már egyre többen keresik az egészséges táplálkozás kritériumainak sokkal jobban megfelelő, alacsony transz-zsírsav-tartalmú margarinokat, fűzte hozzá Fehér Ella.

Ennek ellenére még az olyan népszerű termékben is, mint a pöttyös túrórudi, megtaláljuk a hidrogénezett növényi zsírt. Gyártója, a Friesland Hungária Zrt. válaszlevelében elismerte a tényt, de hangsúlyozta, hogy transz-szírsavból a túrórudi is legfeljebb 2 százaléknyit tartalmazhat; ennek betartását szigorúan ellenőrzik.

A Kentucky volt a legrosszabb
Fitneszkörökben a gyorséttermek kínálatát tartják a leggyilkosabbnak, legalábbis ami a transz-zsírsavakat illeti. Aggodalmaik igazolódni látszottak a massachusettsi orvosszövetség tanulmányából, amelyben a szervezet összehasonlította a világ McDonald's és Kentucky Fried Chicken éttermeit.
A McDonald's-sültkrumplik közül a New York-i volt a legártalmasabb, 23 százalékos transz-zsírsav-tartalommal. A magyar hasáb viszonylag jó helyen végzett 10 százalékkal, a hamburger pedig 8 százalék transz-zsírsavat tartalmazott.

Hazánkban a Kentucky-büféké a kétes dicsőség: ételeik zsírtartalmának 35, illetve 31 százaléka volt transz-zsírsav, mint azt a tekintélyes szaklap vizsgálata megállapította.

Zsírsav-túladagolás!!
A kutatás szerint bizonyos gyorséttermi ételek nagyon nagy arányban tartalmaznak iparilag előállított transz-zsírsavakat, és már egy adaggal is 10-25 grammnyit vihetünk be szervezetünkbe. Akik tehát gyakran és kiadós mennyiséget fogyasztanak gyorsétteremben, könnyen túlléphetik a napi 5 grammos megengedett egészségügyi értéket.

A rendszeres gyorséttermi étkezés épp arra a kis jövedelmű rétegre jellemző, akik életmódjuk egyéb tényezői folytán amúgy is hajlamosabbak az isémiás szívbetegségre, figyelmeztettek a kutatók.

A McDonald's és a Kentucky is zsírtalanít
A Kentucky a sajtóvisszhang hatására - ígérete szerint - idén áprilisig mindenhol kiírtja a vérzsírszintnövelő tényezőt, azaz teljesen kivonják az ártalmas anyagot.

A McDonalds Magyarországon 2008-ig tervezi lecserélni a jelenlegi sütőolajat nagy olajsav-tartalmú repcemagolaj és napraforgóolaj keverékére, amely legfeljebb 2 százalék transz-zsírsavat tartalmaz. Így 10 deka kajában 0,2 gramm ártalmas zsír található majd. A jelenleg használt olajnak 5 százaléka transz-zsírsav.

A Burger Kingtől azt a választ kaptuk, hogy náluk már most sem találunk ilyesmit a sült krumpliban és a hamburgerben. (Biztos?)

A világon elsőként egyébként az amerikai New York államban léptek fel szigorúan a hidrogénezett növényi olajak ellen, így a vendéglátóhelyek sütésre kizárólag olyan olajat használhatnak, amelynek transz-zsírsav-tartalma annyira kicsi, hogy az ételben gyakorlatilag ki sem mutatható. Európában elsőként a dánok 2 százalékban határozták meg az arányt.

Ami a hamburgerben és a sült krumpliban van
A massachusettsi orvosszövetség vizsgálata szerint az összehasonlított minták transz-zsírsav-tartalma 1-től 24 milligrammig változott. Előbbi értéket Németország és Dánia produkálta, New York 10 miligrammal a középmezőnyben helyezkedett el, a legnagyobb, 24 miligrammos értéket egy magyar KFC-mintában mutatták ki. A 43 vizsgált adag felénél több mint 5 grammos értéket mértek - ez az a mennyiség, ami már 25 százalékkal növeli az isémiás szívbetegség esélyét.
A sültkrumpli sütéséhez használt olaj az amerikai és perui McDonalds-éttermekben 23 és 24 százalékos transz-zsírsav-tartalmú, míg az európai országokban a 10 százalék körüli érték jellemző. Pozitív kivétel Spanyolország a maga 5 százalékával, és Dánia, ahol mindössze egy százalékot ér el ez az arány. A KFC-nél a sütőolaj transz-zsírsav-aránya sokszor a 30 százalékot is meghaladta, ráadásul a gyorsétteremlánc adott országban lévő éttermeiben is eltérő módon.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!